Haberleşmenin gizliliğini ihlal WhatsApp mesajlarının hukuka aykırı bir şekilde, 3. şahıslar ile diğer tarafın rızası olmaksızın paylaşıldığı takdirde suç olur. Dolayısıyla WhatsApp konuşmalarının ekran görüntüsünün alınması, sosyal mecralardaki konuşmaların fotoğrafının çekilmesi tek başına suç teşkil etmez.
O halde taraflar sosyal medya paylaşımlarını ekran görüntüsü alarak mahkemeye delil olarak sunabileceklerdir. Bu kapsamda whatsapp ekran görüntüsü delil sayılır mı sorusuna evet cevabı vermek mümkün olacaktır.
Uygulamada özellikle aile hukuku, iş hukuku ve alacak davalarında ispat aracı olarak kullanılan Whatsapp yazışmaları ancak hukuka uygun şekilde elde edildiğinde delil olarak mahkemeye sunulabilmektedir.
Ses Ve Ekran Görüntüsü Almak Suç Mu? Kişiler arasında gerçekleştirilen konuşmaların ses kaydının ya da ekran görüntüsünün alınması “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçu teşkil eder.
Bir kimsenin rızası olmaksızın ses ve görüntü kaydı alınması hukuka aykırılık teşkil ettiğinden bu verilerin delil olarak kullanılması mümkün olmayacağı gibi kayıt alan kişi de Türk Ceza Kanunu bakımından suç teşkil eden bir eylem gerçekleştirmiş olacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Özellikle sosyal medya ağları üzerinden yapılan paylaşımların mahkeme dosyasına delil olarak sunulabilmesi için tercih edilen yöntem ekran görüntüsü (screenshot) alınması yöntemi tercih edilmektedir. Ekran görüntülerinin ise üzerinde kolaylıkla değişiklik yapılabilir nitelikte veriler olduğu açıktır.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Fıkra metninde bu ifşanın hukuka aykırı olması açıkça vurgulanmıştır. Bu bakımdan örneğin kişiler arasındaki telefon konuşmalarına ilişkin kayıtların, savcılık veya mahkemeye verilmesi, duruşmada açık bir şekilde dinlenmesi veya okunması halinde, söz konusu suç oluşmayacaktır.
3. Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu (M.134)
Açıklandığı üzere izinsiz ses ve görüntü kaydı alınması hali, en temel haliyle Türk Ceza Kanunu'nda yer alan özel hayatın gizliliğini ihlal suçu kapsamında değerlendirilmektedir.
Whatsapp konuşmalarını paylaşmak suç olarak görülmektedir. Türk Ceza Kanunu'nun madde 132'de bulunan haberleşmenin gizliliği konuşmaların paylaşılması durumunda ihlal edilmektedir.
Anlatıldığı üzere WhatsApp içeriklerine üçüncü bir kişi tarafından dışarıdan erişim mümkün olmadığından dolayı devlet tarafından da WhatsApp içeriklerine erişilemeyecektir.
WhatsApp, devlet kurumlarının taleplerine yanıt olarak kullanıcılarına ait mesajların içeriğini açıklayamaz ve açıklamaz. WhatsApp kullanılarak gönderilen tüm mesajların içeriği, mesajlarınızı cihazınızdan ayrılmadan önce koruma altına alan aynı Signal şifreleme protokolüyle korunur.
Sosyal medya yazışmaları da tıpkı WhatsApp yazışmalarında olduğu gibi ancak hukuka uygun olarak elde edildiğinde delil olarak kullanılabilmektedir. Buna göre taraflar arasında yapılan yazışma ilgili taraflarca delil olarak mahkemeye sunulabilecektir.
WP DURUMUNU SS ALINCA BİLDİRİM GİDER Mİ? WhatsApp durumunun ekran görüntüsü (ScreenShot) alınması durumunda, durum sahibine herhangi bir şekilde bildirim gönderilmez. Buna göre WhatsApp durumunun ekran görüntüsünü alma durumunda herhangi bir bildirilme işlemi gerçekleşmez.
Mahkeme Whatsapp Kayıtlarını isteyebilir. Ancak Whatsapp uygulamasının sahibi olan şirketin Türkiye'de herhangi bir temsilciliği olmadığı için mesajların verilmemesi durumunda mahkeme herhangi bir yaptırım uygulayamaz.
Kolluk görevlisi elinizdeki telefona suçta kullanıldığı veya suça ilişkin delil elde edildiği gerekçesi ile el koyabilir, bunu karıştırabilir ve bu durumda Whatsapp'a da ulaşabiliyorsa, mesajlarınızı ve rehberiniz ile resimlerinizi inceleyebilir.
TCK madde 134'de düzenlenen bu suça göre, (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
Gerek Hukuk Muhakemeleri Kanunu gerekse Ceza Muhakemeleri Kanunu hukuka aykırı delillerin hükme esas alınamayacağından bahsetmektedir. Bu nedenle herhangi bir hukuka uygunluk nedeni olmadan ses ve görüntü kaydı alınması durumunda elde edilen deliller hukuka aykırı olacaktır.
"Kişinin, rızası dışında fotoğraf yahut videosunun çekilmesi, TCK 134'te düzenlenmiş olan 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçunu oluşturur. Kamusal alanda, yani sokakta yapılan bir çekim, eğer haber amaçlı değilse ve üstün kamu yararı içermiyorsa, bu durumda gene kişinin izni gerekmektedir.
TCK md.134 Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu
Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
WhatsApp, uçtan uca şifrelenmiş mesajların içeriğini hiçbir şekilde göremez ve uçtan uca şifrelenmiş aramaları dinleyemez. Bunun nedeni, WhatsApp üzerinden gönderilen ve alınan mesajların şifreleme ve şifre çözümleme işlemlerinin tamamen sizin cihazınızda gerçekleşmesidir.
Yani boşanma davasında whatsapp kayıtları istenir mi gibi bir sorunun cevabı şöyledir. Eğer hukuka uygun şekilde elde edildi ise istenilebilir ve delil olarak kullanılabilir.
Instagram silinen mesajları mahkeme kararıyla instagramdan istenerek elde edilememektedir. Instagram yazışmaları mahkeme kararıyla cep telefonu üzerinden yapılacak teknik çalışma ile veya instagram üzerinden elde edilecek veriler üzerinden çıkabilmektedir.
Bu halde elektronik ortamda bir yazışma niteliği taşıyan whatsapp yazışmaları da delil olarak kabul edilecektir. WhatsApp yazışmalarının delil olarak kabul edilebilmesi için en önemli husus ise sunulan konuşmaların hukuka uygun şekilde elde edilmiş olmasıdır.
Bilgisayarda ekran görüntüsü alma bir başka ifade ile screenshot (ekran resmi) alma, her türlü PC bilgisayar ve işletim sisteminde (Windows — iOS) kolayca gerçekleştirilen bir işlemdir. Ancak uzun süre bilgisayarda ss alma ihtiyacımız olmadığında bu basit işlemin hangi tuşlarla yapıldığını unutabiliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri