Kahve, göz sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Antioksidanlar içermesi ve bazı göz hastalıklarının riskini azaltabilmesi nedeniyle göz sağlığı için faydalı olabilir.
Araştırma, saf kahvede yüzde 7-9 oranında bulunan antioksidan özelliğine sahip bu maddenin ayrıca, glokom, yaşlanma ve diyabet sonucu retinada meydana gelen bozulmaya bağlı oluşan körlüklere de mani olabileceğini gösterdi.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Kahve içtiğinizde kafein göz altı morluklarınızın ortaya çıkmasını hızlandırırken cilde uygulayacağınız bu içerik koyu göz altlarının önüne geçiyor. Şişkin göz altlarını dindiren kafein, aynı zamanda koyu halkaların ortaya çıkmasına sebep veren daralmış kılcalların genişlemesini sağlayarak morlukları gideriyor.
İlgili 39 soru bulundu
Günde 3 fincanın üzerinde kahve tüketiminin doğurganlığı olumsuz etkileyebildiği, 5 fincanın üzerinde kahve tüketiminin de kemik erimesine yol açabildiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Yine aşırı kahve tüketimi uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve hassasiyet gibi olumsuzluklara yol açabilir.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Çok fazla kahve tüketimi B12 eksikliğine sebep olabilir. Bu durumda da kişilerde halsizlik hali ortaya çıkabilir. Kahvenin bol miktarda kafein içermesi tüketiminde stres hormonlarını tetikler.
Kafein ve Alkol Tüketimi
Ayrıca, kafeinli içecekler arasında kahvenin dehidrasyona (su kaybı) yol açma ihtimali bulunduğundan, fazla miktarda kahve tüketiminin vücuttaki su miktarının azalmasına sebep olması da göz kuruluğu ve buna bağlı olarak göz seğirmesine neden olabilir.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
A, C, E VİTAMİNLERİ İLE OMEGA 3 VE 6, GÖZÜ KORUYOR
Ancak göz sağlığı için faydalı tek besin havuç değil. Dünyagöz Etiler hastanesinden op. Dr. Elvan Yalçın, gözün doğal olarak ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminlerinin geldiğini söyledi.
Göz sinirleri hücrelerinin tamamen işlevini kaybetmesi sonucunda yenilenmesi mümkün değildir. Ölen hücrelerin canlanması için mevcut olan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Kuruyemişler
Kuruyemişler antioksidan içermeleri ve omega-3 içerikleri sayesinde göz sağlığı için çok faydalıdırlar. Özellikle Antep fıstığı içerdiği yeşil renkten dolayı göze faydalıdır. Diğer faydalı kuruyemişler olan badem, ceviz, fındık, kaju, ay çekirdeğinden en az 10 kat daha fazla lutein içermektedir.
Şekersiz Nescafe, yağ yakan hücreleri harekete geçiriyor ve yağ yakımını hızlandırıyor. Kafein ağrı kesmektedir. Nescafe de ağrı kesen içeceklerden biridir. Özellikle tempolu geçen bir hayatınız ve iş yaşamınız varsa günde 2 fincan Nescafe, sizi canlandıracaktır.
Günde ortalama 300-400 mg kafein tüketimi genel olarak güvenilirdir. ( 500 mg fazla anlınmamalıdır.) Kahvenin türüne göre değişmekle birlikte ortalama bir fincan kahvede 80 - 200 mg kafein vardır. Ortalama 3-4 fincan kahve içilebilir.
Eğer çok kahve içiyorsanız, sadece kafeinin stres hormonlarını tetiklemesi yüzünden değil B12 vitamini eksikliğinden de kendinizi hâlsiz hissediyor olabilirsiniz.
Belli miktarda kahve tüketiminin toplardamar sağlığı ve varis oluşumu üzerine belirgin derecede zararlı etkileri bulunmamaktadır. Kahve içeriğindeki kafein erken saatlerde toplardamarlar üzerinde çok hafif derecede büzüşme etkisi (vazokonstriksiyon) yaratabilir.
Kafeine Bağımlılık
Kahvedeki temel aktif bileşen, kafeindir. Kafein, merkezi sinir sistemini uyararak uyanıklığı artırır. Sürekli kahve içme isteği, kafeine bağımlılığın bir işareti olabilir. Düzenli olarak kafein tüketen kişiler, vücutları kafeine alışabilir ve kafeine ihtiyaç duyar hale gelebilirler.
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Yüksek düzeyde sigara dumanına maruz kalma ve tütün ürünlerinin düzenli olarak kullanımı, normalde gözün dış yüzeyi nemliyken bu nemin kurumasına sebep olur. Yaş ilerledikçe metabolizma tarafından gözyaşı üretimi azaltılmaktadır.
İlk olarak; aç karnına kahve içmek mide asit seviyesini artırarak mide ekşimesine, reflüye ve hatta ülserlere neden olabiliyor. Bu nedenle, özellikle mide sorunları olan kişilerin kahve içmeden önce muhakkak yemek yemeleri öneriliyor. İkinci olarak; aç karnına kahve içmek, kan şekerini düşürebiliyor.
Yüksek dozda kafein tüketimi bağımlılık yapabiliyor. Vücudunuz alıştığında gün içerisinde alışılmışın altında kahve tüketmek öfkeye neden olabiliyor veya yorgunluk hissi yaratabiliyor. Ayrıca özellikle orta yaştaki kişilerde yüksek tansiyona sebep olabiliyor. Bu da kalp hastalıklarını tetikliyor.
Şöyle ki; uzmanlar kahve içmek için en iyi zaman diliminin saat sabah dokuz olduğunu söylüyor. Ayrıca bazı bilim insanlarına göre, kortizol günün farklı saatlerinde yeniden zirveye çıkabiliyor. Kısacası hangi saatlerde kahve içilmez diye soracak olursanız bu saatler; 12.00-13.00 ve 17.30-18.30 arası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri