Kafadan bacaklılar familyasından gelen kalamar, mürekkep balığı türü olmakla birlikte, yumuşak dokusu ve ovalimsi görüntüsüyle Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılan bir deniz canlısıdır.
Yumuşakçalar sınıfına dahil olan kalamar balık sofraları hazırlanırken masada bulunması hayal edilen bir besindir. Sıra dışı bir deniz canlısı olan kalamarın birçok ilginç özelliği vardır. Kalamar çeşitleri yaklaşık 300 tane farklı türden oluşmaktadır. Bu sebeple de ahtapot veya mürekkep balığı ile sıkça karıştırılır.
Kabuksuzlar sınıfına giren balıklar; Deniz Balıkları ve Tatlı Su Balıkları olmak üzere 2 gruba ayrılır. Diğer kabuksuzlar da; Yumuşakçalar olarak Ahtapot, Sübye, Kalamar; Kabuklulular olarak İstakoz, Midye, Böcek ve Karides olarak sınıflandırılır.
Kalamar balığı uzun ömürlü olmayan etçil bir balık türü olarak belirtilmektedir. Bu balıklar su içerisinde oldukça hızlı bir şekilde yüzmektedirler. Kalamar balığı herhangi bir tehlike ile karşılaştığında renk değiştirme özelliğine sahip olmaktadır.
Kalamar yaklaşık 300 farklı türü barındıran Teuthida takımında ve kafadanbacaklılar (Cephalopoda) sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır. Kalamar, diğer kafadanbacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Ahtapot, kalamar ve mürekkepbalığı "yumuşakçaların üç kardeşi" olarak adlandırılır Birçok kişi bu üç kardeşin arasındaki farklılıkları söyleyemez; aslında kural biliyorsanız, onları kolayca ayırt edebilirsiniz. Ahtapotların sekiz bacağı vardır, ancak kalamar ve kesme balıkların on bacağı vardır.
Kalamar, kafadan bacaklılar sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır. Çoğu kişi tarafından balık sanılsa da, aslında 300 farklı türü barındıran Teuthida takımına ait bir canlıdır. Tuzlu ve soğuk sularda yaşayan kalamar, çift taraflı simetrik bir yapıya, kollara ve mantoya sahiptir.
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
Balık burcu Zodyak sisteminde bulunan 4 grup içerisinde su grubundadır. Balıkları en çok bilinen özelliği ise uysal ve duygusal olmalarıdır.
Özellikle, mevsimine uygun, yüzeyde yüzen, küçük balıklar gebelikte çok yararlıdır. Karides, somon balığı ve kalamarı temiz yapıldığına emin olduğunuz bir yerde veya evde hazırladığınızda tüketebilirsiniz.
Çalışma sonucunda neredeyse tüm hayvanlarda önemli gelişimsel genlerin (Hox ve Wnt) dev kalamar genomunda sadece tek kopya olarak varolduğu ortaya çıktı. Böylece bu devasa, omurgasız yaratığın tüm genom duplikasyonu (ikilemesi) boyunca bu kadar büyümediği anlaşıldı.
Bir zamanlar efsanevi yaratıklar olduğu sanılan dev kalamarlar, derin okyanuslarda yaşayıp, çok büyük boyutlara ulaşabilen "Architeuthidae" familyasına ait deniz yumuşakçalarıdır. Erkek kalamarların boyu 10 metreye kadar ulaşabilirken, dişiler için bu oran 13 metreye kadar çıkmaktadır.
Kalamar tavanın 100 gramı 17.52 gram karbonhidrat, 11.49 gram protein, 9.68 gram yağ, 2.26 gram lif içermektedir. Kalamar tava, kalamarlar önce una bulanıp sonra yağda kızartılarak hazırlandığı için sağlıklı bir yemek değildir. Bu yüzden çok sık tüketilmemesine özen gösterilmelidir.
Kalamar bacaklarını tuz ve şeker ve karbonat ile ovup, limon suyu ilave ederek bu sosun içerisinde 1 saat bekletin. Zeytinyağı, kimyon, karabiber ve ince doğranmış sarımsak ile karışım hazırlayın. Kalamar bacaklarını ince çöp şişlere geçirin ve kimyonlu yağ karışımına iyice bulayın. Izgarada 5-6 dakika pişirin.
Bakın nelerde oldukça yüksek dozlarda omega-3 var; -Her türlü balık, özellikle de hamsi, sardalya, somon -Kalamar vb deniz ürünleri -Deniz börülcesi ve yosun türleri -Yumurta sarısı -Ceviz, Pekan cevizi -Hindistan cevizi -Fındık, fıstık, badem, antepfıstığı, kabak çekirdeği -Kuru fasulye, barbunya, soya fasulyesi -Chia ...
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen "deniz hayvanları" ifadesi ile balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyecek midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.
Kaju diğer çerezler gibi helaldir, haram olmasını gerektirecek herhangi bir sebep yoktur, haram olduğunu iddia edenler varsa onlardan bunun delilini talep etmeniz uygun olur.
Sübye, genellikle kalamarla karıştırılan bir deniz böceği türüdür. Sübye, siyah mürekkep dolu keseleri nedeniyle mürekkep balığı olarak da anılmaktadır. Ahtapota benzeyen sübye kalamar ve Ahtapot ile aynı familyadan deniz ürünleridir.
Ayrı bir kapta maden suyu, yumurta un ve tercih miktarda tuz ilavesi ile koyu kıvam mayi elde edilir. Yıkanan kalamarlar bu yumurtalı karışıma batırılarak kızgın sıvı yağda kızartılır. Kızartma işlemi 15 -20 saniye ile sınırlı olmalı fazlası kalamarları sertleştirir. Afiyet olsun.
Kalamar yedim ben tip ve kıvamı soğan halkası tadı da normal balık gibi. Allah'u teala c.c.'nun yarattığı doğa harikası balığa sümük demek nasıl bir hayal gücünün ürünüdür anlamıyorum.
Kalamar büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balıktır.
Deniz ürünleri mezeleri içinde de en popüler olanlarından biri kalamar tabağıdır. Kalamarla özellikle tarator sos ile enfes bir uyum yakalar. Balık olarak görülse de aslında kalamar bir deniz canlısıdır. Ülkemizde en çok Akdeniz'den kalamar çıkarılır.
Palamut: Hamsi, gümüş, istavrit, uskumru gibi kendinden ufak balıklarla beslenirken, kalamar, sübye ve karides de kullanılabilir. Başlıca gıdasını küçük balıklar oluşturur ama kalamar ya da iri karidesler de kullanılabilir. Önemli olan yemlerin canlı olmasıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri