Kafein. Anksiyetenin artmasına neden olan bir numaralı besin kafein. Kahve, sabahları sizi uyandırabilecek bir madde içerir fakat bu madde aynı zamanda anksiyeteyi tetikleyebilecek çeşitli yan etkilere de sahiptir.
Kafeinin verdiği enerji bize zindelik ve canlılık vermesine karşın anksiyete yaşayan kişiler için fazla kafein tüketmek birçok olumsuzluğa yol açabilir. Öğleden sonra ve akşam saatlerinde tüketilen kafein, uyku düzenini de olumsuz etkileyebiliyor.
Aşırı kafein, kaygıyı tetikliyor! Günde 5-10 fincandan fazla kahve tüketiminin anksiyete (kaygı) ve panik atağı tetikleyebileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle hamilelerin aşırı tüketimden kaçınmaları gerektiği uyarısında bulunuyor.
Böyle bir durumda bir bardak kahve içip rahatlamaya çalışmak, işleri daha da karmaşık hale getirebiliyor. Çünkü kafein, kalp atım hızını arttırarak metabolizmadaki stres belirtilerini tetikliyor ve beynimize daha fazla 'mücadele' sinyali göndererek anksiyete krizlerine neden olabiliyor.
Günlük beslenmenizde ıspanak, baklagiller, kuruyemişler, kepekli tahıllar, somon, istiridye ve kuşkonmaz gibi magnezyum, çinko ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin yiyecekleri seçin.
İlgili 45 soru bulundu
Anksiyete (kaygı) bozukluğu bulunan pek çok hasta, almış olduğu tedaviden büyük ölçüde yarar görebilmektedir. Dolayısıyla bu hastalık ömür boyu sürmemekte, aksine iyi bir tedavi ile kontrol edilebilir hale getirilebilmektedir.
Tempolu yürümek, beyinde rahatlamayı sağlayan bölgedeki sinir hücrelerini harekete geçiriyor. Egzersizin anksiyete ve depresona iyi geldiği uzun zamandır biliniyordu ama bunun beyinde nasıl olduğu sırrını koruyordu.
Anksiyete krizi stres veren belli bir olay tarafından tetiklenebilir. Örneğin, sosyal kaygı bozukluğu olan bir kişi kalabalık bir ortama girdiği zaman ya da bir gruba konuşma yapacağı zaman anksiyete krizi geçirebilir. Ya da yükseklik korkusu olan bir kişi için yüksekte olmak anksiyete krizini tetikleyebilir.
Anksiyete bozukluğu ne tetikler? Anksiyeteyi tetikleyen nedenler arasında stres, genetik durumlar, kronik hastalıklar ve komplikasyonlar yer alabilir.
Anksiyete bozukluğu olan insanlar için stres, panik ve endişe gibi duygular daha uzun sürer, daha aşırı ve kontrol etmek çok daha zordur. Semptomlar arasında huzursuz veya heyecanlı hissetmek, panik atak, konsantrasyon veya uyku sorunu, terleme, nefes darlığı, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı da olabilir.
Gün boyunca meşgul olun
Gün boyunca kendinizi zihinsel ve fiziksel olarak çok fazla yorarsanız yatağa girdiğinizde aklınızdaki tek şey uyku olur. Bu nedenle, gün içerisinde kendinizi sürekli meşgul etmek ve direkt uyuyacak şekilde yorulmak gece anksiyetesinden kurtulmanın en iyi yollarından biri.
Trisiklik antidepresanlar, anksiyete bozukluğu tedavisinde ilk kullanılan ve en çok araştırma yapılmış ilaçlardır. Bunların serotonin ve norepinefrin geri alımında kısa dönem etkileri vardır. Klomipramin (Anafranil) obsesif kompülsif bozuklukta en etkili trisiklik antidepresan olup, çok güçlü bir serotonerjik ilaçtır.
Anksiyete tedavi süresi, kişinin beynindeki kimyasal bozuklukların ne derece olduğuna göre değişmektedir. Anksiyete tedavi süresi, 4 ila 8 hafta olabileceği gibi kişinin yaşantısına ve anksiyete derecesine bağlı olarak daha fazla sürebilir.
Stres seviyesini azaltmak anksiyete üzerinde de olumlu etkiler görülmesini sağlayabilir. Okumak stres seviyesini azaltmakta oldukça etkili bir yoldur. Araştırmalar sadece 6 dakika boyunca bir şeyler okumanın dahi stres seviyesini yüzde 60'a kadar düşürdüğünü göstermiştir.
UZUN SÜREN ANKSİYETE KALBE ZARAR VERİYOR
Zuhal Doğruer Lüleci ise; “Tedavi edilmeyen kronik anksiyete uzun vadede kalp ve damar hastalıkları, felç, hafıza problemleri, bağışıklık sisteminin baskılanması, mide ülseri gibi hastalıklara, çeşitli bağırsak problemlerine, kas ağrılarına yol açar.
3-3-3 kuralı: Kaygı krizi yaşandığı an 3-3-3 kuralı ile sakin kalınabilir. Bu kuralın uygulanması; etrafa bulunan üç şeyin ismini söyleme, duyulan üç sesi söyleme, parmaklar, bilekler ve kolu olacak şekilde vücudun üç bölümünü oynatmadır.
Anksiyete ile nasıl başa çıkılır? Nefes egzersizleri: Doğru nefes almak, sakinleşme ve yeniden odaklanmak için yardımcı olabilir.Nefes egzersizleri: Doğru nefes almak, sakinleşme ve yeniden odaklanmak için yardımcı olabilir. Bir şeylerle ilgilenmek: Anksiyete krizi esnasında farklı şeylerle uğraşılabilir.
İlaçlar anksiyete belirtileri üzerinde oldukça etkili olsalar da, anksiyetenin temelinde yatan nedenlere etki etmediklerinden, anksiyete tedavisinde psikoterapi destekli ilaç tedavisi en iyi uygulamadır.
Egzersiz yaparak endorfin salgılayabilir, mutluluk ve coşku kazanabilirsiniz. Araştırmalar egzersizin klinik depresyonda bile semptomları hafiflettiğini göstermiştir. Bu nedenle, depresyon ya da anksiyeteden muzdarip kişilere spor salonları öneriliyor.
Bağışıklık sistemi için çok önemli olan demir mineralinin emilimini sağlayarak vücut direncini artırır. Limonlu su, yapısındaki yüksek miktardaki potasyum sayesinde kişiyi depresyon, anksiyete gibi sinirsel bozukluklardan koruyarak gün içinde yenilenmiş ve dinamik bir ruh hali sağlar.
Anksiyetenin ilaçsız tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, en sık kullanılan ve en etkili psikoterapi yöntemlerindendir. Psikoterapinin amacı, kişinin düşüncelerinin duygularını ve davranışlarını nasıl etkilediğini anlamasına ve gerçekçi ve işlevsel değerlendirmeler yapabilmesine yardımcı olmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri