Genellikle posadan zengin besinler (kurubaklagiller, meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir. Bu nedenle lif miktarı artırılmalı; beyaz ekmek ve işlenmiş tahıllar yerine tam tahıl ürünleri ile baklagiller kullanılmalıdır.
Uzmanlara göre, günde 1,5 ila 2 litre su içmek, ek olarak meyve suları, çorbalar ve bitki çayları tüketmek sık tuvalete çıkmaya yardımcı olur. Karahindiba, sinameki, nane, biberiye, zencefil ve ısırgan otu çayı kabızlığa birebirdir.
Kaka yaparken öne eğilmesini sağlayın.
Ayrıca çocuğun ayakları yere tam basmalı, dizleri poposundan daha yüksekte konumlandırılmalıdır. Çocuk hafifçe öne eğilmeli, dirseklerini dizlerine koymalı ve omuzları yuvarlak ama omurga düz olmalıdır. Uygun kaka pozisyonu oldukça basit ve büyük bir fark yaratabilir.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Elma, üzüm, avokado, erik gibi lifli ve kabızlığa iyi gelen meyveler tüketilmelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Çeşitli yeme bozuklukları, irritabl barsak sendromu, gebelik, sindirim sistemindeki sinirler ve kaslarda sorunlar, kolon kanseri, Parkinson hastalığı ya da multipl skleroz gibi nörolojik sorunlar ile az çalışan tiroid, ya da hipotiroidizm, gibi tıbbi sorunlar da kabızlık semptomuna neden olabilir.
Dışkılama için uygun olan pozisyon, çömelme pozisyonudur. Bu pozisyonda kalçalar karna doğru çekilmelidir. Bu sayede, karın boşluğunun kapasitesi büyük ölçüde kapatılır ve karın-arası basıncı artar, bu da itim gücünü arttırır. Bunun sebebinin puborectalis kası olduğu düşünülmektedir.
- Lifli Besinler: Pancar, ıspanak, baklagiller, pırasa, kızılcık, lahana, keten tohumu, kızılcık gibi lif açısından zengin besinlerin tüketilmesi, bağırsakların harekete geçmesine destek olacaktır. Erik, elma, üzüm, avokado, üzüm gibi lifli meyvelerin tüketilmesi kabızlık için faydalı olacaktır.
Yapılan açıklamalara göre ise gün içerisinde üç defa ve üç günde bir tuvalete çıkmak normal kabul edilmektedir. Tuvalete çıkma sıklığının takip edilmesi ise boşaltım sisteminin sağlığı açısından takip edilmelidir.
Bitki Çayları: Nane, rezene, zencefil, ekinezya, karahindiba, sinemeki gibi bitki çaylarının tüketilmesi kabızlığın anında geçmesine yardımcı olan en etkili bitki çaylarıdır.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Zencefil çayı, bağırsak durgunluğunu önleyen ve sindirim sistemine destek olan bir çaydır. Gün içinde 2 fincan tüketmeniz önerilir. Zencefil çayına 1 dilim limon ekleyerek müshil özelliğini ikiye katlayabilirsiniz.
Bağırsaklarda uzun süre kalan dışkı toksin salgılamaya başlar, toksinler kana karışarak enfeksiyon oluşturur, ameliyat gerektirir. Çok ağır durumlarda ölümle sonuçlanabilir.
Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun.
İnsanlar için biraz daha uzun ama yine de hızlı. Bir çalışmada kka yapmada, sağlıklı yetişkinlerin otururken ortalama iki dakika, çömelirken ise sadece 51 saniye sürdü.
Kabızlık tedavi edilmezse, fazla ıkınmaya bağlı olarak özellikle anal bölgede çatlak, hemoroit ve makat sarkması gibi rahatsızlıklar gelişebiliyor. Bu sebeple hastalara, normal dışkılama alışkanlığı kazandırılması önemli. Herhangi bir hastalığı olmayan kişilerin de tuvalet alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekiyor.
Öte yandan kış aylarında günlerin kısa olması nedeniyle beslenme düzeninin bozulup öğün atlanması ve bunun sonucunda karbonhidrat tüketme isteğinin artması nedeniyle bağırsak hareketlerinin ve metabolizmanın yavaşlayabildiğine işaret eden Dr.
Tuvalete gitmeye rağmen dışkının tam bitmemesi hissi, ya da bakiye dışkı kalması ciddi rahatsızlık veren bir durumdur. Tuvalete gitmeye rağmen, dışkının tam boşalmama hissi çeşitli nedenlerle olabilmektedir.
Koşma, yüzme ve dans etme gibi kan dolaşımını hızlandıran egzersizler bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Yoga benzeri esneme egzersizleri de iç organlarımıza adeta masaj yaparak bağırsakları uyarır.
Düzenli egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini sağlar. En azından haftada üç gün yarım saat yürümek veya egzersiz yapmak gibi yöntemler bağırsakların harekete geçmesini sağlar. Bunların dışında tembel bağırsağı önlemek için kakanın olması gereklidir.
Bu uyarı ortalama 2.5 saate kadar sürebilir ve dışkılama refleksini de uyarabilir. Bu durum, gıdanın alınmasını takiben kısa sürede tüm sindirim sitemini dolaşması olarak algılanmamalıdır. Bir gıdanın alınmasını takiben ortalama 24-37 saat içinde dışkı ile birlikte atıldığı bilinmektedir.
Karnın üstünde sola doğru devam edin ve karnın sol yanından aşağı kasık bölgesine doğru inin. Saat yönünde sağ kasıktan başlayıp sol kasığa inen ters bir U çizmiş olacaksınız. Bunu günde en az 3 dakika, mümkün 3 kere üçer dakika şeklinde yapmanız bağırsak hareketlerini destekleyecek ve kabızlığı azaltacaktır.
Bağırsak hareketlerini düzenlemek için bol lifli gıda tüketilmesi ve bol su içilmesi gerekir. Lif bir sünger gibi suyu emer ve dışkının büyümesini ve kayganlaşmasını sağlar. Dışkının kuru ve sert olmasını engeller. Böylece dışkı miktarı artar, yumuşar ve makattan kolay geçer.
Karın ağrısı, kabızlığın normal bir yan etkisidir. Sertleşmiş dışkı ağrılı basınca neden olabilir ve kabız olduğunuzda şişkinlik ve gaz nedeniyle karnınızda ağrı hissedebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri