Kopi luwak, dünyanın en pahalı ve en az üretilen kahvesidir. Kopi luwak, Endonezya'nın Sumatra adası ile çevresindeki birkaç adada yaşayan palmiye misk kedisinin (Endonezce: luwak) yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Yemen'de ilk kez 13. yüzyılda fırınlanan kahvenin ortaya çıkışı da keçilerini otlatmaya götüren bir çobanın yorgun ve uyuşuk keçilerinin kahve ağacının meyvelerini yemesi ve canlanmasına dayanır.
Dünyanın en pahalı kahvesi, Endonezya'nın ünlü Bali adasında "Kopi Luwak" veya "Luwak kahvesi" olarak bilinen ve Misk kedisinin midesinde fermantasyona uğrayan kahve çekirdeğinden elde ediliyor.
Yılda zaten sınırla sayıda üretilebilen kahvenin “yaratıcısı” Güney Asya'da yaşayan bir tür misk kedisi. Yerli adıyla “kopi luwak” denen sevimli hayvan, yalnızca en kaliteli kahve çekirdeklerini seçiyor. Çekirdekler misk kedisinin midesinden geçerken, enzimlerin de etkisiyle, bir nevi fermentasyona uğruyor.
Kahvenin anavatanı Etiyopya'nın Kaffa bölgesi olmuştur. Kaffa'nın ormanlarında yetişen Arabika kahve ağaçlarındaki kahve çekirdekleri ilk işlenen kahve olarak bilinmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Tarihçe. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Etiyopya yöresinde Kaldi adında bir keçi çobanı, keçilerinin bir meyveyi yiyip çocuklar gibi çok enerjik davrandığını fark etti. Uyarıcı bir özelliği olan kahve çekirdekleri böylelikle keşfedildi.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
Luwak kahvesi Endonezya'da kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkısından yapılıyor. Bu kedinin dışkı yoluyla çıkardığı kahve çekirdekleri diğer kahvelerin üretim aşamalarında olduğu gibi yıkama kurutma gibi aşamalardan geçiriliyor. Ardından da satılmak üzere dükkanlara gönderiliyor.
Endonezya'da kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkı yoluyla çıkardığı kahve çekirdeklerinden elde edilen Kopi Luwak (Luwak kahvesi) dünyanın en pahalı kahvesi olarak satılıyor.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Bu şekilde elde edilen kahvenin, başka herhangi bir kahveye benzemediği söylenmektedir. Tadımcılar, bu kahvenin tadını karamel ve çikolata izleri taşıyan, zengin ve okkalı gövdeye sahip bir tat olarak tarif etmektedir. Topraksı, küflü ve egzotik, bu tadı nitelemek için kullanılan diğer sıfatlardır.
Çok ince çekilmiş kahve çekirdeklerinin kaynar suyun içinde demlenmesiyle yapılan kahvedir.
Misk kedisi, yediği kahve çekirdeklerini dışkıladıktan sonra bu dışkılar toplanıyor ve kahve üretiminde kullanılıyor. Luwak kahvesi 350 Euro gibi bir fiyata satılıyor. Kahvenin 1 fincanı kafelerde 30 eurodan alıcı buluyor.
Sadrazam Özdemiroğlu Osman Paşa'nın babası olan Memlük Çerkeslerinden Osmanlı'nın Yemen valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kalarak kahveyi İstanbul'a getirdi ve yeni hazırlama yöntemi sayesinde de güğüm ve cezvelerde pişirilerek günümüzde anılan Türk kahvesi adını aldı.
Endonezyalılar, kedilerin dışkılarındaki kahve çekirdeklerini toplayarak temizlemeye başladı. Temizlenen çekirdekler kavruluyor ve çekildikten sonra demlenerek içiliyordu. Uzun süre yerlilerin sırrı olarak kalan kopi luwak kahvesi, Hollandalı koloniciler tarafından fark edildi.
Endonezya'nın ünlü Bali adası, ziyaretçilerine dünyanın en pahalı kahvesini deneyimleme imkanı sunuyor. Misk kedisinin midesinde fermantasyona uğrayan kahve çekirdeğinden elde edilen "Luwak kahvesi" bin dolara kadar alıcı buluyor.
Brezilya yaklaşık 150 yıldır dünya kahve üretiminin lider ülkesi.
Hawaii adası ve bu en değerli ürünün Hawai Kona kahvesi olarak adlandırılmasının sebebi, dünyanın en nadir çekirdeklerinden yapılması. Dünyanın en iyi kahvesi ve en değerli kahvenin fiyatı yaklaşık £ 34 / pound. Dünyada en pahalı olarak kabul ediliyor.
Kahve, ilk defa Osmanlılarda Kanuni Sultan Süleyman devrinde yasaklandı. İkinci kez yasaklanışı, Sultan Murat III devrine rastlar.
Kedilerin patilerinde bulunan küçük bezlerden tırmalama sırasında bir koku açığa çıkar. Tırmalanan yerlere sürülen bu koku sayesinde kedi bölgesini işaretlemiş olur. Tırmalama alışkanlığı tırnak kesilerek giderilmeye çalışılsa da, aslında bir kedinin tırnaklarının kesilmesi doğasına aykırıdır.
Türkiye'de kişi başına yıllık 0.4 kg kahve tüketiliyor ve en çok kahve tüketen ülkeler listesinde 104. sırada bulunuyoruz.
Kahve üretiminin zirvesinde bugün, bu işe çok sonraları başlayan Brezilya vardır. Brezilya'yı sırasıyla Kolombiya ve Endonezya takip etmektedir. Kahve üreten diğer önemli ülkeler ise Meksika, Fildişi Kıyısı, Etiyopya, Uganda ve Guatemala'dır.
Türkiye'de kahve yetişir mi sorusunun cevabı “hayır”dır. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Bu konu hakkında çok fazla görüş olsa da, en çok kabul edileni kahvenin Kanuni Sultan Süleyman döneminde Yemen Valisi Özdemir Paşa vasıtasıyla bu topraklara geldiğidir. Bir başka görüşe göre 1555 yılında Halepli 2 tüccarın Tahtakale'de açtıkları kahvehane sayesinde Osmanlıların kahveyle tanışmış olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri