Kahve sözcüğü, Türkçeye Arapçadaki kahve (قهوة) sözcüğünden geçmiştir. Öte yandan bu tabirin Arapçada ilk kez hangi tarihte kullanıldığı bilinmezliğini korumaktadır. Arapçadaki bu sözcüğün etimolojisi şüphelidir. Büyük olasılıkla bu kelime Arapçada "iştahı kesildi" anlamındaki kahiye fiilinden türetilmiştir.
Arapça ḳhw kökünden gelen ḳahwat قهوة "1. koyu şey, özsuyu [esk.], 2. coffea arabica bitkisinin tohumlarından elde edilen içecek" sözcüğünden alıntıdır.
Kafe veya Fransızca orijinal yazımıyla café, müşterilere yiyecek ve içecek servisi yapılan küçük işletme.
Mavi kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Mavi, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
1. isim, bitki bilimi Kök boyasıgillerden, sıcak iklimlerde yetişen bir ağaç (Coffea arabica). 2. isim, bitki bilimi Bu ağacın meyvesinin çekirdeği. 3. isim Bu çekirdeklerin kavrulup çekilmesiyle elde edilen toz.
İlgili 37 soru bulundu
Eski Türkçede kahverengi anlamında kullanılan sözcük ise "konur" (kongur)dur.
"kahve" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 17 sonuç coffee i. coffee tree i. mocha i.
Kırmızı sözcüğü Türkçeye Arapça Kırmızî ifadesinden geçmiştir. Bu isimlendirme "kırmız" adlı bir böcekten elde edilen ve Osmanlı döneminde de romatizma tedavisinde kullanılan, koyu kırmızı renkte bir ilacın adından kaynaklanır.
Yeşil kelimesi Türkçe bir sözcük olup, "taze ve diri" anlamlarına gelen yaş kelimesinden türer. "Taze bitki rengi" anlamına gelen yaşıl sözcüğü, daha sonra değişerek yeşil olur.
Lokanta kelimesi, Türkçeye İtalyanca locanda sözünden girmiştir. Restoran sözcüğü ise Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir sözcük (Fransızca: Restaurant) olup; "yenilemek", "onarmak" anlamlarına gelen restaurer kökünden gelmektedir.
cafe fransızca kökenli bir isim olup "kahve içilen yer" anlamına gelmektedir ve doğru yazılış şekli de "cafe" değil "café"dir. türk dil kurumu açıklamasına göre ise kafe "içecek ve hafif yiyeceklerin satıldığı, bazılarında kapı önlerinde oturacak yerlerin bulunduğu ayaküstü yiyecek yerleri" anlamına gelmektedir.
Etiyopya yöresinde Kaldi adında bir keçi çobanı, keçilerinin bir meyveyi yiyip çocuklar gibi çok enerjik davrandığını fark etti. Uyarıcı bir özelliği olan kahve çekirdekleri böylelikle keşfedildi.
Doğdukları anda 1 kromozom fazlalığı ortaya çıkan Down Sendromlu ve Otizimli bireylere dikkat çekmek için 2018 yılında Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı'nda '+1 Cafe' hizmete başladı. İç ve dış dekorasyonu özel olarak dizayn edilen +1 Cafe, hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor.
Çay kelimesinin dünya dillerinin pek çoğundaki kökeni, dünyaya yayıldığı Çin'de yer alan dillere dayanır. Mandarin lehçesindeki ç'a, Min lehçesindeki (Amoy) t'e ve Kantonca çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzları olup, çayın dünyaya yayılmış farklı söyleniş şekillerinin kökenini oluştururlar.
Coffee kelimesi İngilizce diline 1600'lerde girer. Kahve bitkisinin kökeni ise Etiyopya'daki Kaffa bölgesidir.
Tarihçe. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler. Girit uygarlığında 'elaiwa' sözcüğü hem 'zeytin', hem de 'yağ' anlamında kullanılmış.
İşte, merak edilenler! Renk kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Renk kelimesi Farsça kökenlidir.
Arapça byḍ kökünden gelen bayāḍ بياض "beyaz olma, beyazlık, beyaz renk" sözcüğünden alıntıdır.
"Kara" sözcüğü Türkçe, "siyah" sözcüğü Farsça kökenlidir.
Sarı kelimesine yazılı olarak rastlanan en eski kaynak Orhun kitabeleridir. Burada 'sarı renk' anlamındaki 'sarığ' olarak geçen kelime, altın sözcüğünü niteleyen bir sıfat olarak kullanılmıştır.
Mavi: Mavi renginin ismi, Arapçada su anlamına gelen “Ma” sözcüğünden geliyor. Ma kelimesi su anlamına gelirken “Ma'i” kelimesi suya ait olan, sudan gelen şey anlamına gelmektedir. Kâşgarlı Mahmud tarafından kaleme alınan Divân-ı Lügati't-Türk kitabında, mavi rengi anlatmak için çakır ve gök kelimeleri kullanılmıştır.
Barista, kahve dükkanlarında, profesyonel kahve ekipmanlarıyla kahve hazırlamak ve sunmakla görevli kişiye verilen isimdir. Barista kelimesi İtalyanca kökenlidir. İtalyancada barista, alkollü ve alkolsüz içkileri servis eden kişi, barmen anlamına gelmektedir.
Americano, kahvenin içime hazır en saf hallerinden biri olan espressonun su ilave edilerek seyreltilmesiyle hazırlanan ve oldukça yaygın olarak tüketilen bir kahve türüdür. Espresso baz alınarak hazırlanan ve ilave içeriğe göre adlandırılan bu kahve çeşidi tadı ve dokusu ile klasik kahve tadına en yakın olanıdır.
Barista (erkek/kadın) İtalyanca'da barmen demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri