Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım - satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mevcut yalıtımsız binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Sonuç olarak ülkemiz için bir strateji planı olan bu uygulamalar efektif biçimde sürmekte ve yapı sahiplerinin uygulamaları yaptırmaları zorunlu tutulmaktadır. Bir başka deyişle; mantolama zorunluluğu kalktı mı? sorusunun cevabı, kesinlikle hayır olacaktır.
Eğer binaların ısı yalıtımı olması gereken şekilde yapılmazsa, yapı kabuğunda çatlamalar oluşur. Bütünlüğü bozulan yapı kabuğu, ilerleyen dönemde kontrol dışı bir hava akımına ve akabinde oluşturacağı boşluklardan yapı içerisinden dış ortama doğru ısı akışına neden olur.
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
Aynı şekilde eski binalara da yürürlüğe giren Yeni Yapı Denetim Kanunu ile 2017 yılı itibari ile yalıtım yapma zorunluluğu getirilmiştir. Yeni ve eski tip bina farketmeksizin dış yalıtım yanında katlar arası ısı ve ses yalıtımı da olması gerekmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Kanun hakkında detaylı bilgiye; mantolama kanunu resmi gazete linkimizden erişebilirsiniz. Aslında kanunun belirttiği müeyyideler; ısı yalıtımı olmayan binalara ceza olarak değil, enerji kimlik belgesi olmayan yapılara ceza şeklinde açıklanmalıdır.
Dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut, yaklaşık yüzde 15 değer kazanıyor. Tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 7 bin 500 liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığında konutun değeri 75 bin lira artıyor.
Sıvasız duvara mantolama yapılır mı, evet yapılır ama kaba sıvalı olursa daha iyi olur. Bazı duvarlarda çok çukurlu ve terazisi bozuk olursa mecburi kaba sıva ister. Sıvasız veya tuğlalı duvarlar yapılacak işlemler hemen hemen aynı.
Kısacası mantolama zorunlu mu? Evet, kaliteli bir yaşam için zorunlu bir uygulamadır. Bunun yanı sıra kanunla da bu zorunluluk sağlanmıştır. Siz de artık aklınızdaki mantolama zorunlu mu, yaptırmak gerekli mi gibi soruları geride bırakabilirsiniz.
2- Mantolama denilen bu levhalar Yangın Yönetmeliğine aykırıdır.. Yanıcı bir maddedir.. Yeter ki bir yerden küçük bir ateş görsün, içten içe hızla yanıyor ve binayı sarıyor.. bazı binalarda yangın sırasında gördüğünüz binanın kenarlarından çıkan o simsiyah zift yanığı gibi dumanın nedeni budur.!
Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım - satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mevcut yalıtımsız binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Bina dış cephesine yapılacak mantolamanın yanı sıra çatılara, zemine ve binaların komşu bitişik iç duvarları ile katlar arası döşemelerine yapılabilecek yalıtım uygulamaları sayesinde mantolamanın etkileri artırılıyor. Mantolama için ise en doğru zaman bahar ve yaz aylarıdır.
Yeni binalarda 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine' göre yürürlükteki Isı Yalıtım Standartlarının yakalanması zorunludur.
Sözleşme tutarı mantolama masrafı kat malikleri tarafından arsa payına göre ödenir.
Bu durumda masraflar nasıl paylaşılacak? Olması gereken şudur, binada ortak kullanım alanları (cephe, rögar, merdiven boyu boya vs, elektrik ve aydınlatma işleri, bahçe düzenleme vb.) tüm yerlerin masrafları arsa payına göre kat malikleri arasında bölünerek pay edilir ve ödenmesi istenir.
Mantolama olmayan evlerde ısınma sağlanabilir. Buna karşın bu ısınma çok daha zor ve uzun sürecektir. Isı yalıtım malzemeleri ile kaplı olmayan duvarlardan sürekli olacak soğuk hava geçişi yaşanacaktır. Bu da yaşam alanlarındaki konforun sürekli bozulması anlamına gelir.
Hayır, mantolama şart değildir.
Yeni binalarda 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine' göre yürürlükteki Isı Yalıtım Standartlarının yakalanması zorunludur. Enerji Kimlik Belgesi Performansı sonucu D ve altı olan yeni binalarda iskan ruhsatı verilmiyor.
MANTOLAMA KANUNU
Yönetmeliğin 1 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren revizyonu gereğince, mevcut eski binaların tadilatla yenilenen ve ilave edilen kısımları da, artık enerji verimli olarak projelendirilmek zorundadır.
Uygulama yapılacak alanın ihtiyaçları ve fiziksel özellikleri dikkate alınarak uygun taş yünü türü kullanılır. Çatıladan zeminlere, dış cephe kaplamadan iç duvar mantolamaya kadar birçok yerde kullanılabilir. Dünyanın en kaliteli ve en iyi yalıtım malzemesi sınıfında yer alır.
Mantolamada kullanılan ısı yalıtım levhalarının sağlığa zararlı olduğuna dair söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu ürünler gıda sektöründe de güvenle kullanılmaktadır. Pek çok Avrupa ülkesinde 1980'lı yıllardan bu yana EPS ısı yalıtım levhaları bina mantolamasında güvenle tercih edilmektedir.
Plastik malzemeler dünyada yok olma süreleri çok uzundur ancak görevini yapamazsa bu durum bir şey ifade etmeyecektir. Genel olarak firmalar sizlere 5 ile 10 yıl arasında garanti vermektedir. Bu süreler sonrasında yaşayacağınız herhangi bir sorun firmaları ilgilendirmemektedir.
Isı yalıtımı ve nefes alma özelliği sayesinde duvarlarda kondenzasyon (yoğuşma), rutubet sorunlarına neden olmaz.
Yapıların temel gerekliliği olan ısı yalıtımı ( mantolama ), binanızdaki mevcut ısıyı korur ve ısı tasarrufu sağlar. Binanın içini kışın sıcak, yazın serin tutar. Sıcağı dışarı çıkarmaz, dışarıdan gelen soğuklara karşı korur. Ekonomik olarak tasarrufu sağlar.
Dış cephe mantolama +5 ile +30 derece arasındaki ısı sıcaklıklarında yapılabilir. Tabi bunda hava koşulları da önemli. Ülkemizde -5 derece de görüyor, +40 derece de görüyor. Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri