Mutfak eşyalarımızın vazgeçilmez madenlerinden biri olan kalay; kaplamacılıkta, çeşitli alaşımlar, lehim ve kimyasal madde yapımında kullanılmaktadır. Otomotiv endüstrisinde ise motor yataklarında, radyatör, yağ ve hava filtrelerinde kalay kullanımına rastlanmaktadır.
Lehim, kalay ve kurşun maddelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş iletken bir alaşımdır. Özellikle birçok farklı alanda iki metalin birbirine birleşmesi ya da kaynaşması için kullanılan bir yapıdır. Bu işlem esnasında iki veya daha fazla metal çok yüksek sıcaklıklarda bir araya getirilerek kaynaşması sağlanır.
Kalay özellikle otomotiv endüstrisinde sıklıkla kullanılmakta olan bir elementtir. Elektrik ve elektronik sanayisinde kalay kullanımı oldukça yaygındır. Aynı zamanda uçak ve gemi endüstrisi alanında da kalay kullanılmaktadır.
Bu nedenle bakır kaplar kalayla kaplanır. Kalaylanan kaplar havadan etkilenmez, okside olmaz ve kimyasal maddelerin aşındırmasına karşı da korunmuş olurlar. Devamlı kullanılan bir bakır kabın zehirlenmeye yol açmaması için en azından yılda bir defa kalaylanması gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Akımlı Kalay kaplamalar metal yüzeye elektrolitik yöntemle ince bir tabaka kalay kaplanması yöntemidir. Bu kaplamalar iyi bir iletkendir ve yapısında oksit oluşturmadığı için yüksek korozyon direncine sahiptir. Mükemmel ısı iletkenliği ve lehimlenebilirlik özelliğinden dolayı elektronik sanayisinde tercih edilir.
Kalay mekanik olarak zayıf olduğundan bakır, kurşun, çinko, demir, kadmiyum, antimon, nikel, kobalt, titan ve zirkonyum ile alaşım halinde kullanılır.
Yumuşaktır, kolay eğilip bükülür. Hava koşullarından etkilenir, kolayca oksitlenebilir. Bu oksitlenme sonucunda yemek kabı olarak kullanıldığında zehirlenmeye yol açabilir. O nedenle bakır kaplar belirli aralıklarla kalaylanır.
Kalay, periyodik cetvelde atom numarası 50 olan elementtir. Simgesi Sn olup Latince stannum dan gelir. Gümüşümsü gri renktedir. Havada kolaylıkla okside olmaz, korozyona karşı dirençlidir.
Lehimleme yapabilmek için öncelikli olarak iki malzemeye ihtiyaç vardır. Lehimleme ürünleri olarak; havya, lehim teline ve genellikle lehim pastasına da ihtiyaç vardır. Havya ise lehim telini eritmek için kullanılacak olan yüksek sıcaklığa sahip olan bir ucu olan ve ucu kaleme benzeyen bir elektronik alettir.
Demir ve demir dışı metalleri ve ergime sıcaklıkları farklı metalleri birbirine kolaylıkla sert lehimleyebilirsiniz.
En yaygın lehim alaşımları kalay/kurşun karışımlarıdır: 63/37: erime noktası 183 °C (361.4 °F) (ötektik) 60/40: erime aralığı 183–190 °C (361–374 °F)
Alüminyum folyo gibi şeyler kullanılabilir.
Bu yöntemde, iki metal parça sıcak hava yardımıyla ısıtılır ve ardından lehimleme malzemesi eritilerek parçalar birleştirilir. Ayrıca, bazı durumlarda lehim pastası yerine lehimleme flüksi kullanılabilir.
Bakır kalaylama, bakırın üstüne kalay alaşımı ile yapılan bir kaplamadır. Kalaylama ile birlikte daha güzel bir görünüm ortaya çıkar. Kalay yanmaya müsait bir malzeme olduğundan zamanla kararmalar meydana gelir.
Yüksek ateşte kalayı karartabilirsiniz. Kalay ömrü uzun olması için bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır.
Kalaylama: Kalaylama ise yine körükte ısı ile tavına getirilen kapların sıcaklıktan dolayı çubuk halinde bulunan kalayın sürülmesi ile kolay şekilde kaygan hale gelmesidir. Kalayın kalaycı pamuğu ve nişadır yardımı ile zemine düzenli şekilde dağıtılması işlemine kalaylama denir.
Bronz, bakır ve kalaydan meydana gelen alaşımın adıdır. Halk arasında “Kızıl” olarak da bilinmektedir.
Eğer kalaylama yapılmazsa bakır çalması denilen zehirlenme olur. Kalaylama işi, kabın örs üzerinde yamukluğu ve eğriliğinin giderilmesiyle başlar. Çekiçle, eğriler ve ya-mukluk giderilir.
Bakır eşyalar evde bir çok doğal yöntemle parlatılabilir.Bunlardan bazıları sirke, ketçap, limon ve tuz karışımı ,karbonat ve limon karışımı en çok kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemlerle sadece 5 dakika gibi kısa sürede ovalayarak bakır parlatılabilir.Sirkeyi beze sürüp bakırı iyice ovalayınız.
Sirke ve sofra tuzu karışımı, bakırdaki oksitlenmeyi azaltmaktadır. Bu yüzden bir kapta sirke ve tuzu karıştırarak bakırın üzerine dökün. Kirleri ve kararmaları gidene kadar süngerle bakırı ovalayın. Daha sonra suyun altında durulayın.
Örneğin ; Kurşun - 1749°C , Kalay - 2602°C vb.
Kostikle hazırlanan çözelti ise kurşun, kalay ve lehimi söker.
Kalay (II) klorür tekstil boyamada mordan olarak kullanılır, çünkü bazı boyalarla, örneğin kokineal ile daha parlak renkler verir. Bu mordan aynı zamanda ipeğin ağırlığını arttırmak için de kullanılmıştır. Plastik polilaktik asit (PLA) üretiminde katalizör olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri