Fazla sulama çiçeğin kökleri çürütecek ve ölmesine neden olacaktır. Kalanşo güneş aldığı bölgeye doğru eğim gösteren bir çiçektir. O yüzden saksısını çevirmek gerekir. Fazla güneş bitkinin yapraklarının uçlarını yakabilir.
Bir kalanchoe bitkisini yeni saksı toprağı ile saksı değiştirerek canlandırabilirsiniz. Daha sağlıklı bir toprağa ekildikten sonra iki yıl boyunca gelişecektir. Buna ek olarak, bitki çürümeye başladıktan çok sonra da çeliklere ayrılabilir ve dikilebilir.
Kalanchoe'nın çiçekleri döküldükten sonra saksı değişimi gerçekleştirebilirsiniz. Kalanchoe çiçeğinin toprak değişimi yılda bir kere Nisan ayında yapılması önerilir. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken husus, değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksısının en fazla bir numara büyüğüne dikilmelidir.
Kalanşo çiçeği çok fazla suyu da sevmez. Dolayısıyla kışın çok fazla sulanmamalı, ancak kurumasına da izin verilmemeli, toprağı nemli tutulmalıdır. Düzenli sulanması ve kuruyan çiçeklerin budanması kalanşo çiçeğinin sağlıklı büyümesi açısından çok önemlidir.
Sadece bitkinin yüzeyi kuruduğunda sulama yapıldığında, dip kısmı hala ıslak olabilir. Böyle bir durumda, sulama yapıldığında; bitki fazla suya maruz kalarak çürümeye başlar. Bitkinin çürümesini engellemek için toprağın tamamen kuruduğundan emin olmalıyız.
İlgili 30 soru bulundu
Kalanşo çiçeğinin yapraklarının yumuşamasına sebep olan iki şey vardır. Fazla sulama ve düşük ısı. Düşük sıcaklıklara hasassiyet gösteren bu bitkinin yaprakları soğuk havalarda yumuşayabilir. Ayrıca fazla sulama da yapraklarda aşırı su birikmesine ve yumuşamaya neden olur.
Kalanşo çiçeği güneşi ve suyu çok sevmez. Kışın güneş gören bir yerde, yazın ise gölgede durması gerekir. Kapalı mekanlarda yetiştirecekseniz, ideal sıcaklık 10-12 derece arasındadır. Hava akımları ve cereyandan kolayca etkilenir.
Aydınlık, ışık alan ve havadar ortamlar kalanşo çiçeği için ideal bakım ortamlarıdır. İç mekanlarda kullanmak istiyorsanız mutlaka havadar mekanları tercih etmelisiniz ya da kalanşoların bulunduğu alanı mutlaka havalandırmalısınız.
/ _neslinin_cicekleri Kalanşo çiçeğinin yaprağının sararmasının sebebi toprağın köklerinin olduğu iç kısma su çekmemesi ve kuru kalmasıdır.
Kalanşo çiçeği gün ışığı alan, aydınlık yerleri çok sever. Bu sebeple, iç mekânlarda bu bitkiyi büyütmek istiyorsanız, düzenli şekilde havalandırılan ve güneş alan bir yerde muhafaza etmelisiniz. Havasız yerlerde kalanşo bitkileri kısa zaman içinde solar.
Kalanşo çiçeğinin kuruyan ve solan yaprakları çiçek kısmında ise geri dönüşü olmayacak şekilde kurumuş olan bölümler budanmalıdır. Düzenli aralıklarda yapılacak budama işlemi bitkinin daha sağlıklı büyümesini sağlar ve kurumayı en aza indirir. Kalanşo çiçeğini budamak için en doğru zaman nisan-mayıs aylarıdır.
Kalanşo bitkisinde külleme ve unlu bit hastalıkları sıkça görülen hastalıklardandır. Bunların sebebi aşırı veya az sulama, kuru hava, yüksek sıcaklık ve yanlış gübreleme gibi nedenlerden kaynaklanır.
Yaz aylarında haftada 2 gün önerilirken bu sayı kış aylarında haftada 1 güne düşer. Bitkinin toprağını kontrol ederek kendinize bir sulama çizelgesi oluşturabilirsiniz. Sulamada kullanacağınız suyun 1 – 2 gün dinlendirilmiş olmasına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca saksı altı tabağında biriken suları da boşaltabilirsiniz.
Çiçekleri sulayın: Kurumuş çiçekler genellikle susuz kalmıştır. Bu nedenle, toprağı iyice nemlendirerek çiçeklerin su ihtiyacını karşılayın. Toprağı ıslak değil, nemli tutmaya özen gösterin. Yaprakları ve ölü kısımları temizleyin: Çiçeklerin üzerindeki kurumuş yaprakları ve ölü kısımları dikkatlice kesin.
Solmuş olan çiçeklerinizi canlandırmak ve böceklenmeyi önlemek için az miktarda sigara külünü saksı içerisindeki toprağa yerleştirmeniz gerekmektedir. Sigara külü yöntemi ile bitkilerinizi canlandırarak kısa süre içerisinde eski haline gelmesini sağlayabilirsiniz.
3 – Kalanşo bakımı: Gübreleme
Sukulent familyasından geldikleri için kalanşolar çok fazla gübre ihtiyacı duymaz. İlkbaharda yılda bir kez saksının toprağının üzerine solucan gübresi veya kompost ekleyebilirsiniz.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
Kış aylarında saksı bitkileri üşür ve şoka girerler. Yaprakları ve gövdesi yumuşamaya ve eğilmeye başlar. Bu durumu çoğumuz susuzluk olarak algılarız ve su verip bitkilerimizin daha da fazla zarar görmesine neden oluruz. Aynı şekilde, aşırı güneşe çıkarılan bitkilerin yaprakları yanar ve toprakları sıcaktan sertleşir.
Küfün oluşma nedeni genellikle bakımsızlık, güneş ışığının yetersiz olması veya aşırı sulamadır.
Sukulent familyasından olan kalanşo - kalanchoe çiçeği Afrika ve Asya kökenli olan bir bitkidir. Dayanıklı, rengarenk ve iyi bakıldığı takdirde sürekli açan çiçekleri mevcuttur. Aydınlık yerleri seven kalanşo çiçeği direk güneş ışığı alan yerlerde bulundurulmamalıdır.
Yaz aylarında mutlaka haftada iki kez sulama yapmalısınız. Kalanşo çiçeğini soğuk kış günlerinde haftada bir kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulama yapmadan önce bitkinin toprağını mutlaka kontrol etmelisiniz. Sulama yaparken suyunuzun mutlaka dinlendirilmiş bir su olması gerekmektedir.
/ _neslinin_cicekleri Merhaba kalanşo ve YILBAŞI çiçeği soğuk günlerde (don olmayacak) ve kısa günlerde çiçek açar. Çiçeklerimizi 9 10 derecelik ortamlarda ve ışığın açık olmadığı yerde tutmalıyız. Tamamen gün ışığı alan bir yerde tutmalıyız. Cam balkon en uygunudur.
Güneş alan bir cam önünde 1 hafta-10 gün içinde yapraklardan minik kökler çıkmaya başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri