Kahve ağacının meyvesi olan kahve alıç meyvesini andırır ve yeşil yaprakları vardır. Kırmızı meyve ve beyaz çiçek ile kahve görünümünden oldukça uzaktır. Kahve Ağacı Nedir? Kahve pek çoğumuzun vazgeçilmezidir.
Arabica, dünyada en yaygın kahve ağacıdır. Arabica ağaçlarından kahve meyvası toplanması işlemi ağaçların 5 yıllık bir periyotta olgunlaşması için beklendikten sonra yapılmaktadır. Arabica, yetişmesi daha zor, parazitlere ve ısıya daha dayanıksızdır.
Kahve meyvesi kiraza benzemekte, meyvelerin olgunlaşması 10 ay kadar sürmektedir.
Kahve bitkisinin kendisi zehirli değildir. Ancak üretilen kahve çekirdekleri, hayvanlar için sakıncalı olan kafein içerir. Olgunlaşmamış kahve çekirdeklerinin yutulması halinde, mide bulantısı oluşabilir.
Kahve Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Kahve her ne kadar dünya literatürüne Türk kahvesi olarak geçmiş durumda olmuş olsa da Türkiye'de kahve üretiminin yapılması söz konusu olmamaktadır. Bunun nedeni ise Türkiye'nin iklim koşullarının kahve üretimine uygun nitelikte olmamasıdır.
İlgili 18 soru bulundu
"Kahve ağacı kahvenin ana kaynağı olan ve kahve tüketmemizi sağlayan kahve çekirdeği oluşturan bir ağaçtır. Kahve ağacı ülkemizde de yetişmektedir.
Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.
Brezilya yaklaşık 150 yıldır dünya kahve üretiminin lider ülkesi.
Tarihçe. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Kahvenin anavatanı Etiyopya'nın Kaffa bölgesi olmuştur. Kaffa'nın ormanlarında yetişen Arabika kahve ağaçlarındaki kahve çekirdekleri ilk işlenen kahve olarak bilinmektedir.
Kahve Çekirdeği Yutulur mu? Kahve çekirdeklerinden genel olarak kahveler üretilmektedir. O nedenle kahve çekirdeklerinden üretilen kahveler içilebilir. Bunun yanı sıra yeşil kahve çekirdekleri kurutulduktan sonra çiğnenerek ve ya yutularak tüketilebilir.
Yılda zaten sınırla sayıda üretilebilen kahvenin “yaratıcısı” Güney Asya'da yaşayan bir tür misk kedisi. Yerli adıyla “kopi luwak” denen sevimli hayvan, yalnızca en kaliteli kahve çekirdeklerini seçiyor. Çekirdekler misk kedisinin midesinden geçerken, enzimlerin de etkisiyle, bir nevi fermentasyona uğruyor.
Regl dönemlerinde stresimiz arttığı için aşırı kafein anksiyetemizi tetikler. -Aşırı kahve tüketimi yerine maydanoz, kekik gibi besinleri yemek daha etkili bir yöntem olacaktır. Bilinen şudur ki adetliyken kahve içmek adeti kesmez fakat vücutta su tutabilir dolayısıyla “aşırı” tüketimi vücudumuzda şişliğe sebep olur.
Kahve, Sultan Ahmet I zamanında (1606-1611) yılları arasında üçüncü defa yasaklandı. Kahvenin son defa yasaklanması ise Sultan IV Murat zamanında olmuştur. 1633 yılında kahveyle birlikte tütün de yasaklandı. Gerekçe olarak İstanbul'daki büyük yangınlara kahvehanelerin sebep olması gösterildi.
Kahve telvesi, kafeinin en fazla bulunduğu yerdir. Bu nedenle çok sık kahve telvesi yemek mide hastalıklarından, uykusuzluğa kadar pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Ayrıca kahve telvesi, kalp çarpıntılarının da artmasına neden olur. Bu sebeple, kahve içildikten sonra telvenin bırakılması gerekir.
Kahve ağaçları, yetiştirildikleri bölgeye bağlı olarak yaklaşık 25 yıl boyunca meyve verir. Her bir ağaç, yılda yaklaşık ½ kilogram kadar çekirdek üretir. Ağaçlar meyve vermeden önce çiçeklenir ve öbekler halinde beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler kokuludur ve çiçeklenme döneminde çevreye oldukça tatlı bir koku yayarlar.
Böcekten elde edilen 'karmin' isimli renklendirici sadece Starbucks'ın kullandığı bir madde değil. Market rafları reçelden bisküviye, aynı maddenin kullanıldığı ürünlerle dolu.
Türkiye'de kahve tüketimi çok uzun bir geçmişe sahip olsa da ne yazık ki kahve yetiştiriciliği ticari olarak yapılmamaktadır. Deneme amaçlı olarak kahve yetişen bölgeler ise ağırlıklı olarak Mersin ve Anamur'dur.
Evde kahve ağacı yetiştirmek çok zor değil. Düzenli sulama, bol ışık, nemli ortam kahvenin gereksinimleri arasındadır. Soğuktan hoşlanmaz. Kahve çekirdekle veya vejetatif olarak çoğaltılabilir.
Hepimizin iyi bildiği gibi kahvenin çekirdeğini içiyoruz. Kahve çekirdekleri “kahve kirazı” olarak bilinen meyvenin bir anlamda tohumlarıdır. Kahve kirazı/yemişi kafein içerir ve antioksidan bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda kahve çekirdeği de kafein içeriğini çoğunu meyvesinden almaktadır.
Kahve üretiminin zirvesinde bugün, bu işe çok sonraları başlayan Brezilya vardır. Brezilya'yı sırasıyla Kolombiya ve Endonezya takip etmektedir. Kahve üreten diğer önemli ülkeler ise Meksika, Fildişi Kıyısı, Etiyopya, Uganda ve Guatemala'dır.
Teksas Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, günde iki fincan kahve içen erkeklerin cinsel performanslarının arttığını ortaya koydu. PLOS ONE adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre; günde iki fincan kahve tüketen erkeklerde, hiç içmeyenlere oranla yüzde 42 daha az sertleşme problemi görülüyor.
Sen bana 40 yıl önce bir kahve ikram etmiştin hatırladın mı? İşte ben o Rum gemisi kaptanıyım” demiş. 40 yıl önceki o küçük iyiliği ve dostluğu unutmayan Rum gemisi kaptanı, kahveciyi serbest bırakmış. İşte bu hikaye, bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır sözünün bugünlere gelmesini sağlamış.
Tarihi. İçecek, yüz yılı aşkın bir süredir Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi bölgelerde üretilmektedir. Kavrulmuş ve öğütülmüş meyveler, 20. yüzyılın başlarından beri Avrupa'ya ve dünyaya ihraç edilmektedir. Ayrıca Gaziantep'in geleneksel bir içeceği olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri