Tarator sos; Rondodan ceviz ve sarımsağı geçirin. Ardından ekmeği ekleyip tekrar rondodan geçirin. Üzerine limon suyu, yoğurt, tuz, zeytinyağını ve mayonezi ekleyip bir kaç kez daha rondodan geçirince sosumuz hazır deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Tarator sos evinizdeki malzemelerle kolayca hazırlandığı için ve lezzetli olduğu için kalamarın yanında en çok servis edilen soslardan biridir. Tarator sosun özünü bayat ekmek kırıntısı, süzme yoğurt ve ceviz oluşturur. Diğer malzemeler ise lezzeti ve aromayı artırmak için kullanılır.
Dondurulmuş ya da taze kalamarın marinesi gibi yine karbonat, şeker ve limon suyu karışımı ile yoğurup, soda ilave ederek dinlendirin ve bol, kızgın yağda kızartın. Tüp kalamarı en iyi nasıl servis ederim diyorsanız; halkalar halinde kesip kızartabilirsiniz. Tabi kızartmadan önce sosla harmanlamayı unutmamalısınız.
Kalamar Sosu Nasıl Yapılır? 1- Mayonez, yoğurt, rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, ufalanmış ekmek içini bir kasede karıştırıp servis edebilirsiniz. Eğer çok yoğun olursa mayonez ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
İlgili 16 soru bulundu
Kapari ve yumurta aklarını incecik doğrayın. Kornişon turşu, sarımsak, kapari, yumurta, maydanoz, tuz, beyaz biber ve mayonezi bir kâsede karıştırın. Yoğun bir sos kıvamına gelinceye kadar limon suyunu ekleyip çırpın. Servis yapın.
Tarator meze olarak kullanıldığı gibi, salataların, kızartmaların, haşlamaların üzerine gezdirilerek sos olarak da kullanılır; taratorlu balık, taratorlu köfte, taratorlu karaturp salatası gibi. Tarator, Anadolu'da yaygın olarak kullanılan, Anadolu'ya özgü bir sostur.
Ayrı bir kapta maden suyu, yumurta un ve tercih miktarda tuz ilavesi ile koyu kıvam mayi elde edilir. Yıkanan kalamarlar bu yumurtalı karışıma batırılarak kızgın sıvı yağda kızartılır.
- Protein ve mineraller yönünden zengin olduğu için, vücut direncini yükselterek, uzun süreli enerji verir. - Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırmasının yanı sıra, beyin aktivesini destekler. - Bu son derece faydalı besin, aynı zamanda iyi bir iştah açıcıdır.
Konuya ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamaları ise vatandaşlarımızın dini sorularını cevaplıyor. Diyanet açıklamasına göre hakkında açık bir hüküm bulunmayan ve insan sağlığına zararı olmayan kalamar gibi deniz canlılarının tüketiminin helal olduğu belirtilmiştir.
Geniş bir kap içerisinde 1 çay kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı karbonat, 1 adet limon suyu içerisinde karıştırın. Bu karışımı mümkün olduğunca sıkarak 20 dk kadar yoğurun. Köpürecektir ve elleriniz yorulmaya başlayacaktır. Unutmayın ne kadar yoğurursanız kalamarlar o kadar yumuşayacaktır.
Kalamarları; toz şeker, tuz ve karbonat ile köpürene kadar yaklaşık 30 dakika ovun. Giderek yumuşayan kalamarlara maden suyunu ekledikten sonra buzdolabında 2 saat kadar bekletin.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Çırpılmış yumurta sarılarını ılıması için kısa bir süre bekletin. Ardından erittiğiniz tereyağını yumurta sarıları ile karıştırın. sos ince dokulu bir krema halini aldığında üzerine deniz tuzu ve tane karabiberi ekleyin. Son bir kez daha karıştırdıktan sonra sosunuz hazır.
Yoğurtlu mayonezli sos için; derin küçük bir kaba 1 su bardağı yoğurt koyun. Üzerine 4 yemek kaşığı mayonez ekleyin. Daha sonra karışım içine 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ve damak tadınıza göre tuz ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice karıştırın.
2- Kafadanbacaklılar (örneğin ahtapotlar ve kalamarlar): Bu hayvanların hemosiyanin varlığından dolayı mavi kanı vardır.
Sonuç: Eğer yediğiniz deniz ürünü taze ise yanında dilediğiniz gibi yoğurt yiyebilirsiniz. Bayat balık zehirler yoğurt değil.
Kalamar, kabukları olan kafadan bacaklıların yumuşakçalar grubundandır. Çok zeki bir deniz canlısıdır.
Şâfiî mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, Kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.
Hatta size tavsiyem kalamar yapmaya karar verirseniz 1 gün önceden alıp soslayıp buzdolabında 1 gün boyunca terbiye etmenizdir. Ama o kadar vaktiniz yoksa en azından 2 saat kadar dinlendirmeniz gerekir.
Marine ettiğiniz kalamarları yıkamadan un ve tuz karışımına bulayın. Ardından derin bir kapın içerisinde bol kızgın yağda 2 ila 3 dakika kızartın. 3 dakikayı geçmeyin, zira kalamar kuruyacaktır. 3 dakika kızaran kalamarlarınızı, kağıt havluların serili olduğu bir tabağa alın ve yağdan kurtulmasını sağlayın.
Izgaraya atılacak kalamar için sos; zeytinyağı, limon suyu, toz şeker, sarımsak, tuz ve karabiberdir. Dondurucudan çıkarılan ve yeterince çözünen kalamarlar bu sos ile karıştırılarak bir miktar beklenir. Buzdolabında bekleme süresi yarım saat kadar olmalıdır.
2 adet tüp kalamarı,1 cm'lik halkalar şeklinde doğrayıp geniş bir kaseye koyun. Üzerine 1'er çay kaşığı karbonat ve tuz ekleyip, kalamarların suyu çıkana kadar, 2-3 dakika elinizle bastırarak yoğurun. Kalamarlar benliklerini kaybedip, kendi sularını salınca, üzerine 1 adet maden suyu veya sodayı dökün.
Tarator, Osmanlı mutfağında bulunan bir çeşit mezedir. Günümüzde ise tarator, toroto veya taratuar; bazı Balkan ülkelerinde ve Kıbrıs Adası'nda yapılan ve cacıktan esinlenmiş, ona benzeyen soğuk yemek olarak bilinir. Kıbrıs'ta talatur olarak tanınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri