Norveç, genel olarak sosyal devlet anlayışının ve demokrat refah devletinin iyi bir temsilcisi olarak bilinmektedir.
Norveç parlamenter bir yapı çerçevesinde “anayasal monarşi” ile yönetilmektedir. Kral'ın görevleri daha çok temsili ve sınırlıdır. Kral V.
Norveç, refah seviyesinin en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Birleşmiş Milletler, Norveçlileri dünyanın en mutlu insanları olarak tanımlamıştır. Avrupa'nın kuzeyinde, İskandinavya yarımadasında bulunan Norveç, gece ve gündüzlerin süresi ile de dikkat çeken ülkelerdendir.
Ülke, diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında çok yüksek bir yaşam ölçünlerine ve güçlü bir şekilde bütünleşik refah sistemine sahiptir. Norveç'in çağdaş üretim ve refah sistemi, doğal kaynakların, özellikle Kuzey Denizi petrolünün kullanımı ile üretilen bir finansal birikime bağlıdır.
Ülke ekonomisinin ve son yarım yüzyıldaki zenginleşmenin dayanağı olan sanayi sektöründe ise petrol ve doğal gaz başı çekmektedir. Norveç'te ayrıca maden, kereste, gıda işleme, gemi yapımı, kâğıt, metal ve kimya sanayii de gelişmiştir. Norveç doğal kaynaklar bakımından da zengin bir ülkedir.
İlgili 15 soru bulundu
Norveç'te evsiz kalmak yasak. Eğer evsiz iseniz devlet size ev ve yemek parasını vermek zorundadır.
2022 yılında Lüksemburg 127 bin 580 dolarlık kişi başına GSYH ile bu bazda birinci sırada yer almaya, başka deyişle yurttaşlarının ortalama refah düzeyi en yüksek ülke olmaya devam etti. Geçen yıl Norveç 106 bin 328 dolarla 2'nci sıraya yükselirken, İrlanda 103 bin 176 dolarla bir basamak düşerek 3'üncü sıraya kaydı.
İltica, sığınma talebi anlamına gelir. Ülkenize döndüğünüzde tehlike altında olacağınızı düşünüyorsanız, Norveç'te sığınma talep etme ve oturum izni alma hakkınız bulunmaktadır.
Buna göre; haftada ortalama 40 saat çalışan bir işçi vergi kesintisinden önceki Ocak 2022 itibariyle aylık brüt maaşı yaklaşık 35.000 NOK oluyor. Euro'ya çevrildiğinde ise Norveç'te aylık brüt asgari ücret 3500 Euro'ya denk geliyor.
Norveç'te yaşayan Türk toplumu yaklaşık 27.000 kişidir.
Genellikle iş kanunları ve yönetmelikleriyle bu iyi korunuyor. İspanya 36,5, İngiltere 36,4, Fransa 36,2, Almanya 34,6 ve Norveç ise 34,1 saat çalışmakta. Almanya'da haftalık ortalama çalışma saati Türkiye'den 8 saat 20 dakika daha az.
Norveççe, Norveç'te konuşulan ve İskandinavca da denen Kuzey Cermen dil ailesine bağlı bir dildir. Norveççe, Danca ve İsveççe ile çok yakındır ve birini bilen bir kişi diğerlerini de anlayabilir.
Norveç'te egemen din Lüteran Hristiyanlığıdır. 2019'da nüfusun %68,7'si Norveç Evanjelik Lüteran Kilisesi'ne mensuptu. Katolik Kilisesi, %3,1 ile sonraki en büyük Hristiyan kilisesidir.
Norveç'te 4 Mevsim.
Norveç tarihinin en sıcak kış günü: 19 derece ile mevsim normallerinin 25 derece üzerinde. Norveç'in batı kesimleri Ocak başı için sıra dışı günler yaşıyor. Normalde dondurucu soğukların yaşanması gereken bölgede sıcaklıklar mevsim normallerinin 25 derece üzerine çıktı.
Oslo havalimanlarından, İstanbul havalimanlarına direkt uçuş bulunmuyor ve Norveç Türkiye uçuş süresi 6 saat civarında gerçekleşiyor.
Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İzlanda, Japonya, Kore, Lüksemburg, Norveç, Polonya, Slovak Cumhuriyeti, İşviçre ve ABD'de ise işsizlik yardımı uygulaması bulunmamaktadır.
Norveç'e Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Norveç 2001 yılında Schengen vize sistemine dahil olmuştur. Bu çerçevede, Norveç'e seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın Schengen kurallarına göre vize almış olmaları gerekmektedir.
Bordo pasaportu olan Türk vatandaşları, Norveç'e gitmek isterlerse, vize koşuluna uymak durumundadırlar. Yeşil, Gri ve Siyah pasaportu bulunan vatandaşlar ise 180 günlük periyotta, 90 gün için vizeden muaf sayılırlar. Kısa süreli ve uzun süreli vize başvuruları ayrı şekilde farklı belgelerle yapılabilir.
Norveç umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarından vize istemektedir. Resmi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının ise yapmayı planladıkları seyahat 180 gün içinde 90 günü aşmıyor ise Norveç için vize almalarına gerek olmayıp bu süreyi aşan seyahatler içinse Norveç vizesi almaları gerekmektedir.
Oslo gibi büyük şehirlerde ise konaklama maliyetleri daha yüksektir. Örneğin Oslo'da iki odalı dairelerin aylık kiraları 8,000 NOK'tan başlamaktadır. Konaklama ve diğer yaşam masrafları dahil aylık yaşam masrafları ortalama 8,900 NOK'tur. Bir öğrencinin Norveç'te yıllık yaşam masrafları ise ortalama €10,000'dur.
Yer şekilleri ve iklim koşullarından dolayı ülkede tarıma elverişli arazi çok azdır. Ülke toprakla- rının ancak %3'ü tarıma elverişlidir. Yetiştirilen başlıca ürünler; patates, yulaf ve arpadır. Tarım- sal üretim ihtiyacı karşılayamadığından ülkenin ithalatında tarım ürünleri önemli bir yer tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri