Kalamar avı Karadeniz Bölgesi hariç ülkemizin bütün sularında yapılabilen bir av türüdür. Ticari olarak oldukça değerli bir tür olan kalamar; trança , akya, mercan, sinarit gibi pek çok balığın avlanmasında yem olarak kullanıldığı için balıkçılık yönünden de oldukça değerli bir türdür.
Karadeniz dışında Türkiye çevresindeki bütün denizlerde bulunur.
Kalamar balıkları dünyanın pek çok yerinde bulunmakla beraber soğuk olmayan ve belli bir tuzluluktaki sularda yaşayabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi ve Karadeniz de yaşayabilen kalamar balığı ekonomik değeri yüksek olan deniz canlıları arasında gösterilmektedir.
Kalamar Karadeniz haricinde Marmara, Ege ve Akdeniz'in hemen hemen tüm bölgelerinde bulunur. Büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balık olduğundan zeminin kayalık ve türlü otlarla kaplı olduğu bölgelerde yaşarlar.
Kalamar avı genelde hava karardığında ya da sabah alaca karanlıkta yapılır. Kalamar takımında, ikili, üçlü ve ihtiyaca göre daha çok köstek kullanılır.
İlgili 18 soru bulundu
Kalamar balıkçılığı gece yarısı saatleri şansınızı denemek için en iyi zamanlardan bazıları. Kalamar özellikle süper parlak ışığa düşkündür, bu yüzden onları çekmek için led yeşil su altı aydınlatma armatürleri önerilmektedir.
Sekizi kısa, ikisi daha uzun olmak üzere toplam 10 kolu vardır. İç organlarının da bulunduğu manto kısmı kıkırdak gibi bir kas örtüsünden oluşmaktadır. Kalamar, özellikle ekim ile ocak ayları arasında çokca tutulur. Ekimde ortalama 150-250 gr büyüklükte gelen kalamarlar ocak ayında daha da büyümüş olur.
Ama fikir vermek açısından açık havada açık renk seçimi daha uygun olacaktır. Kalamar zokaları kullanıldıkça renklerinde solmalar başlar. Kimi kalamar avcılarına göre solmuş renkli kalamar zokaları daha doğal göründüğünden daha etkili sonuçlar vermektedir.
Bizim burada hava durgunken verim daha çok alınıyor... Bana hep böyle denk geliyor. Ama kalamar avında oldukça tecrübeli bir arkadaşımda dalgalı havalarda da güzel kalamar yaptığını söylüyor.
Bir zamanlar efsanevi yaratıklar olduğu sanılan dev kalamarlar, derin okyanuslarda yaşayıp, çok büyük boyutlara ulaşabilen "Architeuthidae" familyasına ait deniz yumuşakçalarıdır. Erkek kalamarların boyu 10 metreye kadar ulaşabilirken, dişiler için bu oran 13 metreye kadar çıkmaktadır.
Marmara Denizi'nde uzun yıllardır görülmeyen ahtapot, dil balığı, gorgon mercanı ve bazı kalamar türlerinin son dönemde görülmeye başlandığını belirten uzmanlar, alınan tedbirlerin, etkisini göstermeye başladığını söyledi.
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Aslında bu tür ihtilaflar meselelerin daha iyi anlaşılmasına katkı sunduğu gibi mükellefler için uygulamada kolaylık da sağlamaktadır. Yukarıda verilen bilgiler çerçevesinde yengeç, ıstakoz, karides, kalamar ve midye gibi ürünlerin üretimi ve tüketiminin helal olduğu söylenebilir.
Kalamar bacaklarını tuz ve şeker ve karbonat ile ovup, limon suyu ilave ederek bu sosun içerisinde 1 saat bekletin. Zeytinyağı, kimyon, karabiber ve ince doğranmış sarımsak ile karışım hazırlayın. Kalamar bacaklarını ince çöp şişlere geçirin ve kimyonlu yağ karışımına iyice bulayın. Izgarada 5-6 dakika pişirin.
Sübye, genellikle kalamarla karıştırılan bir deniz böceği türüdür. Sübye, siyah mürekkep dolu keseleri nedeniyle mürekkep balığı olarak da anılmaktadır. Ahtapota benzeyen sübye kalamar ve Ahtapot ile aynı familyadan deniz ürünleridir.
taze kalamar parlak ve pürüzsüz görünmeli üstünde de halen biraz deniz kokusu olmalıdır. donuk veya büzüşük duruyorsa ya da çok balık kokuyorsa, taze değildir ve bu kalamar alınmamalıdır.
13. yüzyıldan beri kafadan bacaklıların insanlara saldırdığı çeşitli vakalar rapor edilmektedir. Cephalopoda sınıfın üyeleri olarak kafadan bacaklılara tüm ahtapot, kalamar, mürekkep balığı ve notilus türleri örnek verilebilir. Grubun bazı üyeleri insanlarda yaralanmaya ve hatta ölüme neden olabilir.
Mantoya tutturulmuş üçgen biçimli iki yüzgeç yüzmeyi ve suda süzülmeyi sağlamaktadır. Ancak bu yüzgeçler kalamarın suyun içerisinde hareket edebilmesini sağlayan ana unsur değildir. Manto içerisinde suyu sıkıştırıp sifon diye de adlandırılan bölümden suyu hızlı bir şekilde püskürterek geriye doğru yüzmeyi sağlar.
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.
Ayrı bir kapta maden suyu, yumurta un ve tercih miktarda tuz ilavesi ile koyu kıvam mayi elde edilir. Yıkanan kalamarlar bu yumurtalı karışıma batırılarak kızgın sıvı yağda kızartılır. Kızartma işlemi 15 -20 saniye ile sınırlı olmalı fazlası kalamarları sertleştirir. Afiyet olsun.
Kalamarı tavada pişirmeden önce mutlaka marine etmek gerekir. Marine işlemi için 1 adet limon, 1 şişe maden suyu, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı karbonatı karıştırın. Çözünen kalamarları marine sosunun içerisine yatırın. Sosa bulanan kalamarları bu şekilde buzdolabında 2 saat dinlendirin.
Büyük yüzgeçli kalamar iki ayda ergin safhaya erişir ve 3-4 ayda da cinsel olgunluğa ulaşır. Eşleşme ve yumurtiama bir hafta sonra başlar. Bu iki türün ömrü 4-5 ay kadar ürmektedir. Pharaoch mürekkep balığının ise 8 ay ömrü olduğu kaydedilmektedir.
Balık avı için 3-5 m/s belki korunaklı yerlerde 4-6 m/s rüzgar şiddetinin üzeri artık sizi çok zorlayabilir. Tekne ile balık avı için en uygun rüzgar hafif bir esintinin olduğu zamanlardır.
Surf kamışlarda max performans için genelde ortalama 0.10mm ile 0.18mm arası ip misina kullanılır. 150g ile 175g kurşun kullanacak olduğumuzu düşünürsek 0.35mm veya 0.38mm kalınlığında atış yükünü kaldıracak şok misina kullanmanızı öneririz.
Kolesterole iyi gelen kalamar kalp ve damar dostudur. Kalp rahatsızlıklarını önlemede önemli rol oynayan kalamar, kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini de engelliyor. Kalamar kas ve kemik sağlığına katkıda bulunuyor. İçeriğindeki yüksek oranda protein sayesinde kasların hızlı gelişimine yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri