Kakao en etkili ve en faydalı besin kaynaklarından bir tanesidir. Kişi ister çiğ ister toz halinde tüketebilmektedir.
Günde bir yemek kaşığı kadar kakao tüketebilirsiniz. Kesinlikle içine şeker ya da tatlandırıcı eklememenizi de önenirim.
1 bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı kakao koyarak tüketebilirsiniz. - Süt ile içilebilir. 1 bardak süt içine 1 yemek kaşığı kakao ve bal eklenerek tüketilebilir. - Toz halde yenebilir.
Doğal yollardan fermente edilip, yüksek ısı işlemine tabi tutulmayan kakaoya 'çiğ kakao' deniyor. Çiğ kakao, işlenmiş siyah çikolatanın 4 katı daha fazla flavanol içeriyor. Eğer kakaonun faydalarından maksimum oranda yararlanmak isterseniz en iyi seçenek çiğ kakao tüketmek.
Kabukları ısıdan dolayı ayrılmaya başlayan kakao çekirdekleri ayırıcı denilen farklı bir işlemle kabuğundan tamamen çıkartılır. Çekirdeksiz kalan kakao tekrar kavrulur ve öğütücü yardımıyla sıvılaştırılarak kakao likörüne dönüşür. İşte bu noktada kakao yağı açığa çıkar.
İlgili 43 soru bulundu
Kakao tozunun su ya da süt içerisine katılarak içilmesi en yaygın tüketim biçimidir. Kakaoyu özellikle sütlü tatlılar olmak üzere tüm tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Ayrıca, kakao ve yulaf lapasını karıştırarak hem sağlıklı hem de lezzetli bir öğün oluşturabilirsiniz.
Flavonoid bakımından zengin kakao, damarları genişletir, kötü kolesterolü düşürür ve aspirine benzer bir kan sulandırıcı etkiye sahiptir.
İki yemek kaşığı kakao tozu, vücudunuzun günlük Magnezyum değerinin yaklaşık 'üne sahiptir. Magnezyumun vücudunuza doğal olarak enerji verdiği bulunmuştur. Kakao, anti-inflamatuar antioksidanlar olan flavanollerle doludur. Bu antioksidanların kalbinize ve tüm kardiyovasküler sisteminize yardımcı olur.
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin, ve hoş bir tat bırakır.
Kakao tozu, sıcak süt veya su ile karıştırılarak afiyetle tüketilebilir. Çikolatanın ham maddesidir. Kakao tozundan çikolata yapabilirsiniz.
Organik ham kakao bir süper besindir. Doğru ham kakaoyu tüketmenin size birçok şaşırtıcı faydası olacaktır. Örnek olarak antioksidanlarınızı artırmak, kan basıncınızı düşürmek ve kanser riskinizi azaltmak gibi.
Normal kakaodan farkı hafif ve yumuşak tadın tam tersine acımsı ve ekşimsi bir tada sahip olmasıdır. Diğer bir fark ham kakaonun hiçbir fabrikasyon süreçlerinden geçmeyerek doğallığını korumasıdır.
Kakao dolaşım sistemine endorfin enjekte ediyor ve kişilerde mutluluk hissine yol açıyor. Ayrıca kakaonun içindeki yüksek magnezyum miktarı kasların gevşemesini sağlıyor.
Sıcak Kakao Tarifi Nasıl Yapılır? Cezvemize sütümüzü aldıktan sonra kakaomuzu, şekerimizi ve vanilyamızı ekleyip kaynayana kadar karıştırıyoruz. Afiyet olsun.
Kakao tozunda çikolata tadı bulunmuyorsa kakao artık iyi durumda değildir. Kakaonun bozulup bozulmadığını anlamanın bir yolu da koklamaktır. Çikolata kokusunun dışında kötü bir koku geliyorsa, kakaonun görünümünde küflenme, böceklenme gibi değişiklikler varsa kakao kullanmadan atılmalıdır.
Kalsiyum ve çinko bakımından zengin olan kakao boyun uzamasını sağlıyor. Yani küçükken içtiğimiz kakaolu sütler, aslında kemik gelişimimizin sağlanması ve akabinde boyumuzun uzamasında etkili bir besin kaynağı.
Çikolata, insanın zevk almasını sağlayacak psikoaktif bileşenlere sahiptir. En önemlisi, feniletilamin bakımından zengin, ruh halimizi ve eksikliğini düzenlemede rol oynayabilen bir nöromodülatördür ve depresyona katkıda bulunur.
Kakao ile ilişkilendirilen sağlık yararları arasında; enerjiyi arttırmak ve yağ metabolizmasını geliştirmek gibi faydaları yer alır. Bu nedenle, daha hızlı bir kilo kaybı için kakao tercih edilebilir.
Mutluluk hormonunu arttıran kakao ile pozitif enerjinizin arttığını görebilirsiniz. Antioksidan deposu özelliği gösteren kakao ile kanser gibi önemli hastalıkların meydana gelmesi önlenir. Cilt için de faydalı olan kakao koruma sağlar ve pamuk ile uygulandığı zaman çatlakların iyileşmesini destekler.
Kakao çekirdeği; Ruh haline iyi gelir
Aynı zamanda tiamin, riboflavin, niyasin ve B6, E ve K vitamini gibi vitaminler içerir. Vücuda enerji, karbonhidrat, protein sağlarken iyi bir çinko, demir ve sodyum kaynağıdır.
Kakaonun sağlık yararları arasında yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, kabızlık, diyabet, bronşiyal astım, kronik yorgunluk sendromu ve çeşitli nörodejeneratif hastalıklar bulunur. Kanser riskini azaltmaya ve beyin sağlığının yanı sıra kardiyovasküler tedaviyi geliştirmeye yardımcı olur.
Kakaonun içeriğinde vitamin ve protein bulunmaktadır. İçerisinde yüksek miktarlarda antioksidan, yağında karbonhidrat, nişasta, şeker, protein, potasyum, magnezyum ve kalsiyum vardır. Tuz ve demir oranı da yüksektir.
Kakao: Kakao flavonoidleri, antioksidan etkilerinin yanı sıra kan basıncı düşürücü etkisi ve kalp hastalıklarından korunma sağlaması nedeniyle mutlaka faydalanılması gereken gıdalardandır. En az yüzde 80 oranında kakao içeren bitter çikolataların tüketilmesi, kalp sağlığı üzerinde koruyucu etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri