Yetiştiği ülkeleren de anlaşılabileceği gibi kaju ağacı tropikal iklime yatkın bir meyvedir. Islak veya kuru tropik bölgelerde kaju ağaçları rahatlıkla büyüyebilir. Büyüyen kaju fıstığı için gündüz sıcaklıkları 10 °C'nin altına düşmemelidir ve kaju ağaçları 40 °C'nin üzerindeki sıcaklıkları iyi idare eder.
Kaju meyvesi Türkiye ikliminde yetişmez. Kajunun yetişebilmesi için oldukça sıcak bir iklim gerekmektedir. Kajunun yetişebilmesi için gerekli olan bütün koşulların bir arada bulunduğu yer ekvatordur. Ekvatordaki ülkelerde sıklıkla yetiştirilir fakat Türkiye'de kaju yetişmesi için uygun ortam yoktur.
Kaju ağacı beş yıl yetiştikten sonra meyve vermekte olan bir ağaç olarak ifade edilebilir.
Oldukça besleyici ve faydalı bir meyve olan kaju meyvesi de kaju ağacında yetişir.
Tohumdan üretilen bitki, önce su dolu bir kapta çimlendirilir. 4 – 5 gün içinde filizlenen tohum, ekime uygun hale gelir. “Kaju ağacı nerede yetişir”, “kaju nasıl yetiştirilir” soruları bir hayli zahmetli bakım gereğini işaret eder. Gündüzleri maksimum 30, geceleri ise 20 derece olan alanlara kaju filizi dikilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çeşitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesidir.
%14 indirimle OnlineÇiftçi Kabuklu Yağsız Kavrulmuş Kaju 1kg 169 TL'ye, %14 indirimle Astronut 500 gr Odun Ateşinde ve Zarında Kavrulmuş Kaju 175 TL'ye, %7 indirimle Astronut 500 gr Çiğ Kaju 160 TL'ye, %43 indirimle Kurtuluş Kuruyemiş Tuzlu Kavrulmuş Kaju Fıstığı 500gr. 130 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Kaju ağacı ya da biyolojide bilinen adı ile Anacardium occidentale, kaju çekirdeği ve kaju elmasını üreten tropikal bir yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Normal şartlar altında kaju ağacı oldukça yüksektir. Bu ağaçlar 14 metre uzunluğa kadar büyüyebilirler!
KAJU NE KADAR YENMELİ? Kajunun vücut sağlığına olan sayısız faydalarını görebilmek için günde 4 tane kaju yemeniz yeterlidir.
Tüm ihtiyaçları eksiksiz karşılanan kaju, ekim ve kasım aylarında yetişir. Hasat edilmesi için sonbahar aylarını beklemek gerekir.
KAJU MEYVESİ AĞACI NEREDE YETİŞİR? Kaju meyvesi olarak bilinen bu ağaç türü daha çok Brezilya ve Hindistan'da yetiştirilmektedir. Ayrıca Brezilya dışında sadece Vietnam, Nijerya, Hindistan ve Fildişi Sahillerinde de yetiştirilmektedir. Daha çok bu ağacın meyve vermesi için ekvator iklimi gerekmektedir.
Ağırlıklı olarak Brezilya ve Hindistan'da yetiştirilen kaju elması, Brezlya dışında sadece Vietnam, Nijerya, Hindistan ve Fildişi Sahilleri'nde yetiştiriliyor. Ağacın meyve verebilmesi için nemli ekvator iklimi gereken kaju elmasının bugün en büyük ihracatçısı Hindistan'dır.
Kaju yemek caiz mi? kaju, her ne kadar pahalı ve anamızın ak sütü gibi helal bir çerez olsa da bu durumda haramdır. allah ın laneti bu kaju nimeti yiyenlerin üzerinedir. islam'a göre haram kategorisine giricektir fakat lezzeti buğdayı andırıcak olan çerezdir.
Kavrulmuş kajunun göz sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Beyin sağlığı açısından da etkili olan kaju, ceviz ve badem kadar önemlidir. Sinir sistemi, tansiyon, kalp ve kemik sağlığı için çok faydalı olan kajunun antioksidan özelliği de bulunmaktadır.
Kaju, önceden 180 santigrat dereceye ısıtılmış bir fırında yaklaşık 12 ila 15 dakika boyunca kavrulabilir, basit bir çeşitlilik için yağ ve tuzla karıştırılabilir. Farklı tatlar için ballı kavrulmuş, biberiyeli kavrulmuş veya tatlı ve baharatlı kavrulmuş kajuyu da deneyebilirsin.
İçindeki yoğun çinko ile depresyon ve stres seviyelerinin azalmasına yardımcı olan kaju fıstığı düzenli tüketildiğinde serotonin düzeyinizin de yükselmesine destek olur.
Kaju, tansiyonu dengeler ve kalbi hastalıklardan korur. Kaju, ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp ritmini düzenler ve kasılmaları engeller. Sağlıklı bir kalp yapısı için mutlaka kuru yemiş tabaklarında kajuya da yer vermelisiniz.
Sıcak ve nemli iklimlerin meyvesi olan kaju, herhangi bir işlem görmeden kurutulduğunda çiğ kaju olarak tüketilmektedir. Çiğ kaju ise sağlık için oldukça faydalıdır.
Kaju fıstığının kabuğu, esas olarak fenolik lipidlerden kaynaklanan zehirli sarmaşıklarınkine benzer şekilde yağ bileşikleri içerebilmektedir. Bu yüzden kaju fıstığı genellikle kabuklu halde tüketicilere sunulmaz. Kolay ve ekonomik bir şekilde atık, kabuklarından ayrıştırılarak tüketilebilir hale getirilmektedir.
Bu konuda kaju, Antep fıstığı ve badem ilk sıralarda yer alır. Bunlar içerisinde en pahalısı ise kaju olarak bilinir. Bunun için en pahalı kuruyemişin kaju olduğunu söyleyebiliriz.
Kaç Çeşit Kaju vardır? 2 adet Kaju çeşidi bulunmaktadır.
1 avuç kajuda 9.25 mg kalsiyum yer alır. Bu oran sayesinde kas ve kemik yapısının güçlenmesi sağlanır. Diş eti hastalıklarından, kas ağrılarından, kemik rahatsızlıklarından uzak kalmak adına gün içinde ölçülü miktarda kaju tüketebilirsiniz.
Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir. Bu kuruyemişlerin tadı da normal tatlarından daha farklı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri