Kaktüsler senede bir kez çiçek açmaktadır. Kaktüslerin çiçeğinin ömrü ise 3 ile 4 hafta arasında değişmektedir.
Uygun koşullar sağlanan bir kaktüs 150 ila 200 yıl arasında yaşayabilir. 1750 tane bilinen türü vardır. Kaktüs ismi Yunancadan gelmiştir ve Yunanca dikenli demektir. Kaktüsler sıcak ortamlarda, sıcak iklimlerde yetişir.
Kaktüsler genellikle yılda bir kez çiçek açar ve çiçekleri kısa ömürlüdür. Tomurcuk dönemleri uzun sürse de açan çiçeğinin ömrü bir, iki gün sürer. Bazen de bazı türlerin çiçekleri bir hafta açık kalabilir.
Kaktüsler genelde çok sulanmaktan ölen bitkilerdir. Kaktüsler fazla suyu sevmezler, çürümelerine neden olur. Su istedikleri zamanlar büyüme dönemleri olan Mart- Ağustos ayları arasıdır. Bu aylar arasında kaktüslerinizi sulayabilirsiniz fakat sulama yaptığınızda hava mutlaka güneşli ve sıcak olmalı.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Nem, kaktüslerde yumuşama başlatır. Bu yüzden ilk yapılması gereken şey, kaktüsleri toprağından çıkarmak ve kuru zeminde 5-10 gün arası bekletmektir. Kaktüsün bol suya ihtiyacı yoktur. Ancak düzgün büyümesi için düzenli aralıklarla su verilmesi gerekir.
Kaktüs bitkilerine asla hayvan gübresi verimi tavsiye edilmez. Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Yaz sıcaklarında haftada 2 defa su isteyen kaktüs, kış soğuklarında haftada 1 defa sulama ile yaşayabilir. Sulamadan önce saksı tabağında kalan su varsa, suyun dökülmesi gereklidir.
Oda içinde de enerjiyi yenilediği için pek çok kişinin daha sakin ve kaygıdan uzak şekilde zaman geçirmesine yardım ediyor. Eğer evde kaktüs bulundurursanız ve tüketime uygun kaktüs alırsanız stresten uzaklaşabilirsiniz.
Kaktüs ve sukulent bitkilerin içi su doludur. Bu bitkiler hava 10 dereceden aşağı düşmeye başladığı zaman korunmalı, balkonda ise içeri alınmalı ya da dışarda kalmaları gerekirse bir poşet ile üzeri kapatılmalıdır. Havalar bu derece soğuduğunda sık ve çok sulama yapmamalısınız.
Kaktüsler sıcak iklimlerde yaşayan bitkiler olduklarından dolayı kış aylarında havadar yerlerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Sıcak hava isteseler dahi kaloriferlerin kapalı olduğu oda ya da kapalı balkonlarda muhafaza ederek her gün havalandırılmak üzere cam-kapı açılması gerekir.
Doğru bilinen yanlışlardan biri de çiçeklere yalnızca şekerli su vermektir. Küp şekerleri ezerek bitkinizin toprağına yerleştirebilirsiniz. Fakat şekerli suyu asla yapraklara ve çiçeklere fısfıs ile spreylememelisiniz.
Kaktüs çiçeğinin anlamı genel olarak; sadakat, dayanıklılık, mücadele, savaş gibi anlamlarla yorumlanır. Kaktüslerin bakım istemeyen çiçekler olması, yapraklarındaki sulardan kendisini beslemesi, kaktüslerin mücadele eden ruhunu temsil eder.
Ziraa kaktüsler fazla suyu, fazla nemi kesinlikle sevmezler. Fazla sulama ve nem kaktüslerde anından yumuşa başlatır. Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
Sabbar kelimesini bulmacalarda kullanabilirsiniz. Kaktüs Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Kaktüs bitkisinin eş anlamlıları bulunmaktadır. Kaktüs kelimesinin eş anlamlıları şu şekildedir: Sabbar ve atlasçiçeği.
Kaktüs bir çöl bitkisi olduğundan sıcak havayı sevmektedir. Dolayısıyla kaktüs bakımında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri, güneş ışığını doğrudan alabileceği bir konumun belirlenmesidir. Sıcağı çok seven kaktüs, güneş ışığı ve ısıdan mahrum bırakılmamalıdır.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Çiçek açması için kaktüsü doğru bir saksıya koymanız gerekmektedir. Kaktüsün boyutu ile saksı uyumlu olmalıdır. Ayrıca torflu çiçek toprağı kullanmak daha uygun olacaktır. Ayrıca kaktüsün yeterli miktarda güneş almasını sağlamanız çiçek açması için yararlı olacaktır.
Isı: Kaktüsler ve bütün sukkulentler sıcağı sever. Yazın 40 dereceye kadar büyümeye devam ederler ancak daha sıcakta büyüme durur. Kışın sulanmamak kaydıyla soğuğa da dayanıklıdırlar. Sıcaklık -15 derecenin altına düşmemelidir ve çok nadir de olsa biraz su verilmelidir.
Kaktüs meyvesi içeriğinde bol miktarda C vitamini barındırır. Bu özelliği sayesinde güçlü bir antioksidandır. Vücudun savunma sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Nezle, grip, soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonu gibi kış hastalıklarının kolay atlatılmasına yardımcı olur.
Kaktüs topraklarını her sene ilkbahar mevsiminde değiştirmeniz önerilir. 15 cm'den küçük bitkilere yarım derinlikteki saksıları kullanmanız daha iyi olacaktır. 15 cm'den büyük bitkiler için geniş saksılar tercih etmeniz önerilmektedir.
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Toprağın tamamen kurumasını bekleyin ve daha sonra bitkiyi sulayın. Su, saksının altındaki deliklerden akmalıdır. Bu, toprağın tamamen ıslanmasını ve köklerin suyu emmesini sağlar. Ayrıca, kaktüsünüzü yılın hangi zamanında olduğuna bağlı olarak haftada bir veya ayda bir sulamanız gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri