Çiçek açtıktan sonra 8 ay boyunca kahve meyvesinin olgunlaşma süreci başlar. Kahvelerin ağaçlardan toplanması iki farklı şekilde gerçekleşir: elle toplama ya da makineyle toplama. Elle toplama sırasında kahve ağaçlarının altına bir örtü serilir ve dallardan toplananlar bu örtülere dökülür.
Kahve çekirdeği aslında kahve bitkisinin tohumudur. Kurutulup, kavrulup öğütülünce kahve yapmak için kullanılır. Yeşil (işlemden geçmemiş) çekirdek toprağa ekilirse yeni bir kahve ağacı yetişir. Çekirdeğin filizlenmesi için ekim yapılan alanın çok sık sulanması gerekir.
Bir kahve ağacı ortalama 4 – 7 yıl arasında beklenen olgunluğa ulaşıp meyve vermeye başlar. Başlangıçta yeşil olan bu meyveler kırmızıya döndüğünde, hasat için hazırdır. Kahve çekirdekleri için hasat zamanı bölge ve rakımlara göre değişse de ortalama Eylül ile Mart ya da Nisan ile Ağustos ayları arasında gerçekleşir.
- 1 kilogram Lavazza Gran Espresso Çekirdek Kahveden 141 adet kahve çıkmaktadır.
En ince öğütüm ayarına sahip olması ile de diğer kahvelerden ayrılan Türk kahvesi için farklı kahve çekirdekleri ile demlemeler yapılabilmektedir. Türk kahvesine uygun yöresel çekirdekler ile birlikte farklı bir Türk kahvesi deneyimi yaşamak mümkün hale gelmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Hazır olarak satılan öğütülmüş kahveler ya da Türk kahvesi için satılan çekirdek kahveler genellikle Brezilya kökenlidir. Rio Manas olarak adlandırılan bu çekirdek türü, Türk kahvesinin %90'ını oluşturur. Eskiden beri esasen Yemen Mocha kahve çekirdekleri kullanılırdı.
Kahve ağaçlarının büyük çoğunluğu ticarete uygun ve oldukça kaliteli kahve verirler. Kahvenin en çok yetiştirilen türü ise Arabistan kahvesi yani Coffea Arabica olup Etiyopya'nın 1000-2500 m rakımlı bölgelerinde ve Yemen'in 500-1500 m rakımlı olan vadilerinde kendiliğinden yetişmektedir.
Türkiye'de kahve yetişir mi sorusunun cevabı hayır yetişmez. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Kahve henüz olgunlaşmadan toplanan, sarı, yeşil, kırmızı renkte meyvenin çekirdeklerinden elde edilir. Toplanan kahve çekirdeklerinin kabukları soyularak yıkanıyor. Daha sonra kurumaya bırakılarak ham kahve elde edilir.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Güney ve Orta Amerika menşeili, arabica türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür.
Çünkü en iyi filtre kahve çekirdeği, arabicadır. En iyi çekirdek kahve olarak bilinen arabica, %1-2 oranında kafein içerir. Arabica, kahve içmeyi seven ama vücuduna fazla kafein yüklemek istemeyenlerin tercihidir. Farklı tatlardan hoşlananlar ise aromalandırılmış veya kavrulmuş filtre çekirdek kahveleri deneyebilirler.
Yaklaşık olarak açılmış bir paket içerisinde tutulan çekilmiş kahve 7 gün civarında tazeliğini muhafaza etmektedir. Buzdolabında ise daha uzun süre tazeliğini korumakta, dondurucu da ise bu süre çok daha uzun sürelere çıkmaktadır.
Türk kahvesi ile filtre kahve arasındaki temel fark, kahve çekirdeklerinin öğütülme boyutudur. Türk kahvesinde çok ince öğütülmüş çekirdekler kullanılırken, filtre kahvede daha iri öğütülmüş çekirdekler kullanılır. Bu nedenle Türk kahvesi kullanılarak filtre kahve hazırlığı yapmak zor olabilir.
Kahve çekirdeği içermiş olduğu besin değerleri sayesinde tam anlamı ile bir kalp dostudur. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile çiğ kahve çekirdeği ve tozu tüketebilirsiniz.
Kahve Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Yetişmiş bir kahve ağacı yılda 5 kilo meyve verir. Bu meyveler işlendikten sonra toplamda 1 kilo kahve elde edilir.
Kahvenin ne kadar sürede bayatladığı hangi yapıda bulunduğu ve şartlarda saklandığı ile ilgili durumdur. Hava almayacak şekilde kuru ve serin yerde saklanan kahvelerin ortalama ömrü 3 aya kadar çıkabilir. Çekirdek kahveler ise 12 aya kadar, granül yapıda olanlar ise 20 yıl kadar dayanabilir.
Filtre kahve, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşturulup demlenmesi sonucu elde edilen kahve çeşididir.
Kahve ağacı tropik iklimi tercih etmektedir. Tropikal iklimde daha hızlı büyüdüğünden dolayı kahve ağaçlarının ülkemizde yetişmesi son derecede zordur. İklim koşulları kahve üretimi için uygun olmadığından dolayı kahve ağacı yetiştirilmesi de mümkün değildir.
Bozuk ve olgunlaşmamış kahveler suyun üzerinde yüzer. Olgun olduğu belli olan kahve meyveleri yüksek basınçlı suyla çekirdekleri kalacak şekilde işlenir. Fermentasyon sürecine girecek olan kahve çekirdeklerini en iyi şekilde temizlemek önemlidir çünkü kahvenin tadının bozulmaması gerekir.
Endonezya, binlerce adalardan oluşmuş, dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biridir. Bu adalardan en çok bilinenleri: Sumatra, Java, ve Sulawesi adalarıdır ve bu adalarda yetişen kahve tüm dünyada yüksek kaliteli kahve olarak olarak bilinir.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
Peki, Türk kahvesi nerede yetişir? Kahve Türkiye'de nerede yetişir ve yetiştirilir? Kahve nasıl yetişir? Kahvenin keşfi 16.yüzyıla kadar dayanmakta olup bu dönemlerde yetiştirilmesi Etiyopya sınırları içerisinde kısıtlı kalan kalmış olup günümüzde yoğun bir şekilde Güney Amerika ülkesinde yetiştirilen bir üründür.
Kahvenin anavatanı Etiyopya'nın Kaffa bölgesi olmuştur. Kaffa'nın ormanlarında yetişen Arabika kahve ağaçlarındaki kahve çekirdekleri ilk işlenen kahve olarak bilinmektedir.
Kahve çekirdeklerini bir güzel blenderda öğütürüm diye düşünmeyin. Kahve-kitap hayallerinizi suya düşürmek istemezdik ama büyük kahve çekirdeklerini blenderda öğütmeye çalıştığınızda bu çekirdekler farklı boyutlarda granüllere ayrılacak ve bu da kahvenin tadını bozacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri