Kalamar. Kalamarların kan renkleri mavidir ve tam üç kalbi bulunur. Avcılardan korunmak için rengini kolaylıkla değiştirme özelliğine sahiptir.
Kalamarın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır? Kalamarın renginin parlak olması, kokusuz olması ve dondurulmamış olması gerekir. Rengi parlak değilse ve kokuyorsa kalamarınız bayatlamıştır. Dondurulmuş kalamarlar ise sert olduğu için tercih edilmemektedir.
taze kalamar parlak ve pürüzsüz görünmeli üstünde de halen biraz deniz kokusu olmalıdır. donuk veya büzüşük duruyorsa ya da çok balık kokuyorsa, taze değildir ve bu kalamar alınmamalıdır.
Kalamar balığı, halk arasında genellikle sadece kalamar adı ile anılır. Bunun haricinde sıklıkla ahtapot ya da mürekkep balığı ile karıştırıldığı bilinir. Bu 3 deniz canlısı, aynı familyaya ait olsa da, birbirlerinden tamamen farklıdır.
Kalamar yaklaşık 300 farklı türü barındıran Teuthida takımında ve kafadanbacaklılar (Cephalopoda) sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır. Kalamar, diğer kafadanbacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.
Kolesterole iyi gelen kalamar kalp ve damar dostudur. Kalp rahatsızlıklarını önlemede önemli rol oynayan kalamar, kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini de engelliyor. Kalamar kas ve kemik sağlığına katkıda bulunuyor. İçeriğindeki yüksek oranda protein sayesinde kasların hızlı gelişimine yardımcı oluyor.
Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor. Ekim'de ortalama 150-250 gr büyüklükte gelen kalamarlar bu ay yarım kiloya kadar çıkıyor. Ekim öncesi üreme mevsimi olduğundan pek ortalıkta görünmüyorlar. Ocak sonrası da güneye doğru harekete geçiyorlar.
Kalamar büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balıktır. 4-5m derinlikte, zeminin kayalık ve türlü otlarla kaplı olduğu bölgeler kalamarın verimli av vereceği yerlerdir.
Kalamar pişirirken birkaç seferde pişirmeniz yağın soğumasını önler ve kalamarımız sertleşmez. Kızan yağa, una bulanmış kalamarları altın rengi dönene kadar yaklaşık 2 dk. boyunca pişirip alın fazla tutarsanız lastik gibi olur.
Ayrı bir kapta maden suyu, yumurta un ve tercih miktarda tuz ilavesi ile koyu kıvam mayi elde edilir. Yıkanan kalamarlar bu yumurtalı karışıma batırılarak kızgın sıvı yağda kızartılır. Kızartma işlemi 15 -20 saniye ile sınırlı olmalı fazlası kalamarları sertleştirir. Afiyet olsun.
Büyük yüzgeçli kalamar iki ayda ergin safhaya erişir ve 3-4 ayda da cinsel olgunluğa ulaşır. Eşleşme ve yumurtiama bir hafta sonra başlar. Bu iki türün ömrü 4-5 ay kadar ürmektedir. Pharaoch mürekkep balığının ise 8 ay ömrü olduğu kaydedilmektedir.
Ürün size ulaştıktan sonra, vakumu açılmadan, dondurucuda, derin dondurucuda (-18 derecede) 6 ay kadar durabilir. Vakumu açıldıktan sonra, oda sıcaklığına çıkarttığınız ve çözdürdüğünüz kısmını o gün tüketmenizi, bir daha dondurucuya koymamanızı tavsiye ediyoruz.
Kalamar yedim ben tip ve kıvamı soğan halkası tadı da normal balık gibi. Allah'u teala c.c.'nun yarattığı doğa harikası balığa sümük demek nasıl bir hayal gücünün ürünüdür anlamıyorum.
İyice temizlenmiş kalamarın sosla marine edilerek yumuşatılması gerekmekte ve bu da kalamardan beklediğiniz tadı almanızı sağlamaktadır. Kalamarı marine etmeden tüketebilir miyim diye merak ediyorsanız; her koşulda size marine sosunun gerekli olduğunu ifade edebiliriz.
Ama fikir vermek açısından açık havada açık renk seçimi daha uygun olacaktır. Kalamar zokaları kullanıldıkça renklerinde solmalar başlar. Kimi kalamar avcılarına göre solmuş renkli kalamar zokaları daha doğal göründüğünden daha etkili sonuçlar vermektedir.
Kalamarı tavada pişirmeden önce mutlaka marine etmek gerekir. Marine işlemi için 1 adet limon, 1 şişe maden suyu, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı karbonatı karıştırın. Çözünen kalamarları marine sosunun içerisine yatırın. Sosa bulanan kalamarları bu şekilde buzdolabında 2 saat dinlendirin.
Kalamar balıkları dünyanın pek çok yerinde bulunmakla beraber soğuk olmayan ve belli bir tuzluluktaki sularda yaşayabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi ve Karadeniz de yaşayabilen kalamar balığı ekonomik değeri yüksek olan deniz canlıları arasında gösterilmektedir.
Ahtapot, kalamar ve mürekkepbalığı "yumuşakçaların üç kardeşi" olarak adlandırılır Birçok kişi bu üç kardeşin arasındaki farklılıkları söyleyemez; aslında kural biliyorsanız, onları kolayca ayırt edebilirsiniz. Ahtapotların sekiz bacağı vardır, ancak kalamar ve kesme balıkların on bacağı vardır.
Sıra dışı bir deniz canlısı olan kalamarın birçok ilginç özelliği vardır. Kalamar çeşitleri yaklaşık 300 tane farklı türden oluşmaktadır. Bu sebeple de ahtapot veya mürekkep balığı ile sıkça karıştırılır.
Kalorisi en düşük deniz ürünü olan kalamarın içeriğindeki besin değerleri: protein, su, çok az oranda yağ, fosfor, magnezyum ve kalsiyumdur. Kalamar; B2, B3 ve B12 vitaminleri yönünden de oldukça zengindir.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen "deniz hayvanları" ifadesi ile balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyecek midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Ancak, hem karada hem de denizde yaşayan kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan, timsah gibi hayvanların yenmesini şafi mezhebi hukukçuları yasak kabul ederler. Hanbelîler ise timsah, kurbağa ve yılanın dışında tüm deniz ürünlerinin tüketilmesine izin vermişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri