Kaju fıstığı halk arasında kavrulmuş ve çiğ kaju olmak üzere iki şekilde tüketilir. Genellikle sağlık açısından fayda elde edebilmek adına çiğ kaju yenilmesi tavsiye edilir. Kaju fıstığının içerisindeki yağ oranı ve kalorisi yüksek olduğundan dolayı çok fazla yenilmemesi gerekir.
KAJU NE KADAR YENMELİ? Kajunun vücut sağlığına olan sayısız faydalarını görebilmek için günde 4 tane kaju yemeniz yeterlidir.
Ancak uzmanlar tarafından sağlığımız için destekleyici olan kuruyemişlerin çiğ olarak tüketilmesi gerektiği görüşü bulunmaktadır. Çiğ olan kuruyemişlerin içeriğinde lipaz enzimleri ölmediğinden dolayı daha faydalı olmakta ve aynı zamanda kavrulma esnasında bitkisel yağlar trans yağa dönüşebilmektedir.
Kaju, tansiyonu dengeler ve kalbi hastalıklardan korur. Kaju, ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp ritmini düzenler ve kasılmaları engeller. Sağlıklı bir kalp yapısı için mutlaka kuru yemiş tabaklarında kajuya da yer vermelisiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Cinsel hayatı verdiği enerjiyle canlandıran kaju aynı zamanda sperm hareketlerini artırıyor. Babalığın yolunu da açıyor... Lezzetiyle sevilen kaju fıstığı güzel tadının dışında besleyiciliği, vücudu güçlendirme ve hastalıklardan koruma özellikleri ile de dikkat çekiyor.
Kaju fıstığı, E, K, B6, bakır, fosfor, çinko, magnezyum, demir ve selenyum vitaminleri de dahil olmak üzere bir dizi mineral ve vitamin içerir. Hepsi vücudunuzun düzgün çalışmasına yardımcı olmak için önemli roller oynamaktadır. Bu durumda metabolizmanın daha sağlıklı olur ve gün boyu enerjik hissedersiniz.
Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çeşitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesidir.
Kaju Fıstığının Zararları
Kaju fıstığının diğer tüm besin maddelerinde olduğu gibi aşırı tüketiminden kaçınılması önerilmektedir. Aşırı tüketilmesi sonucunda istenmeyen etkiler gözlenebilir. Özellikle aşırı tüketimi sonucunda kaju fıstığı kilo artışına sebep olabilmektedir. Çünkü kalorisi yüksek bir besindir.
Kaju Kilo Aldırır Mı, Diyette Yenir Mi? Çinko ve Demir içeren kaju, doğru tüketildiğinde diyet beslenmesinde yer alır. Diyetisyenlerin kaju tüketimi üzerine düşüncelerini araştırdık ve diyette kajunun yerini sizler için açıkladık. Kaju yağlı bir kuru yemiştir bu nedenle gün içinde aşırı tüketmeniz önerilmez.
8. Uyku Kalitenizi İyileştirir
Özellikle akşam yemeğinden sonra bir avuç kaju tüketmek uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır. Böylece sabaha kadar uykunuz kesilmeden rahat bir uyku çekmenizde yardımcı olacaktır.
Antep fıstığı badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlara göre karbonhidrat, protein, B1, B6, E vitaminleri, demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein içeriği bakımından zirvede yerini almaktadır .
Kaju, bağ dokularında hücrenin yapısını koruyan bir kolajen içermektedir. Bu kolajen yaraların çabuk iyileşmesini sağlarken aynı zamanda cildi dış etkenlere karşı korumaktadır. Sert ve kuru bir cilt yapınız varsa mutlaka sabahları 4 adet kaju tüketebilirsiniz.
Kavrulmuş kajunun göz sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Beyin sağlığı açısından da etkili olan kaju, ceviz ve badem kadar önemlidir. Sinir sistemi, tansiyon, kalp ve kemik sağlığı için çok faydalı olan kajunun antioksidan özelliği de bulunmaktadır.
KAJUNUN FAYDALARI
İki avuç kaju fıstığı, reçeteli antidepresanların verdiği etkiyle aynı eşdeğerdedir. Durum böyleyken kimyasal içeren antidepresanlar yerine neden kaju fıstığı kullanılmasın. Kaju fıstığı ayrıca, reçeteli antidepresanlarda bulunan, bir aminoasit olan triptofan açısından zengindir.
İçindeki yoğun çinko ile depresyon ve stres seviyelerinin azalmasına yardımcı olan kaju fıstığı düzenli tüketildiğinde serotonin düzeyinizin de yükselmesine destek olur.
Bununla birlikte, kaju fıstığı, genellikle epinefrin tedavisi ve hastaneye yatış gerektiren hassaslaşmış / alerjik bireylerde şiddetli ve sistemik bağışıklık reaksiyonlarını (örneğin anafilaksi) tetiklemekten sorumlu olduğu bilinen güçlü bir alerjenik gıda olarak da sınıflandırılır.
Kaju fıstığı, içerdiği magnezyum sayesinde kas ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar. Kaju fıstığı büyük bir çinko kaynağıdır. Çinko bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli bir elementtir. İçerdiği E, K, B6 vitaminleri ve birçok mineral sayesinde metabolizmanın düzenli işleyişine katkı sağlar.
Yapılan araştırmalara göre bir avuç kaju antidepresan ilaç kadar etkili. İçerisinde bulunan 'sarıcık' maddesi gözler tarafından emilir ve güçlü bir antioksidandır. Kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü de arttırır.
Kaç Çeşit Kaju vardır? 2 adet Kaju çeşidi bulunmaktadır.
Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir. Bu kuruyemişlerin tadı da normal tatlarından daha farklı olur.
Izgaralarda, balık, et ve tavuk yemeklerinde kullanılır.
Kajun baharatı Hint ve Fransız mutfaklarının en sevilen baharatlarından biridir. Kajun baharatını etlerin üzerine tuz atar gibi serpebilir ya da etleri bu baharatla marine edebilirsiniz. Cajun baharatının köriyi andıran baskın bir tadı vardır.
Kaju fıstığı halk arasında kavrulmuş ve çiğ kaju olmak üzere iki şekilde tüketilir. Genellikle sağlık açısından fayda elde edebilmek adına çiğ kaju yenilmesi tavsiye edilir. Kaju fıstığının içerisindeki yağ oranı ve kalorisi yüksek olduğundan dolayı çok fazla yenilmemesi gerekir.
Kaju fıstığı, E, K, B6, bakır, fosfor, çinko, magnezyum, demir ve selenyum vitaminleri de dahil olmak üzere bir dizi mineral ve vitamin içerir. Hepsi vücudunuzun düzgün çalışmasına yardımcı olmak için önemli roller oynamaktadır.
Kaju fıstığı ayrıca bazı insanlarda şişkinlik, kabızlık, kilo alımı ve eklem şişmesine neden olabilir. Ancak bu yan etkiler nadir yan etkilerdir ve genellikle insanlar bu durumlardan şikayetçi olmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri