Ziraa saksının delikleri, aslında saksının su tahliye yollarıdır. Zaten fazla sulamadan çürüyecek olan kaktüsleri birde deliksiz saksı içerisinde yetiştirmeye kalkarsanız kaktüslerinin ölmesi yakındır.Bu yüzden kaktüs saksıları muhakkak delikli olmalıdır.
Altı delik olmayan saksılar, suyun birikmesine neden olabilir ve bu, toprağın aşırı nemlenmesine neden olabilir. Bu da bitkilerin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, altı delik olmayan saksılarda, toprağın havalandırılması mümkün değildir ve bu da bitkilerin sağlıklı büyümesini engeller.
Saksının çok çok büyük olmasına gerek yoktur. Köklerin rahat şekilde yerleşeceği boyutlarda kaktüs saksısı tercihi yapabilirsiniz. Eski saksıdan bir nebze daha büyük bir saksıda rahat şekilde canlılığını koruyabilir. Saksıda yetişmeye adapte olan kaktüsler en çok 45 derece sıcaklıkta canlı kalabilir.
Deliksiz saksı çeşitleri genellikle salon veya büyük saksı çiçeklerinde tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra kökleri veya yaprakları büyük olan çiçeklerde de deliksiz saksı tercih edilebilmektedir. Deliksiz saksılarda yapılan en büyük hata ise saksı altına tabak koymamaktır.
Kaktüs ve Sukulentlerde Deliksiz Saksı Kullanılır mı - YouTube. Kaktüs ve Sukulentlerde Deliksiz Saksı Kullanılır mı : Kaktüs ve sukulentlerin sadece sulama sorunu için değil köklerininde hava alması gerektiğinden dolayı bol delikli saksıda bitkiler çok daha iyi gelişiyorlar.
İlgili 45 soru bulundu
Zaten fazla sulamadan çürüyecek olan kaktüsleri birde deliksiz saksı içerisinde yetiştirmeye kalkarsanız kaktüslerinin ölmesi yakındır.Bu yüzden kaktüs saksıları muhakkak delikli olmalıdır.
Saksının alt tabanında eğer dere kumu yoksa çakıl taşı koyulmalıdır. Çakıl taşlarının ortaya çıkardığı atmosfer boşlukları drene olmasındaki en önemli faktörlerden biri.
Saksıların altındaki delikler sayesinde toprağın hava aldığını ve çiçeklerin fazla suyu o deliklerden atarak çürümediğini resimleyen öğrenciler çalışmalarını böylelikle sonlandırmış oldular.
Çok büyük saksılar bitkinizin kökleri için sağlıklı değildir, aynı şekilde küçük saksılar da vitamin konusunda yetersiz kalabilir. Yeni saksıyı bir süre suyun altında bekleterek suyu emmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede bitki nemli bir ortama sahip olur. Yeni toprak ile eski saksı kullanmamalısınız.
İyi toprak ve besin kullanımı
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
Kaktüs saksı seçimi: Kaktüsünüzü aldığınız kaptan çıkardıktan sonra çıkardığınız o saksıdan biraz daha büyük ama yine küçük sayılabilecek bir saksıya dikmelisiniz. Saksının mutlaka drenajlı olmasına, yani alt kısmında delikler olmasına ve alt tablası olmasına dikkat etmelisiniz.
Torf toprak kullanıldığında kaktüsler çürüme sorunuyla karşı karşıya gelebilir. Kaktüs köklerinin rahatça büyümesi ve hareket etmesi için toprağın sıkışık olması önerilmez. İnce kumlu karışım toprak kullanmanız önerilir.
Genellikle kaktüs bitkisinin boyutu ne kadarsa o boyuta uygun saksılar tercih edilmektedir. Ancak burada önemli olan kilit nokta tercih edilen saksının altının delikli olmasıdır. Bu yüzden bu bitki çeşidi için altı delikli olan saksıların seçilmesi önemlidir.
Genel olarak, bitkilerinizin saksı değişimi için en iyi zaman, bitkinin aktif büyümede olduğu ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sonbahar da ekim için iyi bir zamandır, ancak bitkiyi kışa getirmeden en az üç ila dört hafta önce saksı değişimi yapmaya çalışın.
Orkide saksının mutlaka direnaj delklerine sahip olması gerekir. Kökler uzun süre suyun içinde kaldığı takdirde çürümeye ve bitkinin ölümüne neden olur. Direnaj delikleri bitkinin fazla suyu atması için ona imkan sağlar ve su deliklerden dışarı akar. Böylelikle bitkinin kökleri rahatlayarak çürüme riski ortadan kalkar.
Drenaj uygulaması genelde deliksiz saksılarda fazla suyun toprakta birikmemesi için kullanılan bir yöntemdir. Dikim yapmadan önce saksının dibine 1-2 cm ponza veya dere taşı konulur ve üzerine dikim yapılır. Böylelikle fazla su taşların arasında birikir ve çürüme yapmaz. Bitki gerektiğinde suyu buradan alıp kullanır.
Eski saksılar yeniden kullanılabilir. Ancak unutulmaması gereken nokta, eski saksının çok iyi yıkanması ve dezenfekte edilmesidir. Önceki bitkiden kaynaklanan bir hastalık varsa, yeni bitkiye geçmemesi için bu çok önemli bir noktadır, dezenfeksiyon için çamaşır suyu da kullanılabilir.
Saksı tercihinde bulunurken saksının drenajlı olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Drenaj sayesinde bitkinizin kök kısımlarının hava alması, arzu ettiği oksijen oranına erişmesi de mümkün olur. Saksıların yapı malzemeleri farklı olduğundan dolayı gözenek yapıları da birbirinden farklı olmaktadır.
Bitki türünüze göre 1 – 2 yıl arasında toprak değişimi yapmayı unutmayın. Toprak değişimi yaptıktan sonra bitki köklerinin hava almaması için el yardımıyla veya bir kürek vasıtasıyla toprağı sıkışmayı unutmayın. Sulama yaparken kireçli su yerine içme suyu kullanmak toprağınızın kalitesinin azalmasına engel olmaktadır.
Saksı toprakları içerisinde %50 torf, %30 kompost veya bunun yerine sıra organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 perlit ve vermiküt karışımı olmalıdır. Saksı altlarında delik olsa bile fazla su bitkileriniz için zararlı olabilir.
Bahçeden alınan toprağı kullanmayınız. Bahçe topraklarında yabani ot tohumları, zararlı yumurta ve larva olma ihtimali çok yüksek olmaktadır. Saksı topraklarında % 50 torf, % 30 kompost veya organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 luk bir perlit,vermiküt karışımı ideal olacaktır.
Kaktüslerde Toprak ve Saksı Tercihi
İlk olarak tercih edeceğiniz saksının en alt bölümüne kesinlikle çakıl taşlarını yerleştirmelisiniz. Bu çakıl taşları sayesinde fazla gelen su kaktüsün kök kısımlarına zarar vermeyecektir.
İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir. Yapılcak iş, mevcut bahçe toprağınız killi ise kum veya mil, kumlu ise killi toprak ilave ederek karıştırmak. Bu şekilde toprak ıslah edildiği gibi besin bakımından da zenginleşir.
Şeffaf saksıların bir diğer avantajı kök bölgesini izleyebilme şansı tanımasıdır. Bu sayede köklerde herhangi bir zararlanma var mı veya sulama zamanı gelmiş mi tespit edilebilir. Ayrıca saksı çeperine zararlıların yuva yapma şansı olmadığından sağlıklı saksılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri