Eğer çölde susuz ve mahsur kaldıysanız kaktüsün suyunu içip susuzluğunuzu giderebilirsiniz. Yanlış! İlk olarak su sandığımız şey kaktüsün suyu değil, kaktüsün posasıdır. İkinci olarak o posa zehirli alkaloidler içeriyor olabilir ve bu yüzden ishal olup su kaybından ölebilirsiniz.
İçi bol çekirdekli olan kaktüs meyvesi, özellikle çok iyi bir C vitamini deposudur. Kabukları soyulduktan sonra yenebileceği gibi, suyu da içilebilir.
Kaktüs suyu temin etmek
Şayet karşılaştığınız herhangi bir kaktüsün sıvısını içmeye kalkarsanız, mide krampı, kusma ve zehirlenmeye maruz kalabilirsiniz. Bunun başlıca nedeni, kaktüs özünün içerdiği yüksek alkali seviyesidir.
Su deposu olan kaktüs, cildi kurutan soğuk havaların da dermanı olabiliyor. Kaktüs suyunun içinde bulunan elektrolit oranı normal suya göre çok daha fazla. Dolayısıyla antioksidan etkisi yaratarak cildinize zararlı olan UV ışınlarına ciddi bir kalkan görevi görüyor.
Kaktüsün evdeki negatif enerjiyi temizlediği bilinmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Stres ve Gerginliği Azaltma: Kaktüs bakmak, gözleri yormadan uzak nesnelere odaklanma imkanı sağlayarak stresi ve gerginliği azaltabilir. Oksijen Üretimi ile Solunum Sağlığına Katkı: Kaktüsler, fotosentez sırasında oksijen üretirler, bu da iç mekanlardaki hava kalitesini artırarak solunum sağlığına katkıda bulunabilir.
Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler 'skulent' olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir.
Kaktüs bitkisi çöl bitkisi olarak bilinmektedir. Evlerde kullanılması önerilen bu bitkinin hava kalitesini yükselttiği, radyasyonu azalttığı ve stresi düşürdüğüne yönelik açıklamalar da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra evde çiçek ya da farklı türdeki bitkileri beslemek zaman harcanması gereken bir süreçtir.
Kaktüs, anti-oksidatif flavonoid aktivitesi ile beyin koruyucu bir etki sağlar. Kaktüs yaprakları, içerdiği fitokimyasal maddeler ile özellikle meme, prostat, kolon ve karaciğer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Dikenli görünümü ve korkutucu yapısı olmasına rağmen, kaktüsler kıskançlığı, dikkatsizliği, dağınık düşünceleri ve nazarı yener ve dağıtır.
Kaktüs bitkileri ilkbahar ayından sonbahar aylarına kadar haftada bir defa sulanması gerekir. Kış aylarında ise kaktüs bitkisi hiç sulanmaması gerekir. Kaktüs bitkilerini sularken doğrudan yapraklarını ıslatmak bitkinin çürümesine neden olur. Bu nedenden dolayı bitki diplerine doğru ve az oranda sulanmalıdır.
Uygun koşullar sağlanan bir kaktüs 150 ila 200 yıl arasında yaşayabilir. 1750 tane bilinen türü vardır. Kaktüs ismi Yunancadan gelmiştir ve Yunanca dikenli demektir. Kaktüsler sıcak ortamlarda, sıcak iklimlerde yetişir.
Kaktüslerin çoğu gövde suludur (İngilizce: stem succulent) yani gövdenin su depolamak için kullanılan ana organ olduğu bitkilerdir.
Genellikle ağız yoluyla çiğnenerek, ancak bazen enjeksiyon ile de kullanılır. Çay, kahve, süt, portakal suyu ve diğer içeceklerle alınabilir.
2) Stresi Azaltır
Stresten arınmak için kaktüs çiçeği faydaları ile tanışmalısınız. Kaktüsün tüketilebilir çiçekleri çay olarak içildiğinde zihnin rahatlamasını sağlıyor. Oda içinde de enerjiyi yenilediği için pek çok kişinin daha sakin ve kaygıdan uzak şekilde zaman geçirmesine yardım ediyor.
Toprağın nemini kontrol edip yeteri kadar can suyu vermelisiniz. İçme suyu ile can suyunu verebilirsiniz. Dikilen kaktüse gübre verirseniz, canlılığını daha uzun süre koruyacaktır.
Kaktüsler her türlü cihazdan, özellikle de bilgisayardan yayılan radyasyonu önlerler. Dolayısıyla herkesin bilgisayar odasında kaktüs bulunmalıdır.
Melocactus meyveleri pembe renkli olup, biber meyvesi şeklini andırır. Bu cinsin meyveleri yenilebilir ve vahşi doğada sıklıkla kertenkeleler ve kuşlar tarafından dağıtılır.
Bu bitkinin Stapelia, Orbea, Huernia, Piaranthus ve Tavaresia cinsleri güzel çiçeklere sahip olmaları nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştiriliyorlar. Etrafa yaydıkları çürük et kokusu nedeniyle leş bitkisi olarak bilinirler.
Bazı bitki uzmanları kaktüsün evinizde ya da işyerinizde teknolojik aletlerinizden yayılan radyasyonu emdiğini söylemektedir. Kaktüsün Yararları konusunda bir diğer yaygın bilgi de kaktüsün diğer süs çiçeklerine oranla daha fazla oksijen ürettiği bilgisidir.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Sivilce ve akneleri kurutur.
Yanıklar için merhem olur. Kuru ve hasarlı cildi nemlendirir. Göz çevresindeki koyu halkaları yok eder.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Birçok çeşidi bulunan kaktüsün boyları 12 metreye kadar ulaşabilir. Çok fazla su ve yağış istemeyen bir yapıya sahip olan kaktüs, evlerde de rahatlıkla yetişebilir. Kaktüslerin dikenleri bazı cinslerde zehirli olabilir. Zehirli olmasa bile kaktüs dikeni ele battığında çok can yakar ve çıkarılması zordur.
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri