Hangi besinler kalp dostu? Zeytinyağı, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, pirinç, fındık, domates, elma ve greyfurt gibi besinler… Doymuş yağlar yerine, zeytinyağı kullanımı, kandaki kolesterol miktarını azaltarak kan basıncını düzene sokuyor.
Kalp sağlığı için yararı kanıtlanmış hareket miktarı haftada en az 3 defa, her defasında en az 40 dakikayı bulan düzenli ve tempolu hareket / spordur. Daha fazlasını yapabilirseniz elbet daha iyidir.
Özellikle paketli tatlılar, cipsler, dondurmalar ve şekerlemeler gibi atıştırmalıklar, tüketmekten kaçınmanız gereken başka bir gıda grubudur. İşlenmiş gıdalar ve büyük miktarlarda tuz içeren, örneğin turşu, zeytin ve et suyu kalp sağlığınız için tehdit oluşturabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Protein içeriğinin yanı sıra kalsiyum, kalsiyum, fosfor ve B2 vitaminlerini de içeriyor. Fakat yoğurdun faydaları bunlarla sınırlı değil. Kanser riskini azalttığını, abdominal obezite ve vücut yağının azalmasına katkı sağladığını gösteren çalışmalar da var. Bütün bunların yanı sıra kalp sağlığını da koruyor.
Düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamın yanı sıra; diyabet, KOAH, yüksek tansiyon, obezite, tiroit ve gut gibi hastalıklar da kalbe olumsuz etki yapıyor.
Yaban mersini, ahududu, böğürtlen ve çilek gibi meyveler içerdikleri lif ve biyoaktif bileşikler sayesinde kalp dostudurlar. Bu meyvelere renk veren bileşikler kan basıncını dengeler ve damar sağlığını korurlar.
Üzüm, kızılcık ve frenküzümü gibi meyvelerin karışımından oluşan taze sıkılmış meyve suyu kalbe iyi geliyor. Fransız uzmanlar, domuzlarda kalp damarlarında yaptıkları deneyler sonucu, bu şekilde hazırlanmış meyve sularının, damar duvarlarını rahatlattığını belirledi.
Namaz kılmak, kalbi temizler. Günahların affedilmesine sebep olur.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Engin Bozkurt, dünyada gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp krizinin ilk sırada yer aldığını, stres, fazla kilo, tuz ve sigarının kalbin en büyük düşmanı olduğunu söyledi.
Kalp Dostu
Kahvenin içeriğindeki antioksidan kalp sağlığına iyi gelir. Günde 1 fincan Türk kahvesi kalp dostu. Araştırmalar düzenli olarak tüketilen Türk kahvesinin, damarların iç yüzeylerindeki hücrelerin yapılarını korumaya destek olarak kalp rahatsızlığına yakalanma riskini düşürebildiğini ortaya koyuyor.
Su, kalp sağlığını korumaya, desteklemeye yardımcıdır . Kasların en sıkı ve ağır çalışanı olarak tam hızda çalışabilmesi için suya gereksinim vardır . Susuz kaldığınızda kanınız kalınlaşır bu durumda kalbin daha fazla çalışması gerekir . Eğer kalbiniz zayıfsa ilerleyen yıllarda ciddi kalp problemleri görülebilir .
Siyah çay, kalp sağlığına faydalı olan flavonoid adı verilen bir antioksidan grubu içerir.
- Yeşil çay: Kanda pıhtı oluşumunu engeller, bu şekilde kalp krizi riskini en aza düşürür. - Zeytinyağı: Kalp ve damara iyi gelir. - Balık: Omega 3 en fazla olan gıdalar arasındadır. - Meyveler ( yaban mersini, ahududu, böğürtlen, çilek): Kan basıncını ve damar sağlığını korur.
KALP HASTALARI KAHVALTIDA NE YEMELİ? Kalp hastaları güne hafif bir kahvaltı ile başlamaları gerekir. Bu; katı yağ ve hayvansal gıdalardan fakir bir kahvaltı olmalıdır. Örneğin domates, taze yeşillikler, zeytin ve peynir gibi doğal gıdalardan oluşan bir kahvaltı tercih edilebilir.
Turuncu ve kırmızı sebzeler; havuç, kırmızı biber ve tatlı patates içerdikleri C vitamini ile yine kalp sağlığını korumaya yönelik iyi bir yatırım olacaktır. Ispanak ve brokoli gibi besinler potasyum değerleri ile kalp dostu sebzeler olacaktır. Domates potasyum açısından zengindir.
Kalp sağlığı;
Bu nedenle elma suyu kaliteli bir antioksidan kaynağı olmaktadır. Antioksidanlar, vücutta bulunan hücrelere, dokulara zarar vermekte olan, hasar oluşturan bazı serbest radikalleri yok etmekte de görevlidirler. Antioksidan deposu olduğu için kalp sağlığına iyi gelmektedir.
Kalbi koruyucu sayısız yararı da bulunan sarımsak; trombositlerin damar duvarında birikip pıhtı oluşturmasını azaltarak, damar darlığı ve olası kalp krizini riskini düşürür. Ayrıca, yapılan kontrollü klinik çalışmalarda, sarımsağın total kolesterolün düşürülmesinde yardımcı etkisi olduğu görülmektedir.
Şifa kaynağı olarak kullanılan limonun faydaları saymakla bitmiyor. Limonun vücutta direnci artırdığını söyleyen uzmanlar, limonun faydalarının önemsenmesi gerektiğini belirtiyor. C vitamini deposu limon, kalbe iyi geliyor.
Günde 6 ve daha fazla bardak su içenlerde kalp krizinden ölüm riski, günde 2 bardak ve daha az içenlerden çok daha az bulunmuştur. Çünkü su, kanın akıcılığını artırarak damarları ve kalbi korur.
Sadece yürüyüş yaparak kalp sağlığına olumlu katkı sağlanabileceğini belirten Kardiyolog Prof. Dr. Mehmet Kabukçu, “Sağlıklı bir insanın egzersiz yapması, kalp hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde azaltıyor. Önerimiz genellikle 45 dakika veya 1 saat biraz tempolu bir yürüyüş.
- Kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklu yiyin. - Meyve, sebze ve salata tüketiminizi arttırın, günde en az 2-4 porsiyon yemeye özen gösterin. - Haftada en az 1-3 kez kuru baklagil yiyin. - Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri