Kafeinin ve kahvenin sıcaklığının vitamin haplarının etkisini önemli ölçüde azalttığının altını çizen araştırma ekibinin başındaki Doktor Sarah Brewer, “Çay ve kahve içerken vitamin ya da probiyotik ürün kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Vitaminin etkisi neredeyse tamamen azalıyor.
Araştırmaya göre, uykunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, kafeini öğleden sonra saat 2'den itibaren veya yatmadan en az 7 saat önce tüketmekten kaçınmalısınız.
Ayrıca kafein, gıdalardan alınması gereken vitamin ve minerallerin (Çinko, demir, C vitamini gibi) emilimini azaltır.
Artan Kafein Etkisi: Kafein basit oranda bir idrar söktürücü olduğu için ilaçlar ile birlikte alınması pek iyi bir fikir değildir. Uyarıcı içeren ilaçlar, Kafein ile birlikte kullanılmamalıdır.
Daha bitkin ve daha hâlsiz hissetmek elinizin biraz daha kafeine doğru uzanması anlamına gelir. Bu kısırdöngünün tam bir enerji düşmanı olduğunu unutmayın. Eğer çok kahve içiyorsanız, sadece kafeinin stres hormonlarını tetiklemesi yüzünden değil B12 vitamini eksikliğinden de kendinizi hâlsiz hissediyor olabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
4- Asitli gıdaların tüketimi (kola,soda vs magnezyumun emilmesini engeller.), kahve ve çay tüketimi (magnezyumun emilmesini engeller.)
Demir eksikliği nedeni ile kullanılan demir ilaçlarının çoğunda çayla demir emilimi azalacağından, ilaç kullanımından bir saat önce veya sonra çay içilmemelidir. Ayrıca yemeklerle birlikte süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaların alınması, kahve tüketilmesi de demir emilimini azaltır.”
B12 vitamini kaynağı olan besinlerin çok fazla ısıtılmaması ve pişirme süresinin çok uzun tutulmaması tavsiye edilir. Besinlerin uzun süre pişirilmesi ve fazla ısıya maruz kalması B12 vitamininin azalmasına veya etkisinin yok olmasına sebep olabilir.
Kahve, içerdiği antioksidan ve uyarıcı bileşenler sayesinde sağlık açısından oldukça yararlı. Ancak yeni bir çalışma, ağrı kesici ilaçlarla birlikte kahve tüketmenin bu ilaçların işleyişini bozabileceği konusunda uyardı.
Yorgunluk için verilen hapları da (B12 gibi) sabah saatlerinde almak daha iyi olacaktır.
Bilim in- sanları demir eksikliği sorunu yaşayanların ise öğünlerle birlikte çay ve kahve tüketmemesini, öğünlerden sonra da en az bir saat beklemelerini tavsiye ediyor.
Kış aylarında çay, kahve, boza ve salep tüketiminde daha fazla artış olduğunu söyleyen Gökçe Bönce, ''Kafein içeriği yüksek olan çay-kahvenin fazla tüketimi besinlerdeki vitamin-mineral emilimini engelliyor. Bu da bağışıklık sistemini etkileyebiliyor.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Kahvenin yanında içilen su ise oksalatın böbreklerden atılmasına yardımcı oluyor. Bu yüzden Türk kahvesiyle birlikte su içmek sağlığımız için de oldukça önemli.
Bununla birlikte uzmanlar vitaminlerin gece almanızı tavsiye etmiyor. “Sindirim uyku sırasında yavaşlar, bu nedenle besin takviyenizi gece geç saatlerde almak etkili bir emilim ile ilişkili olmaz” denilmektedir.
Kafeinin etkisi 15 dakika içerisinde hissedilebilir. Kandaki kafein seviyesi yaklaşık olarak 1 saat sonra en üst seviyeye çıkar. Çoğu insanda birkaç saat bu seviyede kalabilir. 6 saat sonra ise alınan miktarın yarısı hala vücutta olur. Kafeinin kan dolaşımından tamamen temizlenmesi 10 saati bulabilir.
4. ilacın içine kafeini oranlı koymuşlardır, bu kafeinle içilebilir anlamına gelmez. süslü, 1-2 saat bekle. parasetamol ve kahve ilişkisi iyi değil, beraber kullanımları karaciğerde üretilen toksik maddelerin artmasına sebep oluyor.
Kahve formunda tüketilen kafeinin kana karışma süresi 30-75 dk arasında olduğundan, egzersiz öncesi 30-60 dk aralığında alınıp tüketilmelidir.
Sakinleştirici ilaçların içerdiği etken maddeye göre bazı hastalarda ilaç etkilerini zayıflatırken, bazı hastalarda ilaçların yan etkilerini artırabilir. Bu yüzden ilaç içtikten hemen sonra kahve tüketmeyin.
'B12 vitamini aç mı tok mu içilir? ' diye sorulduğunda ise yine aksi belirtilmediği sürece bu vitaminin tok karnına içilmesi uygundur.
Öğle saatlerinde yemekle birlikte alındığında vücut için daha fazla yarar gösteren E vitamin; selenyum, A ve C vitaminleri ile birlikte alınmalı, demir ile birlikte alınmamalıdır.
Bazı besinler demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir ilacı kullanılırken de çok dikkat edilmesi gerekir. Özellikle de sebzeler, çay, süt ve kahve demir emilimini azaltır. Bu yüzden demir hapları bu besinler tüketilmesen en az iki saat önce ve ya sonra da alınabilir.
Ferritin düşüklüğüne sebep olabilecek faktörler; Aşırı miktarda çay ve kahve tüketimi.
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri