Bu araştırma hücresel düzeyde kafeinin böbrek taşı oluşumunu önlediğini gösteren direkt kanıttır. Sonuç olarak kafeinin taş oluşumu açısından olumsuz etkileri idrarla kalsiyum ve okzalat atılımıdır. Öte yandan taş oluşumunu önleyici etkileri de (idrar söktürücü özelliği ve sitrat atılımının artması) vardır.
7-Taş oluşumunu hızlandıran besinleri azaltın
Bu nedenle günlük beslenmede oksalattan zengin besinlerin çıkartılması gerekir. Böbrek taşı hastaları şu besinlerin tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmalıdır; İçecekler: Çay, kahve ve alkol…
Öncelikle kahve ve çay tüketimini sınırlandırın. Çünkü kafein kan dolaşımını arttırır ve böbreklere çok fazla ağırlık bindirir. Kırmızı et başta olmak üzere çok fazla hayvansal protein tüketmek böbreklerin yükünü artırır.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, çay, kahve, bazı kolalı içecekler, çikolata, armut, domates gibi bazı gıdalarda, bamya gibi, ıspanak gibi gıdalar oksalattan yana zengin gıdalar. Bunlardan ölçülü tüketmekte fayda var. Ayrıca bol su içip diyete dikkat ederek taşa karşı oldukça koruyucu bir ortam sağlanmış olur.
Oksalattan zengin besinlerin (domates, bamya, pancar, ıspanak, pazı, ışgın otu, patates, fındık, fıstık, badem, susam, tahin, çikolata, dondurma vb.) böbrek taşlarını artırma ihtimali yüksektir. Böbrek taşı olan kişilerin oksalattan zengin besinleri azaltması veya elimine etmesi gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
Böbrek taşının düşürülmesi için hayvansal gıda tüketimi azaltılmalıdır. Ayrıca tuz kullanımı da iyice azaltılmalı. Limon suyu yüksek oranda asit içerdiği için böbrek taşlarını düşürmede oldukça etkilidir. Bunun yeni sıra yüksek lifli elma da böbreğin süzme işlemi gerçekleştirmesine yardımcı olur.
Böbrek taşı nasıl düşürülür? 5 mm'nin altındaki taşlar kendiliğinden düşebilir. Bol su ve hareket taşların düşmesine yardımcı olur. Üreter kanallarını genişletici İlaç tedavisi ile taş düşürmek mümkün. 5 mm üstü taşları da operasyon yolu ile düşürülmektedir.
Yıllarca süt, yoğurt, peynir gibi yüksek oranda kalsiyum içeren gıdaların taş oluşumunu artırdığına inanılırdı. Bu hastalara kesinlikle bu tür gıdalardan almamaları öğütlenirdi. Oysa yapılan son araştırmalar bunun yanlış olduğunu kanıtladı. Artık hastalara bu gıdalar yasaklanmıyor.
Maden suyu içmek doğrudan taş oluşumuna neden olmaz. Maden suları, normalde tüketilen içme sularına göre daha düşük pH'ya sahiptir. Böbrekte taş hastalığı olan kişilerin pH'sı yüksek su tüketmesi önerilir.
Bira içmek böbrek taşına iyi gelir mi? Böbrek taşı dökmek için bira içmek pek doğru bir yöntem olarak kabul edilmez. Bira idrar çıkımını arttırdığı için böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırdığı gibi yanlış bir anlayış mevcuttur. Aksine bira tüketimi alkol ve mayadan ötürü taş oluşumu riskini arttırmaktadır.
Yaban mersini, böğürtlen ve kızılcık gibi koyu renkli olanlar böbrekler için en iyisidir. Ancak yüksek şeker içeriği nedeniyle ölçülü olarak tüketilmelidirler. Zencefilin antioksidan özelliği böbrekler için faydalıdır. Zencefil tüketmek toksinleri atarken aynı zamanda kanı ve böbrekleri temizler.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Sigara böbreklerde ciddi hasar oluşturan önemli bir risk faktörü. Bunun nedeni ise sigaranın böbrek yetmezliğine kadar götürebilecek olan ağır toksinler içermesi. Bilimsel çalışmalara göre; sigara alışkanlığı böbrek hasarını ve kronik böbrek hastalığının seyrini en az yüzde 30 gibi yüksek bir oranda hızlandırıyor.
Kafeinin idrarda kalsiyum ve okzalat atılımını artırıp taş oluşumunu artırıcı etkisine karşılık idrar çıkışının artması ve güçlü bir taş önleyici olan sitrat atılımının artması sonuçta net olarak taş oluşum riskini azaltmaktadır.
B vitamini oksalik asidi parçalayarak taş oluşumunu önlemektedir. Muz da bol miktarda B vitamini vardır. Mısır püskülü idrar söktürücü etkiyle kristallerin birikmesini önler. ayrıca hindistan cevizi de kristallerin çökmesini engelleyerek taş oluşumunu önler.
Elma sirkesi en etkili çözümlerden biridir. Elma sirkesi var olan böbrek taşının da erimesini sağlar.
Normal şekilde böbrek taşları vücuttan çok fazla rahatsızlık vermeden atılır. Ancak bazen idrar akımına engel olur ve yoğun ağrılara sebebiyet verir. Limonlu su içmek vücuda yeniden su kazandırmada ve idrarı sulandırılmış şekilde tutmada yardımcı olur. Bu da böbrek taşı oluşum riskini azaltır.
Böbrek taşı oluşumunu engelleyen limon suyu, vücuda yeni bir su kazandırır ve de idrarı sulandırır. Bu sayede de böbrek taşı oluşumunu engeller. Ayrıca limon suyu sindirime de çok yardımcı olmaktadır. Taze limon suyu tüketimi böbrekleri ve sindirim sistemimizi temizleyerek vücudun toksinlerini atmasına yardımcı olur.
Genel kabul, 6 mm üstündeki taşların müdahale ile düşürülmesi gerektiği yönündedir. 4-6 mm arasındaki taşların bazıları kendiliğinden, bazıları da müdahale ile düşer. 4 mm altındaki taşlar ise kendiliğinden düşmesi beklenir. Medikal Tedavi: 5 mm'ye kadar olan taşların tedavisinde medikal tedavi tercih edilebilir.
Bilimsel araştırmalar incelendiğinde D vitamini ve kalsiyum kullanan ileri yaş kadınlarda böbrek taşı oluşum riskinin arttığı gösterilmiştir.
Aynı su gibi maden suyu da tüketerek vücudunuzda böbrek taşı oluşumunu engelleyebilirsiniz çünkü böbrek taşının oluşumunun en büyük nedeni yeterli miktarda sıvı tüketilmemesidir.
Böbrek taşları çoğunlukla vücutta herhangi bir hasar oluşturmadan idrar yoluyla atılırlar. Ancak, tekrarlayan ve idrar yoluyla atılamayan taşlar için tedavi gerekebilir.
Bunlar: a. Taşın boyutu (özellikle enine boyutu) 6 mm ve altında ise ilaç tedavisi yardımı ile 15 gün içinde kendiliğinden düşmesinin ihtimali %65-70 civarındadır. b.
Böbrek taşı belirtisinin başında şiddetli ağrı gelmektedir. Ağrı böbrek bölgesinde, sırtta, kaburgaların altında, alt karın bölgesinde ve kasıklarda görülebilmektedir. İdrar yaparken ağrı ve sık idrar hissi yaşanabilir. Ağrı dalgalar halinde ve yoğunluğu değişen şekilde hissedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri