Özellikle tatlı tariflerinde çok fazla yer verdiğimiz kakao tozu, saklanma koşullarına düzgün bir şekilde uyulması halinde son kullanma tarihinin tamamlanmasından itibaren en az 2-3 yıl daha tazeliğini korur. Fakat bu süreyi de doldurduktan sonra açılmamış kakao tozunun tadı ve kalitesinde değişmeler olur.
Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin, ve hoş bir tat bırakır.
Düzgün bir şekilde saklanmışsa, açık bir kap, bir yıllık raf ömrüne sahiptir. Pişirme temellerinin çoğu gibi, sıkıca kapatılmış bir kapağı olan serin ve kuru bir alanda olması gerekir. Aksi takdirde, kakao tozu topaklanmaya başlayacak ve daha çabuk sona erecektir.
Kakao kavrulduktan sonra öğütülüyor ve sıvı hale geliyor. Bu sıvıdan kakao katı maddesi ve kakao yağı ayrıştırılıyor. Flavanoller kakao katı maddesinde kalıyor. İşlem gören kakao tozu, kakao yağı ve şekerle karışınca siyah çikolata elde ediliyor.
Kakaonun günde bir yemek kaşığı kadar tüketilmesi gerektiği uzmanlar tarafından söyleniyor. Son olarak kakao içerisinde bir miktar kafein barındırdığı için genellikle gündüz saatlerinde tüketilmesi öneriliyor.
İlgili 40 soru bulundu
Eğer kakaoyu sakladığınız kap tamamen hava geçirmez değilse kakao tozu nem ile etkileşime geçerek küflenir ve bozulur.
Kakao dolaşım sistemine endorfin enjekte ediyor ve kişilerde mutluluk hissine yol açıyor. Ayrıca kakaonun içindeki yüksek magnezyum miktarı kasların gevşemesini sağlıyor.
Bitter çikolata en az 35% oranında kakao içermelidir.
Daha koyu, daha iyi! Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır. Kuruyemiş ya da meyve içermedikçe dolgulu olanlardan kaçının.
Kakao en etkili ve en faydalı besin kaynaklarından bir tanesidir. Kişi ister çiğ ister toz halinde tüketebilmektedir.
Kakaonun sağlık yararları arasında yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, kabızlık, diyabet, bronşiyal astım, kronik yorgunluk sendromu ve çeşitli nörodejeneratif hastalıklar bulunur. Kanser riskini azaltmaya ve beyin sağlığının yanı sıra kardiyovasküler tedaviyi geliştirmeye yardımcı olur.
Çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi 2050 yılında tükenebilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
Fildişi Sahili:
Birçok ülke kakao çekirdeği üretirken, en çok üretim yapan ülke Fildişi Sahili dir. Dünyanın kakao arzının% 30'unu oluşturan Fildişi Sahili, 1995'te 900.000 ton üretime sahipken, kakao üretimindeki artış güneydoğudan güneybatıya doğru kaymıştır.
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür.
Flavonoid bakımından zengin kakao, damarları genişletir, kötü kolesterolü düşürür ve aspirine benzer bir kan sulandırıcı etkiye sahiptir.
Normal kakaodan farkı hafif ve yumuşak tadın tam tersine acımsı ve ekşimsi bir tada sahip olmasıdır. Diğer bir fark ham kakaonun hiçbir fabrikasyon süreçlerinden geçmeyerek doğallığını korumasıdır.
Kakao bitkisi Amerika'nın ekvatoral bölgelerine özgü tropikal bir ağaçtır. "Theobroma cacao" ya da Hint bademi olarak da bilinir.
Birçok önemli faydaya da sahip olan kakao, pastaların ve tatlıların yapımında sıklıkla kullanılır. Ayrıca sütle karıştırılıp içilmesi de keyif veren bir yöntemdir. Tam bir antioksidan deposu olan kakao hem faydalı hem de lezzetli bir üründür.
Kakaoyu nasıl tüketebiliriz? - Kakao, çay gibi demlenebilir. 1 bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı kakao koyarak tüketebilirsiniz. - Süt ile içilebilir.
Dış kabuğu epey sert olan meyvenin içinde yapışkan, etli bir doku bulunur. Kakao tarımında işçiliğin de meyvenin kendisi ve iklim koşulları kadar yer tuttuğu bilinir. Tam zamanında toplanmamış kakao meyvesinin tadı da kalitesi de kötü olur. Herhangi bir işlemden geçmeyen kakao meyvesinin ham tadı acıdır.
Aslında ürünün içeriği çok basit; Şeker ve kakao tozu. Bu iki temel bileşen ürünün %98'ini oluşturuyor.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Ama genel olarak kakao içeriği yüzde 70 ve daha yüksek olan çikolatalar “bitter” çikolata olarak adlandırılır.Bitter çikolatalar arasında seçim yaparken mümkün olduğu kadar az sayıda katkı maddesi içerenler (süt, şeker) tercih edilmeli, kakao oranı yüksek olanlara öncelik verilmelidir.
Kakao tozu, sıcak süt veya su ile karıştırılarak afiyetle tüketilebilir. Çikolatanın ham maddesidir. Kakao tozundan çikolata yapabilirsiniz.
Çikolataların hormon üzerinde yarattığı etkiler mutlu olmanızı sağlar. Kakaonun içerisinde bulunan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu durum size mutluluk olarak geri döner. Çikolata serotonin hormonunun harekete geçmesini sağlar.
"Nane ve zencefil burnunuzu açıyor ve çikolata beyninize ulaşıyor" diyor. Kakao dolaşım sistemine endorfin enjekte ediyor ve kişilerde mutluluk hissine yol açıyor. Ayrıca kakaonun içindeki yüksek magnezyum miktarı kasların gevşemesini sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri