Birçok çeşidi bulunan kaktüsün boyları 12 metreye kadar ulaşabilir. Çok fazla su ve yağış istemeyen bir yapıya sahip olan kaktüs, evlerde de rahatlıkla yetişebilir. Kaktüslerin dikenleri bazı cinslerde zehirli olabilir. Zehirli olmasa bile kaktüs dikeni ele battığında çok can yakar ve çıkarılması zordur.
Kaktüslerin eni ve boyu iyi beslendiği takdirde oldukça uzundur. Bazı kaktüslerin dikenleri zehirli olabileceği gibi, her şekilde deriye battığında ince dikenleri yüzünden can acıtabilirler ve çıkarılmaları duruma göre zor olabilir.
Kaktüsün tüketilebilir çiçekleri çay olarak içildiğinde zihnin rahatlamasını sağlıyor. Oda içinde de enerjiyi yenilediği için pek çok kişinin daha sakin ve kaygıdan uzak şekilde zaman geçirmesine yardım ediyor. Eğer evde kaktüs bulundurursanız ve tüketime uygun kaktüs alırsanız stresten uzaklaşabilirsiniz.
KAKTÜS ÇÜRÜMESİ
Kaktüsün fazla nemli ortamlarda bulunması veya aşırı sulanması kaktüs köklerinde mantar enfeksiyonu oluşmasına neden olmaktadır. Kök çürüklüğü, köklerinde kaktüs zararları mantar enfeksiyonu ise önce bitkinin köklerinde lekeler görülmeye Daha sonra kökler çürümeye ve ölmeye başlar.
Kaktüsün batmasından sonra çıkartılamaması durumunda tıbbi müdahale büyük önem taşır. Zira her ne kadar organik bir bileşen olsa da kaktüsün dikeni vücut tarafından yabancı cisim olarak algılanır. Bu durumda kaktüsün battığı noktada enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Eliniz sıcak suyun altındayken diken batan parmaklarınızı bir müddet bekletin. Daha sonra diken batmayan diğer eliniz ile, dikenli elinizi aşağıdan yukarıya doğru sıvazlayın. Bu işlem sayesinde kısa bir sürede parmağınıza batan kaktüs dikenlerinin kolaylıkla çıktığını göreceksiniz.
2) Cilt Dostudur
Kaktüs meyvesinin en çok dikkat çeken özelliği cilt dostu olmasıdır. Kırışıklar için doğal bir mucizedir. Cildin erkenden yaşlanmasını önler. Gözaltı şişliklerini yok eder.
Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler 'skulent' olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir.
Kaktüs bitkisi çöl bitkisi olarak bilinmektedir. Evlerde kullanılması önerilen bu bitkinin hava kalitesini yükselttiği, radyasyonu azalttığı ve stresi düşürdüğüne yönelik açıklamalar da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra evde çiçek ya da farklı türdeki bitkileri beslemek zaman harcanması gereken bir süreçtir.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Orkide. Orkide eve şans ve bereket getiren, özellikle dekorasyonlarda kullanılan en sevilen çiçekler arasındadır. Genellikle yeni iş tebriklerinde ya da diğer özel gün kutlamalarında da orkide oldukça fazla tercih edilir. Orkide ayrıca saflığı, bereketi ve üretkenliğin de simgesidir.
Kaktüs bitkileri güneşi seven ve bolca güneş ışığına ihtiyaç duyan bitki türleridir. Kaktüs yetiştiriciliğinde kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyütülmesi için güneş ışığında uzun süre durdurulmalıdır. Bu nedenden dolayı kaktüs sahibi olan kişiler kaktüslerini evin güney cephesine en çok güneş alan yere koymalıdır.
Yılbaşı kaktüsü ya da yılbaşı çiçeği olarak bildiğimiz bu bitki de yatak odalarında bulunması faydalı bitkilerdendir. Kırmızı, pembe veya beyaz çiçekleri olan bu bitkiyi balkon veya pencere önlerinde büyütebilirsiniz. Ancak havaların soğumaya başlaması ile birlikte evlerinize, yatak odalarınıza almalısınız.
Çöl bitkisi olan kaktüs, suyu çok sevmez. Eğer fazla su verirseniz, saksıdaki deliklerden fazla olan suyu atacaktır. Saksının çok çok büyük olmasına gerek yoktur. Köklerin rahat şekilde yerleşeceği boyutlarda kaktüs saksısı tercihi yapabilirsiniz.
İçi bol çekirdekli olan kaktüs meyvesi, özellikle çok iyi bir C vitamini deposudur. Kabukları soyulduktan sonra yenebileceği gibi, suyu da içilebilir.
Kaktüs çiçeğinin anlamı genel olarak; sadakat, dayanıklılık, mücadele, savaş gibi anlamlarla yorumlanır. Kaktüslerin bakım istemeyen çiçekler olması, yapraklarındaki sulardan kendisini beslemesi, kaktüslerin mücadele eden ruhunu temsil eder.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Kaktüs ve sukulent bitkilerin içi su doludur. Bu bitkiler hava 10 dereceden aşağı düşmeye başladığı zaman korunmalı, balkonda ise içeri alınmalı ya da dışarda kalmaları gerekirse bir poşet ile üzeri kapatılmalıdır. Havalar bu derece soğuduğunda sık ve çok sulama yapmamalısınız.
Kaktüsler senede bir kez çiçek açar. Açan çiçeğin ömrü ise 3- 4 hafta arasında değişmektedir. Bu sürenin sonunda çiçekler dökülür ve bir sonraki seneye hazırlık yapar.
Kaktüs, anti-oksidatif flavonoid aktivitesi ile beyin koruyucu bir etki sağlar. Kaktüs yaprakları, içerdiği fitokimyasal maddeler ile özellikle meme, prostat, kolon ve karaciğer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Bazı bitki uzmanları kaktüsün evinizde ya da işyerinizde teknolojik aletlerinizden yayılan radyasyonu emdiğini söylemektedir. Kaktüsün Yararları konusunda bir diğer yaygın bilgi de kaktüsün diğer süs çiçeklerine oranla daha fazla oksijen ürettiği bilgisidir.
Kaktüsler, güçlü ve dayanıklıdır.
Kocaman gövdelerinde saklarlar tüm güçlerini… Sadece dışarıdan beklemeden, ihtiyaçlarını içten karşılamayı da bilirler. Dayanıklıdırlar ve öyle kolay kolay pes etmeyi sevmezler.
Kaynana dili olarak da adlandırılmasında anlatılanlara göre, yenildiği zaman bünye de yaptığı etkiden ilham alınmış. Tehlikelerine gelince, kökü yenildiği taktirde, damak kabarır ve yanar. Yine hayvanlardan ve çocuklardan uzak durmalı. Bu masum görünümlü çiçek de tehlikeli zehir depolarından.
Sabbar kelimesini bulmacalarda kullanabilirsiniz. Kaktüs Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Kaktüs bitkisinin eş anlamlıları bulunmaktadır. Kaktüs kelimesinin eş anlamlıları şu şekildedir: Sabbar ve atlasçiçeği.
İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında kaktüs yetiştirmek için en ideal ortam balkondur. Kapalı yerde kaktüs yetiştiriyorsanız odayı gün içinde sık sık havalandırmanız gerekmektedir. Gübre: Sukkulent ve kaktüslere asla hayvan gübresi verilmemelidir. Halk arasında 'vitamin' olarak bilinen suni gübrelerden vermeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri