Ahtapotların sekiz bacağı vardır, ancak kalamar ve kesme balıkların on bacağı vardır. Ahtapotlar yumuşaktır, kalemlerde kıkırdak, mürekkep balıklarında kemikler vardır. Bir ahtapotun başı, top gibi yuvarlaktır. Kalamarlar ince.
Kalamar çeşitleri yaklaşık 300 tane farklı türden oluşmaktadır. Bu sebeple de ahtapot veya mürekkep balığı ile sıkça karıştırılır. Aynı aileden olan ahtapot, mürekkep balığı ve kalamar üç farklı deniz canlısıdır dolayısıyla kalamar ahtapot mu? sorusunun yanıtı hayır'dır.
Teuthida veya Kalamar, Decabrachia üsttakımına bağlı uzunca, ovalimsi bedenli deniz canlısı takımıdır.
Ahtapotların, uçlarına kadar uzanan hassas emicilere sahip sekiz kolu varken, mürekkep balıklarının sekiz kolu ve sadece uçlarında emici olan ek bir çift uzuvları vardır. Bunlar, bir bukalemunun dili gibi, avını yakalayıp sürüklemek için fırlattıkları dokunaçlardır.
Kabuksuzlar sınıfına giren balıklar; Deniz Balıkları ve Tatlı Su Balıkları olmak üzere 2 gruba ayrılır. Diğer kabuksuzlar da; Yumuşakçalar olarak Ahtapot, Sübye, Kalamar; Kabuklulular olarak İstakoz, Midye, Böcek ve Karides olarak sınıflandırılır.
İlgili 45 soru bulundu
Ahtapot, kalamar ve mürekkepbalığı "yumuşakçaların üç kardeşi" olarak adlandırılır Birçok kişi bu üç kardeşin arasındaki farklılıkları söyleyemez; aslında kural biliyorsanız, onları kolayca ayırt edebilirsiniz. Ahtapotların sekiz bacağı vardır, ancak kalamar ve kesme balıkların on bacağı vardır.
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.
Ahtapot, dünyanın hemen her yerinde tüketilebilen bir besindir. Özellikle Akdeniz ülkelerinde daha fazla tüketilir. İtalya ve İspanya mutfağında ahtapot tüketimi oldukça fazladır.
Sübye, genellikle kalamarla karıştırılan bir deniz böceği türüdür. Sübye, siyah mürekkep dolu keseleri nedeniyle mürekkep balığı olarak da anılmaktadır. Ahtapota benzeyen sübye kalamar ve Ahtapot ile aynı familyadan deniz ürünleridir.
Ahtapotun renk değiştirme özelliği tutarsızlık sembolüdür. Som balığı, bilgi ve bilgeliği temsil eder. Istakoz, uzun ömrü, varlık ve evlilikte uyumu simgeler [2].
Kalamar yaklaşık 300 farklı türü barındıran Teuthida takımında ve kafadanbacaklılar (Cephalopoda) sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır. Kalamar, diğer kafadanbacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır.
Kolesterole iyi gelen kalamar kalp ve damar dostudur. Kalp rahatsızlıklarını önlemede önemli rol oynayan kalamar, kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini de engelliyor. Kalamar kas ve kemik sağlığına katkıda bulunuyor. İçeriğindeki yüksek oranda protein sayesinde kasların hızlı gelişimine yardımcı oluyor.
Kalamar Balığı Kılçıklı mıdır? Kalamar balığında kılçık bulunmaz. Kalamar balıkları yumuşakçalar ailesine ait olduğu için kemik gibi işlev gören daha yumuşak haldeki kıkırdaklara sahiptir.
Kalamar balığı uzun ömürlü olmayan etçil bir balık türü olarak belirtilmektedir. Bu balıklar su içerisinde oldukça hızlı bir şekilde yüzmektedirler. Kalamar balığı herhangi bir tehlike ile karşılaştığında renk değiştirme özelliğine sahip olmaktadır.
Deniz ürünleri mezeleri içinde de en popüler olanlarından biri kalamar tabağıdır. Kalamarla özellikle tarator sos ile enfes bir uyum yakalar. Balık olarak görülse de aslında kalamar bir deniz canlısıdır. Ülkemizde en çok Akdeniz'den kalamar çıkarılır.
Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor. Ekim'de ortalama 150-250 gr büyüklükte gelen kalamarlar bu ay yarım kiloya kadar çıkıyor. Ekim öncesi üreme mevsimi olduğundan pek ortalıkta görünmüyorlar. Ocak sonrası da güneye doğru harekete geçiyorlar.
Sübye ve kalamar aynı aileye mensup oldukları için benzerlik gösteren canlılardır. Özellikle sübye kızartması ve kalamar kızartması tatları birbirine yakındır. Fiyat açısından sübyenin biraz daha uygun olması kalamarın alternatifi olarak görülmesinin bir nedenidir.
Tarator sos ; Rondodan ceviz ve sarımsağı geçirin. Ardından ekmeği ekleyip tekrar rondodan geçirin. Üzerine limon suyu, yoğurt, tuz, zeytinyağını ve mayonezi ekleyip bir kaç kez daha rondodan geçirince sosumuz hazır deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Kalamar yedim ben tip ve kıvamı soğan halkası tadı da normal balık gibi. Allah'u teala c.c.'nun yarattığı doğa harikası balığa sümük demek nasıl bir hayal gücünün ürünüdür anlamıyorum.
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Demir deposu olan ahtapot, bol miktarda kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum içerir ve C, B ve A vitaminleri yönünden de zengindir. “Taurin” denilen bir antioksidan içerir ve bu taurin vücuda stres sırasında dayanıklılık sağlar.
Ancak ahtapot dokunaçları, Asya'dan Akdeniz'e ve ABD'ye kadar giderek tüm dünyada tavalarda kızarıyor, tabaklarda kıvrılıyor ve çorbalarda yüzüyor. Güney Kore'de bazen canlı canlı yeniyor.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.
Şâfiî mezhebinde ise aslen suda yaşadığı hâlde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
Kaju diğer çerezler gibi helaldir, haram olmasını gerektirecek herhangi bir sebep yoktur, haram olduğunu iddia edenler varsa onlardan bunun delilini talep etmeniz uygun olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri