Kafein (kahve, çay, çikolata) ve alkol, ses tellerini kurutarak ses teli hasarını artırır. Kafein ve alkol kararında tüketilmelidir. Bunların olumsuz etkisini dengelemek için sıvı alımının arttırılması iyi olur.
Papatya çayı hem ses kısıklığı hem de ses tellerine görülen tahrişin giderilmesinde etkili olur. Ses tellerinde nodüle iyi gelir sorusunun cevabı da bitki çayıyla cevaplanabilmektedir. Zencefil ve ekinezya çayı ses tellerinde görülen sorunlar için tüketilebilmektedir.
Adaçayını sade şekilde içebileceğiniz gibi bir miktar hibiskus ve zencefille karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer ses kısıklığından şikayetçiyseniz sesinizi yumuşatmak için adaçayı ve bal karışımından hazırlanan bitki çayını içerek sesinizi daha yumuşak tonda kullanabilirsiniz.
Bal ve limon ses kısıklığına, ses tellerinin kurumasına ve zedelenmeye iyi gelen iyileştirici bir yapıya sahiptir. Zencefil: Sesin kısılmasını engellemek için zencefil çayı içerisine bir kaşık bal ekleyip, karıştırarak içilebilir. Sarımsak: Gün içerisinde 2 diş sarımsak yemek ses tellerinin sağlığını korur.
İlgili 22 soru bulundu
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Soğuk algınlığı denince akla ilk gelen malzemeler olan bal ve limon, ses kısıklığı sorununu da çözmeye yetecektir. Bir fincan kadar sıcak su içerisine yarım limon sıkın ve bir tatlı kaşığı bal ekleyin. Güzelce karıştırıp içtikten sonra ses kısıklığınızın düzeldiğini göreceksiniz.
Ses kısıklığı birçok nedene bağlı
Bunların yanı sıra nörolojik bozukluklar, psikolojik hastalıklar, genetik sendromlar, ergenlik dönemi, hipotiroidi, gebelik, yaşlılık, hipertansiyon ilaçları, hormonlar, doğum kontrol hapları, nodüller, polipler ve kötü huylu tümörler de ses kısıklığına yol açabilir.
Zerdeçallı Süt
Ilık sütün içine ekleyeceğiniz bir çay kaşığı toz zerdeçal ve bir tatlı kaşığı bal ile ses kısıklığınızla savaşabilirsiniz.
Ses kalınlaştırma ameliyatında farklı teknikler olmakla birlikte en yaygın olanı Tip 3 tiroplasti tekniğidir. Ameliyat ağız içinden ve boyundan yapılabilmekte olup, genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Tirod kıkırdak küçültülerek ses telleri gevşetilir ve ses kalınlaştırılır.
Genellikle 1-2 hafta içinde ses normale döner. Daha uzun süreli ses kısıklıklarının nedeni genellikle sesin uzun süreyle aşırı ve zorlanarak kullanılmasıdır. Ses telleri üzerinde “nodül” adı verilen küçük şişlikler ortaya çıkar.
1.LARENJİT
Larenjit ses kısıklığının en sık görülen sebebini oluşturuyor ve çoğunlukla nezle, grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkıyor. Bazen ateş ve boğaz ağrısıyla birlikte görülse de, çoğu zaman ağrısız bir ses kısıklığı olarak gelişiyor.
Ani ses kısıklığı yapan akut larenjitin en sık nedeni grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Kronik larenjit ise sesin yanlış kullanımı, aşırı alkol tüketimi, duman ya da kimyasal gazların solunması gibi durumlar neticesinde ortaya çıkabilir.
Bol su için: Sıvı tüketimi çok önemli. Gün boyu ortalama en az 6-8 bardak su için. Çünkü sesin başlıca düşmanlarından biri yeterince su içmemek. Hava zaten soğuk diyerek su tüketmeyen kişilerin ses tellerinde oluşan kuruluk ses kısılmasına yol açıyor.
Ses kısıklığı, pek çok nedenden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Fakat ses kısıklığına iyi gelen bazı yiyecekler ve bitkisel yöntemler vardır. Bunlardan bazıları ise, bal, limon ve zencefildir. Ses kısıklığını önlemek için sıcak içecekleri bol miktarda tüketmeniz gerekir.
Ses tellerini rahatlatmak ve boğazı nemlendirmek için bol sıvı tüketilmelidir. Boğaz tahrişini artıran gazlı veya çok sıcak içeceklerden kaçınılmalıdır. Ses kısıklığı için pastil kullanmak boğazı nemlendirilmesini ve ağrının yatıştırılmasına yardımcı olur.
Bal ve limon
Gün içerisinde 2 kere bir tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatarak tüketerek, ses kısıklığına ve kuruluk, tahrişlik gibi diğer ağız ve boğaz rahatsızlıklarını giderebilebilirsiniz.
Kakule (özellikle de yeşil kakule, ses kısıklığına iyi gelmektedir ve iltihaplanma ile mücadele etmektedir).
Ihlamur: Soğuk algınlığı ve soğuk algınlığından kaynaklanan ses kısıklığını ıhlamur ile iyi edebilirsiniz Ihlamur doğal bir bitki çayı olup oldukça şifalıdır. Mukoza ve üst solunum yolu enfeksiyonlarını iyi eder. Bu şekilde ses kısıklığı şikayetlerinizden de kurtulmuş olursunuz.
Ses kısıklığı 3 haftayı geçiyorsa ertelenmemesi gerekir, özellikle uzun süredir sigara içiyorsanız ve ses kısıklığınız varsa asla ertelemeyin. Ses kısıklığının larenjit, nodül ve polip gibi basit sebepleri olabileceği gibi gırtlak kanserlerinde de ilk bulgu ses kısıklığıdır.
Boğaz temizleme ve şiddetli öksürme de ses ve ses tellerini zedeler. Boğaz temizleme ve öksürüğün en sık sebeplerinden birisi ses telleri seviyesinin altında koyu veye aşırı balgam bulunmasıdır.
Süt ve süt ürünleri boğazınız için kaçınmanız gereken en önemli gıda grubudur. Yoğurt, peynir, dondurma, süt ve tereyağı gibi süt ürünleri boğazda balgam oluştururlar. Bu mukus salgısı berrak bir ses tonunun çıkmasını engeller.
Ses Tellerine Etkisi
Çiğ yumurta içmek her zaman için ses tellerinin güçlenmesine ve de sağlıklı çalışmasına destek olur. Boğaz enfeksiyonlarının bir miktar azalmasını sağlar.
Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, bal ve limon ses kısıklığı ve ses tellerinin onarımında etkili olan bir reçetedir. Gargara şeklinde uygulanabilir. 1'er kaşık zeytinyağı, bal ve limon suyu karıştırılarak günde 1-2 kere gargara yapılırsa bölgenin iyileşmesi hızlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri