Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir.
*Soda tüketebilirsiniz. Ancak kolalı içecekler kafein içerdiğinden ve kafein warfarin metabolizmasını inhibe ederek kan sulandırıcı özelliğini artırdığından dolayı aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Kafeinin faydaları olarak şunlar sıralanabilir: Hafızayı güçlendirir. Kan dolaşımını hızlandırır. Yağ yakımını hızlandırır.
Kahve kan dolaşımını artırır
Günde bir kupa kahve içmenin kılcal damarlardaki kan akışında %30 artışa neden olduğu kanıtlanmıştır.
Damar tıkanıklığına karşı günde birkaç fincan kahve tüketin.
Güney Kore'de, iş yerlerinde düzenli sağlık kontrolünden geçen 25 bin kadın ve erkeğin incelenmesi sonucunda, günde 3-5 fincan kahve içenlerde, kalp hastalıklarının ilk işaretleri daha az görüldü.
İlgili 21 soru bulundu
Bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler de damarları korumak için önemli besin kaynaklarındandır. Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır.
Kafein kahve, çay, kakao bitkilerinde bulunan ve sinir sistemini uyarıcı özelliği olan doğal bir maddedir. Kafein ayrıca, adenozin denilen reseptörlerin faaliyetini engeller ve beyin damarlarını daraltır.
Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir.
Regl döneminde tarçınlı, sütlü ve menengeçli kahve tüketiminin aşırıya kaçmaması durumunda bir zararı bulunmamaktadır. Regl döneminde içilen kahve türlerinin adet durumunu etkilemediği söylenebilir. Kahve içmenin adet kesici bir özelliğe sahip olmadığı bilinmektedir.
Araştırmalar Türk kahvesinin kan dolaşımını hızlandırdığını, kalbin ritim hızını artırarak vücuda daha fazla hareket kazandırdığını gösteriyor. Ayrıca Türk kahvesi metabolizmanın yüzde 2 ile yüzde 12 oranında hızlanmasını sağlayıp vücudun yağ yakmasına katkıda bulunuyor.
Uzun süreli ve yoğun kafein kullanımı, kişide fiziksel ve ruhsal bozukluklara yol açmaktadır. asitlerinin artmasına, ülser oluşmasına ve vücutta kalsiyumun azalmasına yol açar. Ayrıca kişide huzursuzluk, anksiyete, ruhsal çökkünlük, sinirlilik hali ve uyku bozuklukları gibi ruhsal sorunlara yol açabilmektedir.
Yapılan araştırmalar, antrenman öncesi kahve içmenin kan dolaşımını hızlandırdığını ve buna bağlı olarak, metabolizma hızını %2 ila %12 arasında değişen oranlarda arttırdığını gösteriyor.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Sarımsakta bulunan ajoen maddesinin de kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
Kan sulandırıcı kullanan hastalar greyfurt, kızılcık veya greyfurt suyu tüketmemelidir. Aşırı zencefil, mango, sarımsak, yeşil çay (haftada 1 ) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı acı biber kullanılmamalıdır.
Özellikle de sebzeler, çay, süt ve kahve demir emilimini azaltır. Bu yüzden demir hapları bu besinler tüketilmesen en az iki saat önce ve ya sonra da alınabilir. Mide şikayeti olan kişiler de demir hapını kullanırken dikkat etmeliler.
Çoğu kadın kafeinin göğüslerde hassasiyeti arttırdığını belirtmektedir. Kafein aslında göğüslerde yumrulaşmaya neden olur. Bu sebeple regl döneminden önceki hafta ve regl döneminiz içerisinde kafein miktarını azaltmanız gerekmektedir.
Eksternal kanama olduğunda kanın durdurulması için yapılması gereken, temel olarak kanayan alan üzerine direk bası uygulanmasıdır. Bası doğrudan parmak veya el ile uygulanabilirse de steril gazlı bez veya pamuklu kompres ile kanayan yer üzerine bastırılması daha doğrudur.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Dr. Monika Wassermann, kafein içeren içeceklerin vücudun susuz kalmasına ve bunun da pıhtılaşma riskin artırabilen yoğunlaşmış kana neden olabileceğini belirtiyor. Doktorun açıkladığı gibi; dehidrasyon kan bileşenlerinin etkilenmesine neden olarak daha yapışkan ve daha koyulaşmış bir kana neden olabilir.
Kahve, ülser ve gastrit gibi hastalıklara neden olmamaktadır ancak bu hastalıklara sahip kişilerde hastalığın ilerlemesine ve kötüleşmesine sebep olur. Çünkü mide, kahveden aldığı uyarılarla asit salgılamaktadır. Migren ve kahve pek iyi geçinemiyorlar.
Kafein yoksunluğu sadece baş ağrısına da neden olmuyor. Kahve tüketmeyi bırakanlar, depresyon, kaygı, baş dönmesi, grip benzeri semptomlar, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri ve halsizlik gibi yan etkilerden muzdarip olabiliyorlar.
Belli miktarda kahve tüketiminin toplardamar sağlığı ve varis oluşumu üzerine belirgin derecede zararlı etkileri bulunmamaktadır. Kahve içeriğindeki kafein erken saatlerde toplardamarlar üzerinde çok hafif derecede büzüşme etkisi (vazokonstriksiyon) yaratabilir.
Kafeinin Zararları
İdeal kafein alımı bağırsak hareketlerini düzenlerken, fazla kafein alımı ise ishal yani diyareye neden olabilir. Yüksek kafein alımı sinir sistemini aşırı uyarıp, kafa karışıklığına sebep olabilir. Fazla kahve tüketimi ve kafein alımı ülser veya gastirit gibi mide sorunlarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri