“Takıntılı sevgi hastalığı”, kişinin sevdiğini düşündüğü kişiye ileri derecede takıntılı olması durumu olarak tanımlanır. Kişi, sevdiğini düşündüğü kişiyi, takıntılı bir biçimde, sürekli koruma, hatta onu sahiplenmiş gibi, onu sürekli denetimi altında tutma gereksinmesi içinde olur.
Takıntılı aşk yaşayan kişilerde görülen bir başka özellikte kendilerini çevrelerinden daha özel ya da daha farklı görme eğiliminde olmalarıdır. Genelde fark edilen bir başka gösterge de takıntılı takıntılı olarak aşık olunan kişinin ulaşılamaz ya da eşit olunmayan bir seviyede özelliklere sahip olmasıdır.
Aşkta güven, aidiyet, coşku söz konusudur, takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik, kendi ihtiyacını ön planda tutma ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevgi, sevecenlik, paylaşım ön planda iken, takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir.
Duygularını göstermeyip, her zaman mantığı ön planda tutarlar. Mantıklı olmadıklarına inandıkları kişilere öfkelenirler ya da onlarla iletişim kurmak istemezler. Eğlenceli ortamlardan zevk almazlar. Genellikle katı, inatçı, cimri kişilerdir.
Burada kişi bu davranışları takıntı haline getirir ve bunun sonucunda; âşık olunan kişiyi takip etme, taciz, tecavüz, şiddet uygulama, cinayet ve intihar gibi sonuçlar gösterir. Yaşanılan bu takıntılı ilişki, kişiyi en çok tetikleyen yönü ise reddedilme davranışı olduğunu düşünmektir.
İlgili 34 soru bulundu
Bu ruhsal rahatsızlık ilaçlarla ve/veya psikoterapiyle tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla çocukluk veya ilk gençlik yıllarında başlar; özellikle kişinin hayatının sıkıntılı dönemlerinde alevlenmeler ve artış göstererek seyreder.
Partnere duyulan sevgi ve partnerinin kendisine karşı duyduğu sevgiye dair obsesif şüpheleri barındırır. Bu tarz obsesyonlara sahip kişilerin içinde bulunduğu ilişkinin kendisi için uygun ilişki olup olmadığı gibi şüphelerle yoğun bir şekilde uğraştığı belirtilmektedir.
Takıntılı aşk gibi obsesif bozukluk türlerinden üstesinden gelebilmek mümkündür. Bunun için mutlaka bir psikolog ya da psikiyatristten profesyonel bir destek alınması gerekmektedir. Genellikle bu gibi psikoloji sorunları için gerçekleştirilen tedavi yöntemleri, sorunun kaynağına bağlı olarak belirlenmektedir.
Takıntı hastalığı neden olur? Araştırmalarda obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri arasında; vücutta mutluluk hissini veren serotonin hormonunun üretimindeki aksamasının en önemli neden olduğu görülmektedir. Çocuklukta görülen travmalar da takıntı hastalığına neden olmaktadır.
Aşkın tanımı için "Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevgi, sevda, amor" der Türk Dil Kurumu. Demek ki aşk, içinde sevgiyi de barındıran bir his. Sevgi ise "İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu" olarak tanımlanıyor.
Sevgi, derin bir duygusal bağlılık, özen gösterme, karşılıklı destek ve empati ile karakterizedir. Alışkanlık ise daha çok rutinleşmiş ve duygusal bağlantıdan yoksun bir şekilde tekrarlanan davranışlara dayanır. Bununla birlikte, ilişkideki karmaşıklığı ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurmak da önemlidir.
Uykusuzluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, ağlama ya da gülme nöbetleri, el terlemesi, baş dönmesi, aşkın fiziksel göstergeleridir. Sürekli yanında olma isteği, bitmeyen özlem, kıskançlık, başkasıyla paylaşamama gibi olgular da aşkın ruhsal belirtileridir.
Hastalıklı aşk, eskilerin tabiriyle “marazi aşk”, “takıntılı aşk”, “patolojik aşk” veya “narsisistik (bencil) aşk” diye de adlandırılır. Burada aşık ilişkiyi bir benlik mücadelesine dönüştürür. Onun için maşuk benliğini besleyen bir nesnedir.
Saplantılı, diğer bir deyişle takıntılı aşk bozukluğunu yenebilmek mümkündür. Hasta, bu gibi ciddi bir psikolojik problemi tek başına yenemezken, uzman bir hekime müracaat ederek profesyonel destek alması gerekmektedir.
Saplantılı aşk, sağlıklı bir aşktan bağımlılık yapan bazı özellikleri nedeniyle ayrılır. Örneğin saplantılı aşktan muzdarip bir kişi sevdiği kişiyle çok fazla zaman geçirmek ister, sürekli onu düşünür ve sevdiği kişiyle her an beraber olmak için bazı uçuk davranışlar sergiler.
Aşk Bağımlılığı
(davranışsal bağımlılık olarak da bilinir). Bu tür bir bağımlılık, bireyin bir anda başka birine, o kişinin duygusal olarak uygunluğunu gözetmeksizin bağlanmasını içerir. Karakteristik olarak, aşk bağımlıları düşük öz-saygıdan muzdariptir ve doğası gereği başkasına bağımlıdır.
Platonik/Eflâtûnî aşk, maddeyle ilgisi olmayan, maddî tatmin aramayan, hayalde yaşatılan aşk, sevgi demektir. Bir başka ifade ile seksüellikten arındırılmış (müberrâ olmuş), derin sevgi.
“Takıntılı sevgi hastalığı”, kişinin sevdiğini düşündüğü kişiye ileri derecede takıntılı olması durumu olarak tanımlanır. Kişi, sevdiğini düşündüğü kişiyi, takıntılı bir biçimde, sürekli koruma, hatta onu sahiplenmiş gibi, onu sürekli denetimi altında tutma gereksinmesi içinde olur.
Takıntılı aşk, kişinin yaşamış olduğu geçmiş travmalarının yarattığı kompleksli düşüncelerin aşk ilişkisine yansıması ile oluşur. Aşık, aşık olduğu kişiye yani maşuka aşırı bir tutku ve arzu duyar, onsuz olamayacağına, yapamayacağına inanır ve ayrılık gündeme geldiğinde aşırı bir kaygı, endişe ve mutsuzluk yaşar.
Kişinin aklına sıklıkla gelen ve iç sıkıntısı, suçluluk, utanç duygusu yaratan Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) belirtileri, kendi hayat akışı ile birlikte çevresindeki insanlarla ilişkilerini olumsuz etkiliyor.
Obsesif-kompülsif bozukluğu (OKB) olan kişiler, kontrol edemedikleri yinelenen ve stres yaratan düşünceler, korkular veya görüntüler (obsesyonlar) nedeniyle huzursuz olurlar. Bu düşüncelerin yarattığı anksiyete bazı ritüelleri ya da rutinleri acil olarak gerçekleştirme ihtiyacına (kompülsiyonlar) neden olur.
Takıntılı aşk kavramına aynı zamanda obsesif aşk, aşk bağımlılığı ya da ilişki bağımlılığı da diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri