Kakao çekirdeği, kakao çekirdeği yutulabilir fakat kakao çekirdeği smoothie gibi içeceklerde, ekmek ya da kek gibi yiyeceklerin yapımında kullanmak daha çok tercih ediliyor. Aynı zamanda kakao çekirdeğini fındık ezmesine, yulaf ezmesine ya da kuruyemişlerin arasına karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Kakao çekirdeklerinin bitter çikolatamsı bir aroması mevcuttur ancak çikolata gibi şeker eklenmediği için tatlı değildir. Bu nedenle başlarda tükettiğinizde garip bir tadı varmış gibi hissedeceksiniz ancak alıştığınız zaman kakao çekirdeği kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet haline gelecek.
Öğütme öncesinde çekirdekler kırılır, kabuklar eleme ve üfleme ile uzaklaştırılarak kakao nibi elde edilir. Tablomuzu özetlemek istersek : Kakao Çekirdeği, temizlenir, kavrulur, kabuklarına ayrılır, 2 kez öğütülür ve Çikolata Kitlesi NİBS elde edilir. Nibs'in preslenmesiyle Toz kakao ve Kakao tozu elde edilir.
Kakao meyvesinin içerisinde çeşidine bağlı olarak 20 ila 40 arasında çekirdek bulunuyor. Kakao meyvesi yılda iki kez hasat ediliyor. Meyve kırılarak içerisindeki çekirdekler alınıyor. Kakao çekirdekleri ağaç kasalarda 5-7 gün arası, gün aşırı bekletilerek ve gün aşırı karıştırılarak fermente ediliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Kakao çekirdeklerinin bitter çikolatamsı bir aroması mevcuttur ancak çikolata gibi şeker eklenmediği için tatlı değildir. Bu nedenle başlarda tükettiğinizde garip bir tadı varmış gibi hissedeceksiniz ancak alıştığınız zaman kakao çekirdeği kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet haline gelecek.
Fabrikaya giren kakao çekirdekleri parlak ve iyi havalandırılmış bir alanda saklanmalıdır. Kakao çekirdekleri nakliye sırasında ıslaksa, küf ve bozulmayı önlemek için derhal torbalardan boşaltılmalı, parlak, kuru ve iyi havalandırılmış bir alanın zeminine dağılmalı ve sık sık karıştırılarak kurutulmalıdır.
Kısacası kendisi sadece kozmetik ürünlerde değil yiyeceklerin içinde de kendine yer buluyor, doğru şekilde ve doğru miktarda kullanıldığında yenmesinde bir sakınca olmadığı da biliniyor. Kakao yağı, içerdiği yağ asitleri nedeniyle doğal ve faydalı yağların başında geliyor.
Kakao meyvesi, dallardan ve gövdeden bir pala ile sapı kesilerek elle toplanır. Meyvelerin hepsi aynı anda olgunlaşmaz. Bunun için hasat birkaç ay sürer, 2-3 haftada bir hasat yapılır. Afrika'daki hasat Ekim ayı başından Aralık ayına kadar devam eder.
Kakao yağı, cildi nemlendirir, cilde parlaklık verir ve antioksidan özelliği görür. Cildinizde oluşan açık yaraların kısa süre içinde onarılmasında büyük rol oynar. Güneş yanığı oluşumundan sonra ciltteki yanma, gerilme, çatlama ve kurumanın tedavisinde kullanılır. Cildi bronzlaştırıcı bir özelliği vardır.
Kakao en etkili ve en faydalı besin kaynaklarından bir tanesidir. Kişi ister çiğ ister toz halinde tüketebilmektedir.
Her Şey Latin Amerika'da Başladı
15. yüzyılda Aztekler kakao çekirdeklerini para birimi olarak kullandılar.
Üretim. Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. Üretimin % 40'ını gerçekleştiren Fildişi Sahili'ni, %15'er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir.
Kakao yağı kakao ağacının meyvesinden üretilir. Kakao çekirdekleri kabuklarından tamamen ayrılarak temizlenir. Daha sonra bu kakao çekirdekleri özel bir presleme aracından geçirilerek iyice sıkıştırılır. Presten çıkan sıvı kakao yağıdır.
Kakao tozu, kakao ağacının tohum kabukları olan kakao çekirdeklerinden gelir. Çekirdekler hasat edilir, kurutulur ve yağlı dış tabakayı (kakao yağı haline getirilebilir) çıkarmak için preslenir ve geriye kalanlar öğütülerek kakao tozu elde edilir.
Kakao Nibi,kakao çekirdeklerinin kavrulması sonrasında kırılıp kabuklarının ayrılması ile elde edilen üründür.
Özellikle aktarlarda sıklıkla kakao çekirdeğine rastlamak mümkündür. Kakao çekirdeğinin 200 gramı 25 TL civarındaki fiyatlar karşılığında satın alınabilir.
Sonra ise kakao çekirdekleri büyük fırınlarda 99 ℃- 143 ℃ aralığındaki sıcaklıklarda kavrulur. Bu işlem sırasında oluşan ısı, kakaonun sahip olduğu aromanın daha fazla ortaya çıkmasını sağlar. Kavurma işlemi bittiğinde kakao çekirdekleri kuruyup kararmış olur.
Çikolata yapmak için, sıcak kakao hamuru bir karıştırıcıya pompalanır ve Milka'nın özel tarifine göre şeker, Alp Ülkelerinden özenle seçilen sütten süt tozu ve diğer malzemelerle karıştırılır. Bu işlem yaklaşık 30 dakika sürer.
Kakao yağı, kakao meyvesinin çekirdeklerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Kakao çekirdekleri ortalama %50-%55 yağ içerir. Kakao çekirdekleri preslenerek yağ ve toz olarak ayrıştırılır. Kakao yağı sarımsı beyaz renkli, oda sıcaklığında sert, vücut ısısında eriyen özel bir yağdır.
Yapılan araştırmalara göre kakao yağı, içerisinde bulunan antioksidan sayesinde cildi onararak, lekelerin azalmasına yardımcı olur. Her türden oluşan lekeleri gidermeye yardımcı olan kakao aynı zaman da zarar görmüş dokuların yerine yeni cilt dokularının gelmesini sağlar.
Peki kakao yağı bronzlaşmak için nasıl kullanılır, biliyor musun? Kakao yağını güneşleneceğin zaman doğrudan cildine ve bronzlaştırmak istediğin bölgelere sürebilirsin. Katı hâlde sürsen bile bu yağ, vücut ısınla kolayca eriyecektir.
Kakao tozunu dondurmak raf ömrünün daha fazla uzamasına etki etmez. Hatta kakao tozunu dondurucuda saklamanın dezavantajı bile olabilir. Çünkü dondurucu nemli bir ortama sahiptir. Eğer kakaoyu sakladığınız kap tamamen hava geçirmez değilse kakao tozu nem ile etkileşime geçerek küflenir ve bozulur.
Geleneksel üretimde kullanılan çiğ kakao çekirdekleri, ağaçtan toplandıktan sonra önce tatlarındaki acılığı almak için fermente edilip daha sonra yüksek ısıda kavruluyor. Bu işlem genel besin değerini ve içerdiği flavonol miktarı büyük oranda azaltıyor. Kakao kavrulduktan sonra öğütülüyor ve sıvı hale geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri