Bunlar; büyük ve küçük kasların kullanımını gerektiren beceriler, el göz koordinasyonu, hareketleri taklit etme, görsel dikkat ve basit emirleri anlamadır. Bu becerileri gerçekleştiren çocukların öz bakım ve günlük yaşam becerilerini öğrenmeleri daha kolay olabilmektedir.
Kültürlerarasılık becerilerinden bir tanesi olan uyum becerisi, bir topluluk ya da bir ortama ayak uydurabilme, adapte olabilme halini ifade eder. Uyum becerileri yüksek olan kişiler, yeni girdikleri ortamlarda daha aktif ve rahat olabilir, aidiyetlerini daha hızlı kazanbilirler.
SOSYAL UYUM BECERİLERİNE GENEL BAKIŞ
Bireyin topluma bağımsız yaşayabilmesi ve sosyal sorumluluklarını yerine getirebilmesi için kendi kültürel toplumsal grubundan beklenen standartları kaşılayabilme yetisi ve derecesi anlamına gelmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir.
İletişim becerileri, genel olarak dinleme, empati kurma, beden dili kullanma ve doğru ifade etme gibi temel kategorilere ayrılır.
Dünya Sağlık Örgütü bu temel yaşam becerilerini “karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünce, iletişim, kişilerarası ilişkiler, eleştirel düşünme, öz farkındalık, empati, duygularla başa çıkma, stresle baş etme” olmak üzere on başlık altında toplamıştır (WHO, 2007).
Araştırmada incelenen sosyal ve duygusal beceriler, başkalarıyla iletişimde olma, açık fikirli olma, iş birliği yapma, duygularını düzenleme ve görevlerde gösterdikleri performans olarak beş grupta toplandı.
SOSYAL BECERİ ALANLARI NELERDİR? ➢ İlişkiyi başlatma ve sürdürme becerileri: Dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, kendini tanıtma, yardım isteme, bir gruba katılma, yönerge verme, yönergelere uyma, ikna etme vb. yerine getirme, başkalarının görüşlerini anlamaya çalışma vb.
Bu beceriler karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, etkili iletişim, kişiler arası iletişim, öz farkındalık, empati, duygularla baş etme ve stresle baş etme becerileridir.
Sosyal beceriler terimi, aynı zamanda “davranışsal yetenekler,” “temel yetenekler” olarak da tanımlanabiliyor. Bu kapsama giren beceriler, duygusal zeka, etkileşim ve analiz yeteneği, problem çözme, inovasyon ve takım çalışması gibi yetenekleri içermekte.
YYBE öğrencilerin bağımlılık riskinden uzak bir yaşam sürmesini, olumlu davranış değişiklikleri ve alışkanlıklar kazanmasını, kendini riskli ortam ve durumlardan korumasını sağlayacak etkinliklerden oluşan okul temelli, koruyucu – güçlendirici bir eğitim programıdır.
Toplumsal uyum ve bütünleşme bir milletin her mensubunda, toplumsal sistemde bulunmaktadır. Bu birlik ve beraberliği sağlayan ise toplumdaki ortak sorunlara karşı bireylerin ortak tavır almasını, ortak davranışlar sergilemesini sağlayan bireyler arası bağlılıktır.
Sosyal beceri kavramını bireyin toplumdaki kişilerle etkili iletişimini sağlayan, sosyal kabul edilebilir davranışları sergileme, sosyal kabul görmeyen davranışlardan kaçınma ve hem kendi hem de topluma yararlı davranışları sergileme becerilerine sahip olmak şeklinde açıklayabiliriz.
Açık Beceri: eylem sırasında çevresel şartlar değişkendir ve tahmin edilemez. Kapalı Beceri: eylem sırasında çevresel şartlar sabittir ve tahmin edilebilir. Eylemden önce kişi plan yapabilir. Motor Beceriler: başarıyı belirleyen temel unsur hareket kalitesinin kendisidir.
Sosyal ve Duygusal Becerileri
Sosyal duygusal beceriler, bireyin sağlıklı bir gelişim sağlaması için, duygusal zeka, duygu yönetimi/kontrolü, farkındalık, empati, sosyal ilişkileri düzenleme, merak, azim, sabır gibi becerileri içermektedir. çıkabilmektir.
CASEL'in çarkı olarak bilinen sosyal duygusal öğrenme modelinde beş temel yeterlilik alanı yer alıyor: öz farkındalık (self awareness), öz yönetim (self regulation), sosyal farkındalık (social awareness), ilişki becerileri (relationship skills) ve sorumlu karar alma (responsible decision making).
Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur. Zekânın sözlük anlamı, yeni durumları öğrenebilme anlayabilme ve yeni durumlarla baş etme becerisini tanımlar.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
İletişim becerilerini etkili kılmanın yolu dinleme, diksiyonun güzel kullanımı, sesinizi iyi kullanma, beden dilinin doğru yönetimi ve karşımızdaki kişiyle iletişimde kalmak iletişim becerilerinin faktörlerini oluşturur.
Bu anlamda geliştirdiğiniz ya da geliştirmekte olduğunuz dinleme, anlama, konuşma üçlüsünü içeren iletişim becerileri, zaman yönetimi, empati yeteneği, problem çözme, takım çalışması, sorumluluk alabilme, liderlik becerileri bu kapsama girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri