Esas olarak, kahve telvesi toprak faunası tarafından bitkilerin kullanabileceği şekilde ayrıştırılabildiği için gübre olarak kullanılabilen bitkisel bir atık maddedir. Ancak, diğer bitki atıklarından özellikle farklı değildir. Bunlar aynı zamanda gübre olarak kullanılma ve toprağı iyileştirme potansiyeline de sahiptir.
Melbourne Üniversitesi'ndeki toprak araştırmacıları, kahve telvesini brokoli, pırasa, turp, viyola ve ayçiçeği toprağına doğrudan uyguladılar. Kahve telveleri toprağın tutabileceği su miktarını artırıyor gibi görünse de sonucunda beş tür bitkinin de büyümesini engelledi.
Yine kahve telvesi iç mekan bitkilerinde direk toprağa uygulandığı takdirde toprak yüzeyinde küflenme, istenmeyen bakteri oluşumuna neden olabilmektedir. Yapısı gereği kahve telvesi toprağa dahil edildiğinde suyu tutan bir özelliğe sahiptir. Fakat bu da bitkiler için olumlu sonuçlar doğurmamıştır.
Sindirim sisteminin çalışmasını düzenler ve bağırsakların çalışmasını hızlandırarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Cildi yumuşatıcı etkiye sahip olan kahve telvesi peeling şeklinde masaj yapılarak cilde uygulandığında selülitleri giderici etkiye sahiptir.
3 - BİTKİLERİNİZE GÜBRE OLARAK KULLANABİLİRSİNİZ
Kahve posası kalsiyum, potasyum, azot, demir, magnezyum, fosfor ve krom gibi temel minerallerle doludur. Bu nedenle bitkileriniz için harika bir besleyicidir. Belirli sıklıklarla bitkinizi kahve posası ile gübreleyebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Esas olarak, kahve telvesi toprak faunası tarafından bitkilerin kullanabileceği şekilde ayrıştırılabildiği için gübre olarak kullanılabilen bitkisel bir atık maddedir. Ancak, diğer bitki atıklarından özellikle farklı değildir. Bunlar aynı zamanda gübre olarak kullanılma ve toprağı iyileştirme potansiyeline de sahiptir.
Çiçek coşturan kuru maya ile de yapılabilir. Kuru maya hemen her evde bulunan bir malzemedir. Evde olmasa bile uygun fiyatıyla marketlerden kolaylıkla temin edilebilir. Hamur işlerinin olmazsa olmazı kuru maya, bitki ve çiçeklerin kısa süre içerisinde canlı ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
Çay posası, bitkilere doğal gübre olmaktadır. Birkaç öğünlük çay posasını bir kapta biriktirin ve saksı büyüklüğüne göre posaları dağıtın. Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir.
Şeker: Bir litre ılık suya 3 yemek kaşığı şeker ile 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Sirke bakterilerin gelişimini engellerken, şeker ise çiçekleri besliyor. Sirke: Çiçeklerinizi vazoya koymadan önce suyun içine 2 yemek kaşığı elma sirkesi ile 2 yemek kaşığı şekeri vazoya koyup karıştırın.
Bitkileri sulamak için kahve telvesi
Hem sebzeleri hem de süs bitkilerini sulamak için kullanabiliriz. 1 fincan kahve telvesi üzerine 10 litre su dökerek hazırlayın. Kahve telvesinin şişmesini bekliyoruz. Ardından aparatı karıştırın ve hemen bahçe yataklarını onunla sulayın .
Kuru maya çiçeklere faydası azot ve potasyum gibi elementler toprakla buluşup bitki gelişimine olumlu katkılar sağlıyor. Bitkilerinizin kök gelişimini hızlandırıyor. Hastalıklara karşı direnci artan bitkiler daha sağlıklı ve hızlı büyüyüp gelişiyor.
KURU MAYANIN BİTKİLERE FAYDALARI
Bitki gelişiminde azot, potasyum gibi elementlerin rolü büyük. Kuru maya sayesinde bu elementler toprakla buluşuyor. Bitkilerin kök gelişimini hızlandırıyor. Hastalıklara karşı direnci artan bitkiler daha sağlıklı büyüyor.
Kurutulmuş çiçeklerin üzerine tozlanmaması için saç spreyi sıkarak muhafaza edebilirsiniz. Saç spreyini kurutulmuş çiçeklerde, canlı ve kurutmak istediğiniz çiçeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. ''Saç spreyi ile çiçek nasıl kurutulur?'' cevabı için öncelikle çiçeklerinizin dizilimini yapmanız gerekir.
- Kış aylarında çiçek, soğuk havadan korunmalı ve düzenli aralıklarla sulanmalıdır. - Kış mevsiminde çiçeğin bulunduğu yerin ısısı 15 derecenin altına inmemelidir. Aksi halde gardenya çiçeği, çiçek açmayacaktır. Bununla beraber ısının 23 derece üstüne çıkmaması gerekir.
Aspirin, çiçeklerin canlı kalmasında kesin ve etkili bir çözümdür. Çiçeklerinizi sulamadan önce suyun içine bir parça toz haline getirilmiş aspirin ilave edin. Üç günde bir vazodaki suyu değiştirerek çiçeklerinizin ilk günki tazeliğini koruyabilirsiniz. Bu yöntem ile salon çiçeklerinize iyi bakın.
Maden suyu özellikle salon bitkilerinde kullanıldığında çiçeklere fayda sağlar. Fakat önemli bir detay var. Soda değil maden suyu! İki ayda bir sularken çiçeklerine maden suyu koymak, çiçek köklerinize faydalı mineraller ile beslemek konusunda fayda sağlayacaktır.
Saksınıza bir miktar kola döktüğünüzde, koladaki köpükler toprağa hava vererek köklerin daha derine inmesini ve güçlü olmasını sağlayacak.
Üstelik süt bitkiler için birçok açıdan faydalı. Süt, içerisindeki kalsiyum sayesinde tıpkı insanlar için olduğu gibi bitkiler içinde koruyucu ve besleyicidir. Bahçe ve bitkilerinize düzenli olarak yağlı süt verirseniz kene, fidan biti ve yağrak biti gibi böceklerden kurtulabilirsiniz.
Türk kahvesi ya da filtre kahve yaptıktan sonra ortaya çıkan telveyi çöpe atmak yerine çeşitli alanlarda yeniden kullanabilirsiniz. Öğütülmüş kahve çekirdekleri, demlendikten sonra içerisindeki yağ ve aroma büyük ölçüde suya geçse de, telvede yeterli miktarda yağ ve koku kalır.
Uyarıcı etkisi ile vücuda dinçlik ve enerji verir. Beyni uyararak dikkati toplamaya yardımcı olur.
Kahve telvesi, sadece yumuşak ve canlı bir cilde sahip olmak konusunda değil, aynı zamanda selülit problemi açısından da size avantaj sağlar. Selülitli bölgeye düzenli olarak uygulanan Türk kahvesi peeling, bölgedeki kan akışını hızlandırarak yağ yakımına destek olur.
4- Dikimden hemen sonra can suyu verilmeli, toprak derinlemesine sulanmalıdır. Aynı şekilde saksılar gerekirse su dolu tepsilere oturtulmalı, toprak suyunu çektikten sonra tepsilerden alınarak fazla suyun süzülmesine izin verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri