Kaju fıstığı, kemiklerin, kasların, dokuların ve vücudun diğer organlarının sağlıklı gelişimi için hayati önem taşıyan iyi bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum, kan basıncının korunmasına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, sinir fonksiyonunun korunmasına ve kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı olur.
KAJU NE KADAR YENMELİ? Kajunun vücut sağlığına olan sayısız faydalarını görebilmek için günde 4 tane kaju yemeniz yeterlidir.
Kaju, tansiyonu dengeler ve kalbi hastalıklardan korur. Kaju, ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp ritmini düzenler ve kasılmaları engeller. Sağlıklı bir kalp yapısı için mutlaka kuru yemiş tabaklarında kajuya da yer vermelisiniz.
Kaju fıstığı halk arasında kavrulmuş ve çiğ kaju olmak üzere iki şekilde tüketilir. Genellikle sağlık açısından fayda elde edebilmek adına çiğ kaju yenilmesi tavsiye edilir. Kaju fıstığının içerisindeki yağ oranı ve kalorisi yüksek olduğundan dolayı çok fazla yenilmemesi gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
1) Kalp Dostu Fındık
Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çeşitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesidir.
İçindeki yoğun çinko ile depresyon ve stres seviyelerinin azalmasına yardımcı olan kaju fıstığı düzenli tüketildiğinde serotonin düzeyinizin de yükselmesine destek olur.
Kaju fıstığı, B1, E vitamini, magnezyum,potasyum, fosfor mineralleri açısından zengin bir besindir.Doğru miktarda tüketildiğinde kilo aldırır düşüncesinin aksine, yağ yakımını hızlandırması ile kilo verdirici özelliğe sahiptir.
Kakule: Kakule sinirleri yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Demleyip içtiğinizde psikolojik olarak gevşemenizi sağlar, stresiniz azalır. Kaju: Sinir sistemini yatıştırmada oldukça başarılı olan kaju, C vitamini, magnezyum, B6 vitaminlerini barındırır.
Kavrulmuş kajunun göz sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Beyin sağlığı açısından da etkili olan kaju, ceviz ve badem kadar önemlidir. Sinir sistemi, tansiyon, kalp ve kemik sağlığı için çok faydalı olan kajunun antioksidan özelliği de bulunmaktadır.
Ancak uzmanlar tarafından sağlığımız için destekleyici olan kuruyemişlerin çiğ olarak tüketilmesi gerektiği görüşü bulunmaktadır. Çiğ olan kuruyemişlerin içeriğinde lipaz enzimleri ölmediğinden dolayı daha faydalı olmakta ve aynı zamanda kavrulma esnasında bitkisel yağlar trans yağa dönüşebilmektedir.
Kaju fıstığı rahat bir uyku çekmek de için yardımcı olabilir. Bakır, magnezyum, selenyum başta olmak üzere kaliteli mineraller içeren kajunun antioksidan özelliği vardır ve bu özellik genel sağlık için oldukça faydalıdır.
Kaju, bağ dokularında hücrenin yapısını koruyan bir kolajen içermektedir. Bu kolajen yaraların çabuk iyileşmesini sağlarken aynı zamanda cildi dış etkenlere karşı korumaktadır.
KEMİK SAĞLIĞINI OLUMLU ETKİLER:
Özellikle gelişim sürecinde çocukların kaju tüketmesini sağlamak, daha sağlıklı kemik yapısına sahip olmalarına fırsat verecektir. Ayrıca kemik erimesine karşı da özellikle kadınların tüketmesi gereken unsurlardan biri olarak kaju fıstığı gösterilebilir.
1 avuç kavrulmuş kaju: 230 kalori. 1 çorba kaşığı kaju: 57 kalori. 100 gram kavrulmuş kaju: 574 kalori.
Özellikle bebeğin beyin, kas ve iskelet sisteminin gelişimi açısından kaju fıstığı önemli besinler arasında yer almaktadır. Fakat tüm besinlerde olduğu gibi kaju fıstığının fazla tüketiminden hamilelik sırasında da kaçınılması gerekmektedir.
Yüksek seviyede çinko, lif ve minerallere sahip olması günlük besin ihtiyaçlarını karşılamakta oldukça etkilidir. 60 gram kaju günlük fosfor ihtiyacının yarısını karşılar. Fosfor dışında B6, demir, mangan, tiyamin ve magnezyum açısından da oldukça zengindir.
Cinsel hayatı verdiği enerjiyle canlandıran kaju aynı zamanda sperm hareketlerini artırıyor. Babalığın yolunu da açıyor... Lezzetiyle sevilen kaju fıstığı güzel tadının dışında besleyiciliği, vücudu güçlendirme ve hastalıklardan koruma özellikleri ile de dikkat çekiyor.
Kaju fıstığının bol miktarda magnezyum içermesi kan basıncı sağlığı açısından önemlidir. Yüksek tansiyonun düşmesini sağlayarak kalbi korur. Kajunun içerdiği bakır saç sağlığı açısından önemlidir.
Kaju içerdiği yağ miktarı sayesinde enerji veren bir besindir. Özellikle diyet yaparken yorgun hissedildiğinde bir avuç kaju tüketmek halsizliği ortadan kaldırır. İçerdiği vitamin ve mineraller ile de vücudu zinde tutmaya yardımcı olur.
Bu konuda kaju, Antep fıstığı ve badem ilk sıralarda yer alır. Bunlar içerisinde en pahalısı ise kaju olarak bilinir. Bunun için en pahalı kuruyemişin kaju olduğunu söyleyebiliriz.
Kaju meyvesi Türkiye ikliminde yetişmez. Kajunun yetişebilmesi için oldukça sıcak bir iklim gerekmektedir. Kajunun yetişebilmesi için gerekli olan bütün koşulların bir arada bulunduğu yer ekvatordur. Ekvatordaki ülkelerde sıklıkla yetiştirilir fakat Türkiye'de kaju yetişmesi için uygun ortam yoktur.
Kaju fıstığı, kemiklerin, kasların, dokuların ve vücudun diğer organlarının sağlıklı gelişimi için hayati önem taşıyan iyi bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum, kan basıncının korunmasına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, sinir fonksiyonunun korunmasına ve kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri