Karın ağrısı genellikle kızartma gibi yağlı yiyecekler, yumurta, çikolata ve kahve tüketiminden sonra gelişiyor. Bunun nedeni ise bu tür besinlerin safra kesesinin kasılmasına yol açmaları.
Kahve mide ağrısına neden olabilir çünkü sıcak içecek midede asit üretimini uyarır. Özellikle kahve çok fazla asit içeriyorsa (bu genellikle endüstriyel olarak hızlı ve sıcak kavrulmuşsa geçerlidir), bu mideyi tahriş edebilir. Kahve keyfi sindirimi uyarır. Sonuç ayrıca kahveden şişmiş bir mide olabilir.
Karın ağrısı ve sürekli tuvalete çıkma isteği gibi belirtilerle kendini gösteren, insanların hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlık olan Ishal, doğru beslenme ve bazı püf noktaları ile kontrol altına alınabilir. Bunlardan biri olarak Türk kahvesine sıklıkla başvurulur.
Çok çay ve kahve tüketmek, migren ve fibromiyalji ağrılarını artırır, IBS bulgularını kötüleştirir. Kahvenin içerisindeki kafein: Adenozin reseptörlerini etkileyerek uyku kalitesini azaltır ve bozar, uykuya dalmayı güçleştirir. Sinir hücrelerin ve beynin uyarılabilirliğini artırarak ağrılara daha duyarlı hale getirir.
Mide-bağırsak problemleri
Midemizde, yediklerimizi sindirebilmek için hidroklorik asit bulunuyor ancak kahve bu asidin üretimini artırıyor. Boş midede asit artışını karşılayacak besin olmayınca, zamanla, vücut hidroklorik asit üretimini azaltıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Kahvenin acılığı, mide asidi üretimini uyarabilir. Bu yüzden birçok kişi kahvenin mideyi tahriş ettiğine, irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkların semptomlarını kötüleştirdiğine, ülsere, mide ekşimesine, asit reflüsüne ve hazımsızlığa neden olduğuna inanıyor.
7. Kahve, Sindirim Sürecine Yardımcı Olur
Kahvenin sindirimi kolaylaştırabilen bir etkisi vardır. İçerdiği kafein miktarı ile bağırsak hareketlerini hızlandırıcı bir etkiye sahip olan kahve bu sayede sindirim sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
Özellikle kahve içerisinde yer alan bazı maddeler bazı kişilerde sindirim ve mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Kafein oranı olarak daha az olan filtre ve kafeinsiz kahve tüketimi de normal kahvede olduğu gibi bazı kişilerde gaz ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.
Yanı sıra, kahvenizi alkali suyla demlemek de asitliğini düşürecektir. Kahve asit üretimini tetikleyen kafein gibi, bağırsaklarınızı ve midenizi rahatsız edip neredeyse hazımsızlığa yol açabilecek bazı bileşenler içerir. Bu yüzden tüm yargılarınızı bir kenara bırakıp ve kafeinsiz kahveye bir şans verin!
Karın ağrısı için zencefil çayı, tarçın çayı, nane limon çayı, rezene çayı ve tarçın çayı tüketilebilecek en faydalı çaylar arasında ilk sıradadır. Bunun yanı sıra elma püresi, muz püresi ve patates püresi de karın ağrısı için evde uygulanabilecek yöntemler arasında yer alır.
Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor.
Günde 3 fincanın üzerinde kahve tüketiminin doğurganlığı olumsuz etkileyebildiği, 5 fincanın üzerinde kahve tüketiminin de kemik erimesine yol açabildiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Yine aşırı kahve tüketimi uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve hassasiyet gibi olumsuzluklara yol açabilir.
Yağlı ve kremalı bir tür olan 3'ü bir arada Nescafe, kilo alımına neden olur. Ayrıca yoğun krema ve şeker olduğu için göbek bölgesinde hissedilir yağlanma görülür.
Mide için de zararlı. Özellikle mide hassasiyeti olan kişiler kahveyi çok kontrollü tüketmelidir. Kahve herhangi bir mide rahatsızlığına neden olmasa da var olan mide rahatsızlığını tetikliyor. Kahve midedeki asit seviyesini artırarak mide rahatsızlıklarını harekete geçiriyor.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Bağırsakta ki yararlı bakterilerin solunum esnasında yutulan hava ile beslenmede tüketilen gıdaların fermente edilmesi sonucu, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşir. Oluşan gaz sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığı takdirde birikir ve gaz sancılarına sebebiyet verir.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Kahvenin asiditesi sindirim sorunlarına neden olabilir; dispepsi, gastrit, gerd ve hatta disbiyozis (bağırsak florasının bozulmasına) neden olabilir.
Sağlığa pek çok faydası olan Türk kahvesi; vücuda enerji sağlar, zihinsel aktiviteleri güçlendirir ve günde 2 fincan tüketildiğinde gün boyu zinde kalmaya yardımcı olur. Türk kahvesi yüksek kafein içermektedir. Bu nedenle günlük aşırı tüketilmesi durumunda sağlık sorunlarına yol açabilir.
Her ne kadar çalışmaya katılanlar sorunsuz şekilde uykuya dalmış olsalar da, araştırmacılar, yatmadan hemen önce, yatmadan üç saat önce ve yatmadan altı saat öncesine kadar tüketilen kafeinin uykuyu bölücü etkileri olduğu bulundu. Ayrıca gece içilen kahve, vücut saatini bozarak vücudunuzda jet-lag etkisi yapabilir.
Dr. Vedat Göral, fazla çay ve kahve tüketimine karşı uyararak “Su yerine sıkça çay veya kahve tüketmek kabızlığa neden olabilir. Kabızlık sorununa karşı senameki, zeytinyağı, yulaf ezmesi veya kepeği, yoğurt, kuru incir, kayısı, erik tüketebilirsiniz” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri