Kısaca özetlersek, son yemek yediğiniz saatten 16 saat sonraya kadar hiçbir şekilde yemek yenilmiyor. Fakat bu aralık içerisinde bol bol su içilmesi önerilir. Şekersiz çay, sade kahve veya sade soda bu aralıkta tüketilebilecek içeceklerdir.
En popüler aralıklı oruç türlerinden biri 16: 8 yöntemi, sekiz saatlik bir aralıkta yemek yemeye izin verir. Hem de kalori kısıtlaması olmadan dilediğinizi yiyebilirsiniz. Geriye kalan 16 saatlik açlık döneminde ise sadece bol su içmeniz önerilir. Üstelik bu süreçte istediğiniz kadar kahve ya da çay tüketebilirsiniz.
16:8 yani 16 saat yemek yemeden ve ardından tekrar 8 saat yemek yemeden geçirilmektedir. 16 saatlik açlığın içine uyku saatleri dahildir. Sabah ve akşam öğünleri arasındaki 8 saat boyunca katı besinler tüketilmemektedir. Su, sade soda, şekersiz kahve veya çay gibi kalorisiz sıvılar içilebilir.
Aslında oruç saatleri içerisinde herhangi bir yağ tüketmek orucu bozuyor; fakat kahvene ekleyeceğin 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı aralıklı orucun yağ yakma, otofaji ve ketozis gibi faydalarını etkilemiyor. Bu miktara bağlı kaldığın sürece kahvene hindistan cevizi yağı eklemende bir sakınca bulunmuyor.
Aralıklı oruç sağlıklı beslenme temeline dayanan bir modeldir. Tokluk evresinde tüm besinler serbest olarak tüketilmez, sağlıklı beslenme profilinde ilerlenmesi gerekmektedir. Açlık evrelerinde ise şekersiz bitki çayları, mineralli sular, kalorisiz içecekler ve sütsüz kahveler dışında hiçbir besin tüketilmemelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Regl döneminde aralıklı oruç yapılır mı? Regl döneminde aralıklı oruç yapmak için herhangi bir sakınca bulunmasa da bu süreçte bedenini dinleyerek ilerlemeni öneririz.
Bu nedenle de uzmanlara göre aralıklı orucun haftada 2 ya da 3 gün yapılması önerilmektedir. Ancak gün sınırlamasının yanı sıra saat sınırlamasının da konulması gerekmektedir. Bu sınır kadınlarda 12 ile 14 saat arasında bir açlıktır. Erkeklerde ise diyet günlerinde ortalama 14 ile 16 saat arasında aç kalınabilmektedir.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Kısaca özetlersek, son yemek yediğiniz saatten 16 saat sonraya kadar hiçbir şekilde yemek yenilmiyor. Fakat bu aralık içerisinde bol bol su içilmesi önerilir. Şekersiz çay, sade kahve veya sade soda bu aralıkta tüketilebilecek içeceklerdir.
Oruç saatlerinde sadece su, çay, kahve, sade maden suyu tüketebilirsiniz. Kalorili herhangi bir içecek-yiyecek olmamalı.
Aralıklı oruç diyeti bir gün oruç, bir gün “ziyafet” şeklinde uygulanır. Oruç gününde, günlük kalori ihtiyacının %20-25'i alınır. Bu, kişinin yaş, kilo, boy ve günlük aktivitesine göre değişmekle birlikte, ortalama bir erkekte 500 – 625 kcal ve ortalama bir kadında 400 – 500 kcal'dir.
Aralıklı Oruç Diyetinde Tüketilmemesi Gerekenler
Aralıklı oruç diyetinde, karbonhidrat alımı mümkün oldukça düşürülmelidir. Ekmek, makarna ya da hamur işi gibi yüksek karbonhidratlı gıdalar tüketilmemesi gereken besinlerdir.
Tatlandırıcı da kullanılmamalı. Kahve ve çayını sütsüz içemeyenler için bir miktar süte izin var. Sonuçta sütün içeriğinde de yüksek miktarda protein mevcut. Açlık penceresinde; dayanamayacağınız kadar açlık hissederseniz, iki dilim elma, bir avuç badem, dilimlenmiş havuç ve kereviz sapı yiyebilirsiniz.
Aralıklı oruç döneminde susuz kalmamak önemli. Oruç dönemini içeren süreçte, orta miktarda, çok düşük veya sıfır kalorili içecekler içmek, orucunuzu tehlikeye atmaz. Buna sade kahve gibi içecekler dahil.
16 saatlik açlıkta ''otofaji'' (vücudun, hasar görmüş hücreleri parçalayarak, hücresel geri dönüşüme kazandırması) olur.
Besin Değerleri 1 fincan sade Türk Kahvesi 7 (kcal) kalori değerine sahiptir. 1 fincan Türk Kahvesi (sade) 0.06 gram karbonhidrat içerir. 1 fincan sade Türk kahvesinde 0.42 gram protein ve 0.52 gram yağ bulunur. 1 fincan sade Türk kahvesinde 2.63 gram lif bulunur.
Sağlıksız kilo alımını önlemek ve bazı bireyler içinse sağlıklı kilo almak için sahip olduğumuz en basit stratejilerden biridir, çünkü çok az davranış değişikliği gerektirir. Böylece neredeyse diyetlerde tüketmeye alışık olmadığınız döner, hamburger ve sushi gibi yüksek kalorili besinleri kolaylıkla tüketebilirsiniz.
Oruç saatlerinde sadece su, çay, kahve, sade maden suyu tüketebilirsiniz. Kalorili herhangi bir içecek-yiyecek olmamalı.
Değerlendirme sonucunda, Aralıklı Oruç diyetinin kalori kısıtlamasından bağımsız olarak ortalama %3 yağ kütlesi kaybı sağladığı gözlemlendi. Bu sonuç ise kalori kısıtlaması yapılmadığında bile Aralıklı Oruç diyetinin kilo kaybı üzerinde etkili olduğunu göstermektedir (Kaynak 1).
Kısa yoldan cevabı vermek gerekirse: Evet, aralıklı oruç göbek eritir! Aralıklı orucu hayatına adapte etmiş olan pek çok kişi, bel çevrelerinin %4-7 oranında inceldiğini belirtiyorlar.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Bu nedenle aralıklı oruçta egzersiz süresi, şekli ve zamanı büyük bir önem taşır. 8 saatlik yeme- içme aralığında spor yapmak çok daha sağlıklı olacaktır. Güçten düşmemişken egzersizlere ağırlık vererek aralıklı orucunuza daha fazla katkıda bulunabilirsiniz.
Bu kürü hazırlamak için uygun bir kapta 3 yemek kaşığı ev yoğurdu, yarım çay kaşığından daha az toz zencefil, zerdeçal ve toz tarçını güzelce çırpıp karıştırın. Hazırlamış olduğunuz bu baharat kürünü gece uyumadan 1 saat önce tüketin. Bu kürün üzerine de 5 bardak su içmeniz gerekmektedir.
Tarçın kürünü hazırlamak için 1 su bardağı light süt, 1 tatlı kaşığı tarçın ve biraz buzu karıştırın. Hazırladığınız bu kürü uyumadan önce tüketin. Bu kürü düzenli olarak tükettiğinizde gece boyunca metabolizmanız canlı kalıp vücut yağ yakacak ve ayrıca sabahları uykudan tok olarak kalkacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri