Çok çay ve kahve tüketmek, migren ve fibromiyalji ağrılarını artırır, IBS bulgularını kötüleştirir. Kahvenin içerisindeki kafein: Adenozin reseptörlerini etkileyerek uyku kalitesini azaltır ve bozar, uykuya dalmayı güçleştirir. Sinir hücrelerin ve beynin uyarılabilirliğini artırarak ağrılara daha duyarlı hale getirir.
Kahve Sağlığa Faydalıdır
Brezilyalı araştırmacılara göre kahvenin acıları, ağrıları dindirici ve insanı sakinleştirici etkisi var.
Kafein kahve, çay, kakao bitkilerinde bulunan ve sinir sistemini uyarıcı özelliği olan doğal bir maddedir. Kafein ayrıca, adenozin denilen reseptörlerin faaliyetini engeller ve beyin damarlarını daraltır. Bu özellik de baş ağrısının azalmasına yardımcı olur.
Meme hassasiyetini azaltmak için kahve ve koladan kaçının
Kafein içeren içecekler (kahve, kola) ve alkol tüketimini azaltmak yoğun meme hassasiyetinin azalmasını sağlayacaktır. Bu dönemde içilen adaçayı, melisa çayı (düşük tansiyonlara önerilmez) size iyi gelecektir.
Kafein ağrıları azaltabilir
Yapılan gözlemler, bir fincan kahvenin antrenman sırasında ve antrenmandan sonraki zamanda kas ağrılarının azalttığını göstermiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Kalp ritmi düzensizliğine yol açabiliyor
Türk kahvesinin fazla tüketimi kalp atışlarını hızlandırıp kalbi yorabiliyor. Bu da bazı durumlarda kalp krizi riskini artırıyor. Dünyanın birçok kahvesinden çok daha sert olan Türk kahvesini uzmanlar kalp hastalıkları olanlara bu yüzden pek tavsiye etmiyor.
Kimler kahve içmemeli? Reflü, ülser, gastrit gibi sindirim sistemi problemi olanlar, akut veya kronik ishali olanlar, hipertansiyon hastaları ve yüksek kolesterolü olanların kahve içmemesi gerekir. Kan potasyum seviyesi yüksek olanların, karaciğer veya böbrek problemleri yaşayanlarında kahveden uzak durması gerekiyor.
Regl döneminde tarçınlı, sütlü ve menengeçli kahve tüketiminin aşırıya kaçmaması durumunda bir zararı bulunmamaktadır. Regl döneminde içilen kahve türlerinin adet durumunu etkilemediği söylenebilir.
Bilinen şudur ki adetliyken kahve içmek adeti kesmez fakat vücutta su tutabilir dolayısıyla “aşırı” tüketimi vücudumuzda şişliğe sebep olur. Fakat normal dozda kesinlikle tüketebilirsiniz, yazının devamında nedenini öğreneceksin meraklanma! -Regl dönemi öncesi ise kahve tüketimi ağrılar için önerilir!
Kalp, tansiyon, mide şeker hastalığı, su kaybı, migren, vitamin ve mineral kaybı, doğurganlık, hamilelik, baş ağrıları, karaciğer ve safra kesesi gibi alanlarda kahvenin aşırı tüketimi tehdit oluşturmaktadır.
Aşırı kahve ve çay tüketimi diş yüzeylerinin renklenmesine neden olmaktadır. Bu durum kişilerde aşındırıcı içeren diş macunlarının kullanımını arttırmaktadır. Aşındırıcı içeren diş macunları ise uzun süreli kullanımlarında dişte hem mineral kaybına hem de hassasiyete neden olabilmektedir.
Uzmanlar, en çok kullanılan ağrı kesici maddesi 'paracetamol'ün kahveyle alındığında karaciğer için tehlikeli olduğunu bildirdi. Washington Üniversitesi'nin araştırmasına göre, paracetamol karaciğere ulaşınca bazı toksik maddelerin üretilmesine yol açıyor.
AĞRI KESİCİLER:
Greyfurt ağrı kesicilerin etkisini büyük ölçüde azaltıyor. Bunun yanı sıra ağrı kesici aldıktan sonra kola, çay ve kahve de içmemek gerekiyor. Bu durumda ağrı geçmediği gibi kalp ritmi de bozulabiliyor.
Bir kap içinde bir miktar sirke ve içme suyunu karıştırın. Bu karışımı kahve lekesi olan bölgeye dökün. Sirkeli su karışımının lekede bir süre kalmasını bekleyin. Daha sonra ılık bez ile karışımı döktüğünüz alanı temizleyin.
Merhaba. Bazı araştırmalara göre kafeinin, ağrı kesicilerin etkisini arttırdığı gözlemlenmiş. Buna göre 7238 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, akut ağrısı olan hastaların bir bölümüne tek doz ağrı kesici, diğer gruba aynı ağrı kesiciden aynı doz ve ek olarak 100-200 mg arasında kafein verilmiş.
Regl döneminde salamura besinlerden ve turşudan da uzak durmak gereklidir. İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır.
Yaşanan ağrıları dindirmek için;
Sıcak uygulama önemlidir. Sıcak banyo, karın üzerine ısıtılmış havlu uygulaması veya sıcak su torbası ağrıyı azaltabilir. Spor ve egzersiz düzenli yapılmalıdır: Yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi hafif spor ve egzersizler endorfin salgılamasını artırarak adet ağrısını azaltabilir.
Adet sancısı için en iyi ağrı kesiciler şunlardır: Parasetamol (Parol)
Cinsel ilişki sırasında, beyindeki ağrıları kesen bölgede aktivite artışı yaşanıyor. Kadınların cinsel ilişki sırasında salgıladıkları ekstra östrojen regl dönemi ağrılarını hafifletiyor.
Hormonların üretiminde etkili olan hipofiz bezi ve tiroid bezi bozuklukları adet kanamasının az gelmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Tiroid hormonu düşüklüğü, yüksek prolaktin hormonu seviyesi, yüksek insülin seviyesi ve yüksek androjen seviyesi gibi hormon dengesizlikleri adetin az gelmesine neden olabilmektedir.
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Bu nedenle hem sağlık hem de lezzet açısından taze çekim, hafif ve orta kavrulmuş kahveler, katkısız hazırlanmalı ve tüketilmelidir.
Kahve tüketmeyi bırakanlar depresyon, anksiyete, baş dönmesi, grip benzeri semptomlar, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri ve halsizlik gibi yan etkiler bildirdiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri