Bilimsel eserlerde giriş bölümünün temel amacı, okuyucularınıza makalenizin ana teması hakkında net bir fikir vermek ve olumlu bir izlenim bırakarak çalışmanın devamını okumaları konusunda ikna etmektir. Bu yönüyle makalenizin temel bağlamını ve tartışmanızın ana hatlarını içermektedir.
Giriş bölümü, okuyucunun konuyla ilgili başka yayınları okumaya gerek duymadan tezi anlayıp değerlendirebilmesini sağlamak için yeterli temel bilgileri içermelidir. Ayrıca çalışmanın yapılmasının gereğini ve amacını da kısaca anlatmalıdır.
sayfadan fazla olan raporlara bir "Giriş" bölümü eklenmesi gereklidir. tanımlanmalı; kullanılan kavramsal çerçeve, yöntem, teknik ve eğer varsa paradigmalar da yeterince açıklanmalıdır. Ayrıca giriş kısmında raporun metin kısmının diğer bölümlerinde ele alınan konular da belirtilir. dayanağına da yer verilir.
2)Makaleninbölümleri: Ayrıntıları aşağıda belirtilen; başlık sayfası, özet, giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma ve kaynaklar bölümlerinden oluşur.
İlgili 33 soru bulundu
“Giriş” kısmının temel amacı, hazırlanan yayınla ilgili, araştırmacıya konu veya problem hakkında ön bilgi sunmaktır. Bu ön bilgiyi sunarken fazla detaylı ve gereksiz cümlelerden kaçınınız. 2. “Giriş” kısmında asla “ben” ya da “ülkemiz” gibi ifadeler kullanılmamalıdır.
Giriş[5,15, 20, 21, 22,23]
Bilimsel yazının giriş bölümü, araştırmaya konu olan soru veya soruları, neden araştırılmaya değer olduğu ve araştırmaya neden gerek duyulduğunu, okuyucunun anlayabileceği yalınlıkta, kısa, öz, açık ve net olarak sunulmasını içermelidir.
Bu bölüm, tezinizi eline alan bir okuyucunun tez konusu ile ilgili genel anlamda bir bilgi sahibi olduğu, konunun önemini anladığı, bu tezin neden yapıldığının cevabını bulduğu; okuyucuyu teze hazırlayan bir bölümdür. Bu nedenle, bu bölümde tezin tezin konuları ile ilgili detaylı bilgiler verilmez.
Literatür taramasının ve analizinin asıl amacı önceki literatürün araştırılan konu hakkında geldiği noktayı tespit etmek, literatürdeki boşluk ve atlamaları ortaya koymak ve kendi çalışmamızın önceki literatür içerisinde nereye oturacağını tespit etmektir.
B.
Ödevin/Raporun kısımları, aşağıdaki sıraya uygun olarak düzenlenir: Ön Kısım; Kapak sayfası, Özet sayfası, İçindekiler, Tablo, şekil, resim, fotoğraf, grafik, vb. unsurların listeleri, Kısaltmalar listesi. Metin Kısmı; Araştırma konusunun başlık ve açıklamaları Son Kısım; Kaynaklar, Ekler.
Giriş Bölümünüze hipotezinizi, savunduğunuz düşünceyi yazarak başlayabilirsiniz. Giriş bölümüne başlarken konuyu daha en başından dallandırıp budaklandırmayın. Cümleler kısa, net ve basit tutulmalıdır. Bu konuyu neden seçtiğinizi belirtin.
Giriş bölümü (giriş veya girizgâh olarak da bilinir), bir Vikipedi maddesinde içindekiler tablosu ve ilk başlıktan önce gelen, maddenin konusunun ilk tanıtımının ve içerik özetinin yapıldığı bölümdür.
Giriş çalışmanın gereğini ve mantığını vermelidir. Çalışmanın amacı kısa ve açık olarak yazılmalıdır. Girişte temel bilgilerin verileceği kaynaklar çok iyi ve dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Girişte esas problem ve çalışmanın başında konu ile ilgili yerleşmiş çalışmalardan söz ettiği için geniş zamanda yazılmalıdır.
GİRİŞİN AMACI, MAKALEYİ TANITMAKTIR
> İlk kural, problemin mantıklı tanımıdır. > İkinci ve üçüncü kural, yapılmış çalışmalar ve yöntemin seçilmesi, -problemin ne olduğu ve çözmek için nasıl hareket edildiğidir. > Dördüncü kural, temel bulgu ve sonuçların belirtilmesidir.
Önsöz ya da ön söz, kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, mukaddime. Önsöz, genellikle kitabın fikrinin nasıl ortaya çıktığını, eserin amacını, kitabın yazılması ve yayınlanması sırasında yaşananları anlatır.
Bir araştırmanın veya tezin giriş bölümünde ilgili disiplinin kısa bir açıklamasından sonra, literatür taraması olarak adlandırılan bölümünde, ilgili disiplinde yer alan en kritik eserlerin önemi vurgulanmalı ve en temel çalışmalar genel hatlarıyla tanımlanmalıdır.
Literatür taramasına araştırma konusu ile ilgili anahtar kelimenin seçilmesiyle başlanır. Daha sonra ilgili veri tabanına ulaşılmaya çalışılır. Anahtar sözcüklerin seçilmesi taramanın en önemli noktasıdır.
Giriş bölümü toplam 10 sayfa
GENEL TOPLAM 100 sayfa (Dikkat tez 80 ila 100 sayfa arasında olabilir, fakat 101 sayfa olmayacaktır.)
Sonuç olarak, yüksek lisans tezi yazma süresi kişiseldir ve projenizin özel gereksinimlerine, hızınıza ve kaynaklarınıza bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle bu süreç birkaç aydan 1 yıla kadar sürebilir.
İyi bir başlık, genel itibariyle 10-12 kelimeden oluşmalıdır. Uzun bir başlık öncelikle sizin, sonra da okurların dikkatinin dağılmasına neden olabilir. Tezinize uygun, tanımlayıcı kelimeler kullanın. İyi bir başlık, tezde kullanılan anahtar kelimelerden bazılarını içerir.
Özetin giriş bölümünde konuyla ilgili kısa bir bilgi verildikten sonra problem ortaya konarak, çalışmanın amacına yer verilmelidir. Sonrasında çalışmada kullanılan metot özetlenmelidir. Bulgularda her şey yazılmaya çalışılmamalıdır. Ana çalışma sorusunu cevaplayan önemli ve spesifik kısımlar özetlenmelidir.
Makaleniz de giriş ve sonuç ve bölümleri bulunmalıdır. Giriş bölümünde okuyucuya çalışma konusu ve konunun işlenişi hakkında ön bilgi; sonuç bölümünde ise çalışmanın tamamında ortaya çıkan sonuç çalışmanın önemli noktaları ile birlikte verilmelidir.
Makale türleri
Makale, başlık, özet ve anahtar kelimeler, giriş, materyal ve yöntem, bulgular, tartışma ve kaynaklar kısmından oluşur. Makale 16 sayfayı geçmemelidir. Özet, 300 ± 50 kelime içermelidir. Kısa araştırma makaleleri, 6 sayfadan az olan araştırma makalelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri