Sivilce izleri denildiğinde kızarıklıklar, akne sonrası oluşan kahverengi lekeler akla gelir. Akne tedavisi sonrası oluşan kızarık lekeler eritemdir (kılcal damarlardaki kızarıklık), eğer akne kendini tekrar etmezse 3-6 ay içerisinde kendiliğinden geçme eğilimi taşırlar.
Sivilce izleri cilt yüzeyinde kalıcı hale gelebilir. Bu durum kişileri psikolojik açıdan rahatsız etse de tedavisi mümkün olabilmektedir. Fakat kısa süreli bir tedavi yöntemi lekelerde beklenmemelidir. Lekeler uzun süreli tedaviler oldukları için kullanılan ürünler sonrası etkileri 3-6 ay sonrası gözlemlenebilir.
Erken Akne İzleri
Sivilce tedavisi tamamlandıktan sonra cilt üzerinde kırmızı veya kahverengi lekeler kalabilir. Bu durum kalıcı bir izden çok iyileşme sürecinde bir enflamasyondur. Derinin iyileşme ve yeniden modellenme süreci içinde görülen kırmızı veya koyu renkli sivilce izi 6-12 ay içinde tamamen kaybolur.
Akne izleri ve koyu lekeleri tedavi etmek
Retinol, glikolik asit, salisilik asit ve laktik asit içeren bazı peeling ürünleri yardımcı olabilir, ancak tatmin edici sonuçlar elde etmek için bir dermatoloğa danışmak en iyisidir.
Sivilce lekelerinin bazıları zamanla kendiliğinden geçerken bazıları da kalıcı olabilir. Genellikle de kırmızı renkte meydana gelen ve yara izlenimi veren sivilce lekeleri de zaman içinde iyileşerek kaybolabilir. Cildin iyileşme sürecinde hiperpigmentasyona şeklinde oluşan bu lekeler de genellikle geçicidir.
İlgili 30 soru bulundu
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Sivilce İzleri ve Kızarıklıklar Zamanla Geçer mi? Sivilcelerin geride bıraktığı doku hasarları, zaman içerisinde kendi kendilerine iyileşebilir. Ciltte renk değişimi yaşandığı takdirde (iltihap sonrası hiperpigmentasyon), cildin tamamen temizlenip eski haline dönmesi ise birkaç ay sürebilir (6).
Ciltte çıkan kahverengi lekeler, genellikle herhangi bir sağlık sorunu oluşturmaz. İnsanların kahverengi lekelerden kurtulmak istemelerinin nedeni çoğunlukla estetik kaygıdan dolayıdır. Peki, ciltteki kahverengi lekeler nasıl geçer? Aknelerin neden olduğu ciltteki kahverengi lekeler genellikle kendiliğinden kaybolur.
Anne adaylarının yüz, boyun, el, meme uçları ve genital bölgelerinde kahverengi lekeler oluşur. Ancak bu durum doğumdan sonraki 1 yıl içinde kendiliğinden geçer.
Bir çay kaşığı kabartma tozunu 2 damla limon suyu ile karıştırın ve macun kıvamına getirin. Karışımı uygulamadan önce yüzünüzü yıkayın ve çok fazla kurulamadan nemli bir şekilde bırakın. Macunu sivilce izlerinin olduğu bölgeye uygulayın ve macun kuruyana kadar bekleyin. Ardından bol suyla durulayabilirsiniz.
Kapsüller, sarı / portakal renkli opak viskoz sıvı içeren, koyu kızıl kahve renkli, oblong yumuşak jelatin kapsüller halindedir • ZORETANİN, aknenin (sivilcenin) şiddetli tiplerinin [örneğin; yumrulu (nodüler), yuvarlak (konglobat) akne veya kalıcı yara izi bırakma riski olan akne] tedavisinde kullanılır.
Güneş ışınlarının aktive ettiği melanin pigmenti ise, cilt üzerinde pembe veya kırmızı renkteki sivilce (akne) izlerinin renk değiştirerek, kahverengi veya mor lekelere dönüşmesine sebep olur.
Derin izler ve yerleşik akneler için, kendi cilt tonunla aynı renkte bir kapatıcı seç ve parmak uçlarınla tampon hareketler yaparak cildine uygula. Asla kendi teninden daha koyu bir renk seçme. Eğer akneler kırmızı ya da pembemsi tonlardaysa, yeşil alt tonlu bir kapatıcı seç.
Toz şeker. Ciltte peeling etkisi yaratan toz şekeri de kullanabilirsiniz. Sivilce lekelerinin üzerine masaj yaparak yaydığınız hafif nemli toz şekeri 10-15 dakika bekletin ve ardından yüzünüzü temizleyin. Bu kadar basit.
Hasta özelinde değişiklik göstermekle birlikte leke tedavileri genellikle 3 ila 4 aylık sürelerde tamamlanabilmektedir. Leke tedavilerinin uygulanması için kış ayları en uygun zaman olarak kabul edilir. Bunun en önemli nedeni güneş ışınlarına maruziyetin özellikle yaz aylarına göre çok daha az olmasıdır.
Cilt rengi koyu olan bireylerde cilt tonundan daha koyu tonda olan lekeler yaklaşık 6-12 ay içerisinde kaybolabilir. Cilt yüzeyinden daha derinlerde oluşan lekelerin solması ve kaybolması uzun zaman alabilir.
Aknelerin sıkılması ya da doğru şekilde tedavi edilmemesi ise yüzde kalıcı lekelere yol açabilir. Melazma; özellikle güneş gören bölgelerde ortaya çıkan siyah ya da kahverengi lekelere verilen isimdir.
Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur.
Dr. İnci Mevlitoğlu, özellikle güneş ışığına çok fazla maruziyet ile ortaya çıkan cilt lekelerinin yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek “Yüzdeki kahverengi lekeler genetik yapı, hormonal uyarılar, ultraviyole maruziyeti, ilaçlar, geçirilen deri hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkıyor” dedi.
Sivilce izleri denildiğinde kızarıklıklar, akne sonrası oluşan kahverengi lekeler akla gelir. Akne tedavisi sonrası oluşan kızarık lekeler eritemdir (kılcal damarlardaki kızarıklık), eğer akne kendini tekrar etmezse 3-6 ay içerisinde kendiliğinden geçme eğilimi taşırlar.
2-Sivilceler, evlenince ya da doğum yapıldığında geçer
Sivilcelerin ortaya çıkmasında beslenme tarzından genetik özelliklere kadar birçok unsur rol alıyor. Her ne kadar halk arasındaki sivilcelerin evlenince ya da doğum yapınca ortadan kalktığı düşünülse de böyle bir doğru bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri