Kaktüs toprağı yeni bir saksıya eklendikten sonra kaktüs saksının ortasında yerleştirilmelidir. Kök çevresi gevşek şekilde toprakla doldurulmalıdır. Kaktüs topraklarını her sene ilkbahar mevsiminde değiştirmeniz önerilir.
Yavaş büyüyen bir bitki olan kaktüsler için saksı değiştirme sıklığı 2 – 4 yıl gibidir.
Genellikle bitkilerin büyüme dönemleri olan ilkbahar ve yaz ayları, bu işlemi gerçekleştirmek için uygun zamanlardır. Bu dönemde bitkiler aktiftir ve yeni toprağa adapte olmaları daha kolaydır. Bununla birlikte bitkilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı zamanlarda da toprak değişimi yapabilirsiniz.
Su tutan bir toprak tercih edildiğinde, çok sulama yapılması halinde bitki çürüyebilir. Kaktüs için geçirgen bünyede bir toprak tercih edilmelidir. Geçirgen bünyede olan toprak sulandığında, toprak yalnızca bitkinin gereksinim duyduğu suyu tutar ve fazla olanı süzer.
Saksının çok çok büyük olmasına gerek yoktur. Köklerin rahat şekilde yerleşeceği boyutlarda kaktüs saksısı tercihi yapabilirsiniz. Eski saksıdan bir nebze daha büyük bir saksıda rahat şekilde canlılığını koruyabilir. Saksıda yetişmeye adapte olan kaktüsler en çok 45 derece sıcaklıkta canlı kalabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
Kaktüs sukulent toprağı alırken perlit oranı bol, özel kaktüs kumu kullanmanız önerilir. Kaktüs toprağında birbirinden farklı maddeler yer alır. Kum, taş parçaları, odun kömürü gibi malzemeler suyun uzun süre tutulmasını önler. Böylece kaktüs nemli toprakta kalır ve çürüme riski düşer.
Sulama. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında haftada bir, sonbahar ve kış aylarında ise iki haftada bir yapılması tavsiye edilir. Sulama yöntemi için bir sprey şişesi kullanmak en iyisidir. Suya gelince, en ideal olanı yağmur suyu kullanmaktır.
Kaktüs dibine humuslu ve asidik olan toprakları yerleştirebilirsiniz. Bu topraklar çam ağaçlarının dibinde ve orman altı toprağı olarak geçer. Kaktüs toprağında torf ve cocopeat kullanımı daha yaygındır. Hindistan cevizi rendesi olarak bilinen cocopeat, kaktüs dibine en çok konulan üründür.
Eski saksılar yeniden kullanılabilir. Ancak unutulmaması gereken nokta, eski saksının çok iyi yıkanması ve dezenfekte edilmesidir. Önceki bitkiden kaynaklanan bir hastalık varsa, yeni bitkiye geçmemesi için bu çok önemli bir noktadır, dezenfeksiyon için çamaşır suyu da kullanılabilir.
Genel olarak, bitkilerinizin saksı değişimi için en iyi zaman, bitkinin aktif büyümede olduğu ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sonbahar da ekim için iyi bir zamandır, ancak bitkiyi kışa getirmeden en az üç ila dört hafta önce saksı değişimi yapmaya çalışın.
Saksı değişimi için en uygun zaman genellikle ilkbahardır. Ancak bitkinizin türüne göre bu durum değişebilmektedir. Bitkinin uykudan çıkıp aktifleşmeye başladığı zaman saksı ve toprak değişimi için uygundur.
Kaktüs saksı seçimi: Kaktüsünüzü aldığınız kaptan çıkardıktan sonra çıkardığınız o saksıdan biraz daha büyük ama yine küçük sayılabilecek bir saksıya dikmelisiniz. Saksının mutlaka drenajlı olmasına, yani alt kısmında delikler olmasına ve alt tablası olmasına dikkat etmelisiniz.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Taşlar toprağın üstünde ısıyı çekebilir. Bu sebep ile sadece sıcaktan hoşnut olan kaktüsler, sukulentler gibi çiçeklerin saksılarında uygulayın. Devamlı kuruyan toprağı daha uzun zaman nemli kalmasını arzuluyorsanız toprağın üstünü saran taşlar işinize fazlasıyla yarayacak.
Kaktüs ve sukulent bitkilerin içi su doludur. Bu bitkiler hava 10 dereceden aşağı düşmeye başladığı zaman korunmalı, balkonda ise içeri alınmalı ya da dışarda kalmaları gerekirse bir poşet ile üzeri kapatılmalıdır. Havalar bu derece soğuduğunda sık ve çok sulama yapmamalısınız.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Kaktüslerin besin ihtiyacı oldukça az sukulentlerin biraz daha fazladır. İlkbahar ve yaz ayları boyunca 2-3 defa Azot oranı az Fosfor ve Potas oranı daha yüksek bir gübre verilebilir. Piyasada bu oranlarda pek ürün bulunmadığı için hayvan gübresi veya solucan gübresi verilebilir.
Kaktüsler her ne kadar güneş ışığını çok seviyor olsa da bu bitkilerin öğle sıcağına direkt olarak temas etmemesi gerekir. Saksı bakımına alışan ve fazla ısınan kaktüs sağlığını kaybedebilir. Kaktüs bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer püf nokta ise bulunduğu ortamın ısı değeridir.
Ziraa saksının delikleri, aslında saksının su tahliye yollarıdır. Zaten fazla sulamadan çürüyecek olan kaktüsleri birde deliksiz saksı içerisinde yetiştirmeye kalkarsanız kaktüslerinin ölmesi yakındır.Bu yüzden kaktüs saksıları muhakkak delikli olmalıdır.
Kaktüs sukulent toprağı alırken perlit oranı bol, özel kaktüs kumu almanız tavsiye edilir. Kaktüs toprağında kum, taş parçaları, odun kömürü gibi malzemeler suyun uzun süre tutulmasını önler. Böylelikle kaktüs nemli toprakta kalması sağlanır ve çürüme problemi ortadan kalkmış olur.
Stres ve Gerginliği Azaltma: Kaktüs bakmak, gözleri yormadan uzak nesnelere odaklanma imkanı sağlayarak stresi ve gerginliği azaltabilir. Oksijen Üretimi ile Solunum Sağlığına Katkı: Kaktüsler, fotosentez sırasında oksijen üretirler, bu da iç mekanlardaki hava kalitesini artırarak solunum sağlığına katkıda bulunabilir.
Bu sebeple kaktüsler kışın sıcak yerlerde yetişebilir. Havadar yerlerde muhafaza edilmesi gereken bu bitkiler kapalı oda veya balkonda, arada havalandırmak şartıyla yetiştirilir. Kış döneminde suya ihtiyaç olmayan kaktüslerin sulanmasına gerek yoktur.
Saksıya ekilen kaktüse ilk 1-2 gün su verilmemeli. Kaktüsün çiçek açması ve cılız büyümemesi için güneşli ortamlarda bakılmalıdır. Doğrudan güneşin altında saatlerce duran kaktüsler zamanla kızarmaya ve kararmaya başladığından kaktüslerin çok fazla güneşe maruz kalamamalarına dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri