Açlık hipoglisemisi Şeker hastası olmayan kişilerde aslında uzun süre aç kalmak kan şekeri düşüklüğüne yol açmaz. Bunun en önemli nedeni, vücudun depolanmış glikozu kullanmasıdır. Ancak şeker hastası olmayan insanlarda hipoglisemiye yol açan bazı nedenler söz konusudur.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Açlık kan şekeri ölçümü için en az 8-12 saat aç kalınması gerekir. Bu süre boyunca sadece su tüketmek mümkündür. Özellikle sabah erken saatlerde yapılacak olan açlık kan şekeri testi için hastaların uyandıktan sonra hiçbir şey yemeden ve içmeden hemen laboratuvara gitmeleri önerilir.
Düşük Kan Şekerinin Belirtileri Nelerdir? Açlık, titreme, huzursuzluk, göz kararması, terleme, dil ve dudakta karıncalanma, solukluk ve çarpıntı gibi yakınmalar hafif hipoglisemiye işaret eder.
Yemek sonrası kan şekeri düşüklüğü
Bazı kişilerde şekerden zengin bir öğünden, sonrada tok olmasına rağmen, kan şekeri düşüklüğü olabilir, bunun nedeni pankreastan ihtiyaçtan fazla insülin salgılanmasıdır, buna tokluk kan şekeri düşüklüğü veya tepkisel (reaktif) hipoglisemi denir.
İlgili 34 soru bulundu
Çocuklar ile yetişkinlerin normal kan şekeri değerleri arasında en az 20-30 mg/dl fark bulunur. Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir. Bu değer 60'ın altında olduğunda hipoglisemi durumu söz konusudur.
Hafif derecedeki kan şekeri düşüklüğünde terleme olur. Terleme genelde boynun arka kısmında ve saç diplerinde görülebilir. Ayrıca sinirlilik, titreme, güçsüzlük, aşırı açlık, mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, bulanık görme, endişeli hissetme ve kalp atım hızında artış gibi belirtiler görülebilmektedir.
Kişide glikoz düzeyinin fazla düşük çıkması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Kan şekeri düşmesi durumunda göz kararır, baş dönebilir, bilinç kayıpları yaşanabilir. Ayrıca bayılma atakları, halsizlik, titreme gibi belirtiler de kan şekerinin düşmesi durumunda karşılaşılabilecek diğer belirtiler arasındadır.
Kan şekeri seviyelerinin düştüğü hipoglisemi durumlarında, bireye acil müdahale edilmesi gereklidir. Normal şartlar altında ortalamada desilitre başına 70 miligram (mg / dL) veya litre başına 3, 9 milimol (mmol / L) seviyelerinin altında görülen bir açlık kan şekeri sonucu, hipoglisemi uyarısı olarak kabul edilmelidir.
Hipoglisemi atağı tipik olarak titreme, soğuk terleme, solgun cilt, baş ağrısı ve dönmesi, hızlı kalp atışı, sinirlilik, mide bulantısı ve bitkinlik ile kendini gösterebilir. Şiddetli ve tedavi edilmeyen hipoglisemi atağı bilinç kaybı, görme ve konuşmada zorluk, nöbetler şeklinde görülebilir.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Yağ yakımı sayesinde trigliserit ve kolesterol değerlerinde düşme olur. Vücuttan hücre yenilenmesinden kaynaklı, somatotropin (gençlik hormonu) salgılanır. Oksidatif stres belirtilerinde azalma olur. 16 saatlik açlıkta ''otofaji'' (vücudun, hasar görmüş hücreleri parçalayarak, hücresel geri dönüşüme kazandırması) olur.
Bir kişinin kan dolaşımında bulunan glikoz (şeker) miktarının desilitrede 70 miligramın altına düşmesi, hipoglisemi olarak isimlendirilir. Bu duruma ait belirti ve bulgular ise genellikle kan şekeri değerinin 55'in altına düşmesi ile ortaya çıkar.
Gece kan şekeri düşmesi ya da uykuda hipoglisemi de sık görülen bir durumdur. Uykuda hipoglisemi şüphesi veya sabah hiperglisemi olan kişilerde gece sabaha karşı kan glukozu ölçülmesi tavsiye edilir. Bu nedenle diyabetli için gece yatarken kan şekerini dengelemek ve bu şekilde uyumak önemlidir.
Natriüresis ve potasyum kaybı belirginleişr. Kas gücü gittikçe azalır ve hareket yeteneği kısıtlanır. Tiroid hormonlarının da azaldığı ve hastaların kan basıncı ve nabız hızlarının düştüğü saptanır. Uzun süre aç kalanlarda retiküloendotelyal sistem işlevlerinde bozulmayla birlikte enfeksiyonlara eğilim artmaktadır.
Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir? Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.
Yemek yedikten 2 saat sonra yapılan tokluk kan şekeri testinde sonuç, diyabeti olmayanlar için 140 mg/dL'den az, diyabeti olanlar için ise 180 mg/dL'den az olmalıdır.
Şeker hastası olmayan kişilerde aslında uzun süre aç kalmak kan şekeri düşüklüğüne yol açmaz. Bunun en önemli nedeni, vücudun depolanmış glikozu kullanmasıdır. Ancak şeker hastası olmayan insanlarda hipoglisemiye yol açan bazı nedenler söz konusudur.
50-70 mg/dL' ik açlık kan şekeri seviyesi, hipoglisemi oabileceğinizi göstermektedir. 100-125 mg/dL' ik açlık kan şekeri seviyesi, prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 126 mg/dL ve daha yüksek bir açlık kan şekeri seviyesi ise diyabet olduğunuzu göstermektedir.
Orta dereceli hipoglisemi tedavisinde ılık suda eritilmiş bir ya da iki tatlı kaşığı şeker, iki ya da üç glikoz tableti, dört ya da beş tane kesme şeker alınabilir. Ayrıca bir büyük çay bardağı meyve suyu, şeker, bir bardak süt, bir büyük çay bardağı şekerli kola da işe yarayacaktır.
Kan şekerimiz düştüğünde Meyve suyu yada meyveli şeker yada çay şekeri tüketmek 10-15 dk sonra kan şekerinin yine düşmesi demektir ,15 dk sonra mutlaka bir küçük kepekli tost veya bir bardak süt yada ayran yanında 2 grisini yada bir dilim ekmek 1 dilim beyaz peynir yada bir kase çorba ve bir bardak yoğurt tüketmelidir.
1 saatlik tokluk kan şekeri normal değerler arasında olmalıdır. Genellikle 70-140 mg/dL (3.9-7.8 mmol/L) aralığında olması ideal kabul edilir. Ancak herkesin metabolizması farklı olduğundan, kesin bir değer belirtmek mümkün değildir.
Yatarken kan şekeri 100 -120 mg/dl‟ nin altında olmamalıdır.
Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri