Sözlükte "geri çevirmek, içini dışına döndürmek" gibi anlamlara gelen kalb kelimesi belâgatta, birçok konuyla ilgili olarak sözün lafız veya mâna bakımından ters çevrilmesini ifade eden kapsamlı bir terim şeklinde kullanılmıştır.
Sözün lafız veya mânaca ters çevrilmesini ifade eden belâgat terimi. Edebiyat kaideleri ve edebî sanatlarla ilgili meânî, beyân ve bedîi içine alan ilim dalı.
İki lafız yalnız sıra yönünden farklı olursa cinâs-ı kalb olup, tam kalb olursa kalb-i kül, nakıs kalb olursa kalb-i ba'z denir.
Kalb cinas: Dört benzerlikten yanlızca harflerinin sıralanışı farklı olan kelimeler arasında meydana gelen cinastır.
Kur'an ve hadiste geçen kalb kelimesi insanın anlama, kavrama, düşünme ve şeylerin hakikatini bilme yönünü, başka bir ifadeyle insanı insan yapan ve diğer canlılardan ayıran temel niteliğini dile getirir. İnsanın idrak eden, bilen ve kavrayan tarafı olduğu için kalb ilâhî hitaba muhataptır, yükümlü ve sorumludur.
İlgili 28 soru bulundu
Kur'an ve hadiste geçen kalb kelimesi insanın anlama, kavrama, düşünme ve şeylerin hakikatini bilme yönünü, başka bir ifadeyle insanı insan yapan ve diğer canlılardan ayıran temel niteliğini dile getirir. İnsanın idrak eden, bilen ve kavrayan tarafı olduğu için kalb ilâhî hitaba muhataptır, yükümlü ve sorumludur.
KALBETMEK – KALBEYLEMEK
[l ince] birl. geçişli f. (Ar. ḳalb + Türk. etmek, eylemek) Değiştirmek, çevirmek, dönüştürmek: Arada bir vücûdunun hareketleriyle bu istihzâmı arzuya kalbediyor (Peyâmi Safâ).
Yazılışları ve söylenişleri aynı, ama anlamları farklı iki kelimenin bir arada kullanılma sanatıdır.
dokundurma, taşlama yapmak, hatta eş değer anlamı "kinaye" de mevcut: - it ite buyurmuş, it de dönmüş kuyruğuna buyurmuş...
Cinaslı kelimelerde şekli aynı olan harfler arasındaki nokta farkıyla oluşan cinas türüdür. Aynı kökten türemiş en az iki sözcüğün bir dize veya beyit içinde kullanılmasıyla oluşan cinasa iştikak cinası denir.
Miftahü`l-kulûb (Kalplerin anahtarı), Risale-i Murakabe, Risale-i Pendiye ve Evrad-ı Fethiye başlıklı dört risaleden oluşmaktadır. Orijinali Osmanlıca olan eseri günümüz Türkçesine kazandıran Abdulkadir Akçiçek'in 1960'tan itibaren yayınlanmış elliyi aşan klasik kaynak çevirisi bulunmaktadır.
osmanlıca bir şeyin ilmine vakıf olan, bir alanda özel ihtisas yapan...
Göğüs kafesinde, göğsün orta çizgisinden biraz daha sol tarafta bulunan ve hayati önem taşıyan kalp, kaslı yapıya sahip bir organdır. Günde ortalama 100 bin kez kasılarak neredeyse 8000 litre kanı dolaşıma pompalayan bu organın erkeklerde ağırlığı 340 gram iken kadınlarda yaklaşık 300-320 gram kadardır.
Aslında kalp, çoğu kimsenin sandığı gibi sol tarafta değildir, göğüs kafesinin tam olarak ortasında bulunur. Kalp atımının hissedildiği yer olan, sol karıncığın uç tarafı (sol ventrikül apeksi) solda -tam olarak sol meme altında- hissedildiği için yanlış olarak soldaymış gibi algılanır. Kalp, kas dokusundan oluşmuştur.
Renk renk kalp emojileri arasında ayrı bir yere sahip olan mavi kalp dostluğu ve aile bireylerine olan sevgiyi gösteren bir kalp tasarımıdır. Çünkü mavi renk, aşk gibi tutkulu bir sevgiden ziyade aile üyelerine ve dostlara karşı duyulan güvenle karışık sevginin sembolü olarak kabul edilir.
Genel anlamıyla bir olay, bir durum üzerine ya da içinde bulunulan bir duygu dürtüsüyle, düzüp-koşmak yoluyla söylenmiş halk şiiri; koşuk. Özel anlamıyla 8 ya da 11 heceli, dört dizeli bentlerden oluşan halk şiiri biçimi: “Koşma'da ilk dörtlüğün ikinci ve dördüncü dizeleri uyaklıdır.
1- Tam Cinas: Yazılışları ve okunuşları tamamen aynı olan kelimelerle yapılan cinastır. 2- Tam Olmayan Cinas: Seslerinden bazıları farklı olan ya da harf sayısı farklı olan cinas türüdür.
Duyuş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Duyma işi. mecaz Seziş
Yine aynı araştırmacı âşık tarzı şiirde “tecnis”i bir koşma çeşidi olarak değerlendirmekte ve “Bütün uyakları cinaslı olan koşmalara tecnis denir” (Dilçin 2016: 310-311) şeklinde kısa bir tanımın ardından dört adet cinaslı şiir örneği vermektedir.
Anlamca birbiri ile ilgili kelimeleri bir arada kullanmaktır. Karşıtlık ilgisi, bunun dışındadır. "Müraat-ı nazir" adıyla da bilinen tenasüp, mânaca birbiriyle alâkalı kelimeleri bir arada kullanma sanatıdır. Tenasüp sanatında, anlamca ilgili sözcükler okuyucunun zihninde bir çağrışım, bir cisim oluştururlar.
Cinaslı Kafiye
Mısra sonlarında anlam olarak farklı ancak yazılış olarak aynı olan yani eş sesli kelimelerin kullanılması sonucu oluşan kafiyedir.
alâka-i kalp: Kalbin ilgisi, kalben bağlanma. aşk-ı hakikî: Gerçek aşk, Allah'a karşı duyulan şiddetli sevgi ve muhabbet. aşk-ı mecazî: Nefis ve şehvet üzerine bina edilmiş aşk, hakiki olmayan sevgi.
[l ince] birl. geçişsiz f. (Ar. ḳalb + Türk. olmak) Değişmek, çevrilmek, dönüşmek: Kalbolur sanki ma'deni gühere / Efseri ol kadar tenevvür eder (Abdülhak Hâmit).
Hasbî olma durumu, bir işi karşılık beklemeden Allah rızâsı için yapma: İlâhî olduğu kadar beşerî de olan, her sokulduğu insan topluluğunu bir ana yumuşaklığı ve hasbîliği ile teshir eden… (Sâmiha Ayverdi).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri