Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname zorunlu mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname zorunlu mu?

Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Tahliye İhtiyaç nedeniyle tahliye bildiriminin yazılı olarak yapılması şarttır. Bildirimin yapılması halinde, yeni malik altı ay sonunda tahliye davası açabilir. Kiralananı sonradan edinen yeni malik dilerse bu hakkını, sözleşme bitiminden itibaren bir ay içerisinde kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Ihtiyaç nedeniyle tahliye davası için ihtarname şart mı?

Mülk sahibinin ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açmadan önce ihtar çekmesi zorunlu değildir. Doğrudan tahliye davası yoluna gidebilir. Fakat yukarıda açıklandığı, sürenin bitiminden sonraki bir aylık süre içinde ihtar çekerse, dava açma hakkı kira süresinin bitim tarihine kadar uzamış olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelhukuk.com

Yeni malik ne zaman ihtar çekmeli?

Dava, iktisap tarihinden 1 ay içinde yeni malik tarafından çekilen ihtarnameye istinaden açılacaksa; ihtarnamenin mutlaka 1 aylık yasal sürede çekilmesi ve bu 1 aylık süre içinde kiracıya tebliğ edilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: artemishukuk.com

Ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname tebliğ edilmezse ne olur?

TBK'nun 350. Maddesine dayalı olarak gereksinim nedeniyle açılacak olan tahliye davasında ilk olarak dikkat edilmesi gereken konu fesih ve dava süresidir. Fesih ihtarnamesinin süresinde tebliğ edilmemesi, davanın fesih sürelerine uyulmadan ikame edilmesi halinde açılan davada aleyhe sonuç alınması muhtemel olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksan.av.tr

Yeni malik 6 ay beklemek zorunda mı?

Yeni malik kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya yazılı bir bildirimde bulunmak şartıyla 6 ay sonrası için kiracının tahliye edilmesi için dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası (Altyazılı)

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yeni malik kiracıya bildirim yapmak zorunda mı?

6570 sayılı Yasanın 7/d maddesine dayanması halinde yeni malikin iktisap günü de dahil olmak üzere iktisap tarihinden itibaren bir (1) ay içinde kiralananı satın aldığını ve ihtiyacı olduğunu kiracıya bildirmesi ve yine iktisaptan itibaren iktisap günü dahil altı (6) ayın sonunda dava açması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sedatdurna.av.tr

Yeni malik 1 ay içinde ihtar çekilmezse ne olur?

Şayet bir ay içerisinde bu ihtar keşide edilmezse yeni malik de kira sözleşmesini aynı koşullarla üstlenmiş sayılır ve bu nedenle tahliye davası açamaz[6].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kilinc.av.tr

Ihtarname tebliğ olmazsa ne olur?

İhtarname hazırlanması için öncelikle borçlunun sözleşmede öngörülen ödeme zamanını geçirmesi gerekir. Ayrıca, borçluya ihtarname çekilmezse alacak için faiz işlememektedir. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersiz sayılır. Bu sebeple, noterden ihtarname çekilmesi hak kaybını önleyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Ihtarname tebliğ alınmazsa ne olur?

Muhakkak bildirmesi gerekir.İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ ettirmek gerekir.Tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersiz sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hilalyasar.av.tr

Yeni malik tahliye 6 aylık süre ne zaman başlar?

Bu nedenle yeni malik, 6 aylık süre sonunda kiracıya tahliye davası açmak suretiyle sözleşmeyi sona erdiremeyecek, kira döneminin sonunu bekleyerek, kira döneminin sonundan itibaren bir aylık süre içerisinde davasını açmak durumunda kalacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Yeni ev sahibi ihtar çekerse ne olur?

Evin satılması durumunda yeni ev sahibi kiracının evi tahliye etmesini isteyebilir. Buna göre yeni ev sahibi, evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip olur. Bu durumda kira sözleşmesinden bağımsız olarak kiracının maksimum 6 ay içinde evi tahliye etmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mapfre.com.tr

Ev sahibi kaç ay önce ihtar çekmeli?

Kira sözleşmesinin bitiminden 1 ay önce bu durumun kiracıya bildirilmesi gerekir. Kiracı evi boşaltmazsa gereksinim nedeniyle boşaltma davası kira sözleşmesinin bitiminden itibaren açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Ev sahibi kaç gün önceden ihtar çekmeli?

Bu ihtarname en az 30 günlük süre verilerek gönderilmelidir. Kiracıya ihtar çekme nasıl yapılır konusuna gelecek olursak, ihtar için yazılı bir belge hazırlanmalıdır. Bu ihtarnamede, eğer 30 günlük süre içerisinde kiracı borcunu ödemezse, ev sahibinin sözleşmeyi fesih edeceği yazılı olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Yeni malik eski malikin tahliye davasına devam edebilir mi?

6098 sayılı TBK.'nun 352. maddesine göre; taahhüt nedenine dayalı tahliye davasının mutlaka kiraya veren tarafından açılması gerekir. Kiraya veren durumunda olmayan malikin dava hakkı yoktur. Ancak yeni malik önceki malikin ve kiraya verenin halefi olarak eski malik zamanında verilmiş taahhüde dayanarak dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Kira sözleşmesinin yenilenmeyeceği ihtarı ne zaman çekilir?

Kiraya veren on yıllık uzama süresi sonunda, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak zorundadır. Örneğin 10 yıllık sürenin 31.12.2022 tarihinde sona ereceği biliniyorsa sözleşmenin yenilenmeyeceği ihtarı en geç 31.09.2022 tarihine kadar gönderilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulmevzuati.com

Ihtiyaç sebebiyle tahliye kararının kesinleşmesi gerekir mi?

5. Tahliye Kararının İcrası İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Ihtarname çekmek zorunlu mu?

Ancak kanunda yazılı olan kimi hallerde ihtarname çekilmesi zorunlu olsa dahi, genellikle birçok durumda ihtarname zorunluluğu söz konusu değildir. Bu anlamda hukuki iş ve işlemlere ilişkin olarak karşı tarafa ihtarname çekilmesi kural değil, istisnadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Ihtarname noterden çekilmek zorunda mi?

İhtarname noter aracılığıyla çekilmek zorunda değildir.Lakin bunun önemi oldukça fazladır. Hakların zayi olmaması için noter tarafından çekilen ihtarname daha güvenilir ve kesindir. Ptt kanalıyla , APS veya iadeli taahhütlü olarak da çekilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikavukatlik.com

Tebligatı almamak suç mu?

Buna göre bir kişi kendisine ait isim ve adresi ya da başkasına ait ismi adresi yanmış bildirilirse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Madde 54: Tebliğ evrakının muhatabına verilmemesi ve tebligatı kabulden kaçınma suçları için 1 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

E mail ihtarname yerine geçer mi?

Elektronik imzanız varsa e-maille ihtar gönderebilirsiniz. Tebliğ tarihi "zaman damgası" denilen bir sistemle belirleniyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Ihtarname imzalamazsa ne olur?

Kanunun “Yazılı bildirim” başlıklı 109. maddesi uyarınca da bu bildirimin işçiye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması gerekir. İşçi bunu imzalamazsa bu durum o yerde tutanakla tespit edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eduhukuk.com

Kiracı ihtarname almıyorsa ne olur?

Kiracı 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde de ödemeyi yapmazsa mal sahibi İcra Mahkemesi'ne yapacağı başvuru ile tahliye talep edebilir. Mal sahibi ihtarname gönderdikten sonra tahliye davasını Sulh Hukuk Mahkemesi kanalıyla da talep edebilir. Ancak bu yol 1-2 yılı bulabileceği için genelde tercih edilmiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ghdernegi.com

Yeni ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede çıkarır?

Yeni Maliğin İhtiyacı

Yeni malik, kendisinin, eşinin, altsoyunun veya üstsoyunun ihtiyacı halinde; kiracıya edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde yazılı şekilde bu talebini kiracıya bildirebilir. Kiracının bildirime rağmen çıkmaması halinde yeni maliğin 6 ay içinde dava açma hakkı bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halilkaanemektar.av.tr

Ev satın aldım kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?

Kiracı evden çıkmaya yanaşmazsa dava yoluyla tahliyesi istenebilir. Tapu işlemi gerçekleştikten sonra bir ay içinde ihtarname yollanmaz ise yeni daire sahibi, kirayı veren kişiye ait kira kontratının koşullarını kabul etmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Yeni malik kiracıyı hangi şartlarda çıkarabilir?

Yeni malik kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde kiracıya yazılı olarak bildirimde bulunmak koşuluyla 6 ay sonrası için kiracıya ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılabilir. İhtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname örneği için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulavukatim.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT