Miyokard kalbe ait ana katmanı oluşturur ve kalp kası liflerinden oluşmuştur. Kalp perikard denilen 2 katmanlı zarla dıştan çepeçevre sarılmıştır ve perikard boşluğu adı verilen sıvı dolu bir boşlukta bulunur.
Kalp kası olan kalpte düz kas bulunmaz. Tek üniteli düz kasta, bir demet içindeki tek bir hücre otonom sinir lifi (miyojenik) tarafından sinir sistemine bağlanır.
Vücuttaki doku ve organların kanlanmasında çok önemli işlevleri bulunan kalp, üç ana katmandan oluşur. Bu katmanlardan iç kısımdaki endokard, dıştaki perikard, ortadaki ise miyokard olarak isimlendirilir. Miyokard, kalbin kasılıp gevşemesinden sorumlu olan ve kalp kasını oluşturan tabakadır.
İskelet kaslarının aksine yavaş kasılırlar. Üçüncü kas tipi ise, hem çizgili kaslara hem düz kaslara ait özellikleri barındıran kalp kasıdır (myocardium). Kalp kası çizgili kastır ancak istemsiz çalışır.
/ Kalp kası iskelet kaslarında olduğu gibi, çizgili kas yapısındadır. Kalp kasında da, çizgili kaslarda olduğu gibi, aktin ve miyozin filamentleri bulunur. Yine çizgili kaslarda olduğu gibi, bu filamentler içiçe geçmiştir ve kasılma sırasında, iskelet kaslarında olduğu gibi, birbirleri üzerinde kayarlar.
İlgili 39 soru bulundu
Miyofibriller, kas dokuda bulunan ve kas dokunun en önemli özelliği olan kasıp gevşemeyi sağlayan protein iplikçiklerdir. Çizgili (iskelet) kaslarda ve kalp kasında düzgün diziliminden dolayı bu kaslar mikroskop altında çizgili görünürler.
Kalp Kaslarının İnce Yapısı
Kasılabilen proteinleri aktin ve miyozin olup, iskelet kasındaki gibi bir yerleşim düzeni gösterir.
-Yapısı çizgili kaslara, çalışması düz kaslara benzer. -Otonom sinirler denetiminde istemsiz olarak çalışır. -Kasılıp gevşeme hızı düz kaslardan daha hızlı, çizgili kaslardan daha yavaştır.
İskelet kası (çizgili kas): çalışması sinir sistemi tarafından bilinçli olarak kontrol edilen kas gruplarını oluşturur.buna karşılık kalp kası ve düz kas dokuları bilinç dışı çalışırlar ve sinir sisteminin anatom sistemi adı verilen , bölümünün kontrolü altında çalışırlar.
– Hücre birimleri arasında longitudinal olarak ; neksus (gap junction )vardır.
- Kalp, - Kan ve damarlar. Kalp, insan vücudunda göğüs kısmının boşluğunda ve yer olarak iki akciğer arasında bulunmaktadır. Kalpte bulunan kalp kasları yapı olarak çizgili kaslara benzerken, çalışma sistemi olarak ise düz kaslara benzer.
Çizgili Kas Vücutta Nerede Bulunur? Çizgili kaslar; kol kası, sırt kası, bacak kasları, göğüs kasları, mide kasları, parmak kasları gibi vücut bölümlerinde bulunur. Vücutta istemli bir şekilde hareket ettirilebilen her yerde çizgili kasların olduğunu söylemek mümkündür. Bu kaslar direkt olarak iskelete bağlıdır.
Kalp kası: Kalp duvarı ve kalbe boşalan büyük venlerin duvarında bulunur. Enine çizgilenme göstermezler. İç organlar , damar sistemi, derinin erektör pili kasları, gözün intrensek kasları gibi sınırlı alanda bulunur. İskelet kaslarında her bir kas hücresi (kas lifi) çok hücreli bir sinsityum oluşturur.
Boya: Hematoksilin-Eosin Page 2 3- KALP KASI : Hem düz kasların hem de çizgili kasların özelliğini taşıyan kaslardır. Kalp kası hücrelerinde iskelet kasında olduğu gibi bantlaşma görülmektedir. Hücrelerin boyları kısadır ve düz kaslarda olduğu gibi tek çekirdekleri vardır.
Düz ve kalp kası otonom, çizgili kas istemli çalışır. 6. Mekik şeklinde ve tek çekirdekli hücrelerden oluşan bir kas çeşidi düz kastır. Düz kas istemsiz hareketleri gerçekleştirir.
Bu nedenle kol ve bacak kasları çizgili kaslara sahiptir diyoruz. Kalp kası ise adından da anlaşılacağı üzere, kalbimizin hareketleri konusunda görev alan bir kas çeşididir ve bu kas çeşidi vücutta sadece kalpte bulunmaktadır.
Düz kas hücresi, kas hücrelerinden biridir. Her hücre ip biçimindedir. İskelet kas hücresi ve kalp kası hücresinden farkı, kas hücrelerinin birbirinden bağımsız ve tek çekirdekli olmasıdır. Kan damarları, sindirim borusu, dölyatağı, idrar kesesi gibi iç organların yapısında bulunur.
Vücuttaki en küçük kas kulağın içindedir. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2 milimetreden daha kısa olan bu kasın adı ''Stapedius''. Görevi, vücuttaki en küçük kemik olan üzengi kemiğinin desteklemektir.
KALP KASI NEREDEN GELİŞİR? Kalp tüpünün etrafını saran SPLANKNİK MEZODERMden gelişir.
Mitral kapağı geçerek sol karıncığa (sol ventrikül) geçiyor. Sol altbölümün (sol ventrikülün) güçlü kasları kasıldığında oksijenden zengin kan aort kapağı”ndan geçerek, aort” adı verilen ana atar damar ve dalları ile dağılarak vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılıyor.
Kalp kasları, atardamarlarda yükselen basınç nedeniyle kasılmakta ve bu nedenle de hastalık en çok hipertansiyon hastalarında görülmektedir. Yüksek basınca karşı çalışan kas hücreleri büyüyerek kalınlaşır. Bununla birlikte kalp kapak hastalıkları da kalp kasının kalınlaşmasına neden olabilir.
Önce atriyumlar kasılarak açık olan kapakçıklarından ventriküle doğru kanı iter. Daha sonra elektriksel uyarı ventrikül kasına doğru ilerlediğinde, ventriküllerin kasılmasını sağlayarak kanı kalpten akciğer ve tüm vücuda doğru atar.
Düz kas, hücrelerin iplikçiklerinden ya da tabakalarından oluşur. Düz kaslarda miyozin lifleri ve aktin vardır.
Hücre sitoplazmasinda aktin genellikle ATP'ye bağlı olarak bulunur, ama ADP'ye bağlanması da mümkündür. MİYOZİNLER; Kas hücrelerinde aktin filamentlerle etkileşime girerek kasılmayı sağlayan protein yapıdaki kalın iplikler.Miyozinler, 16 kadar üyesi tanımlanmış ATP-bağımlı bir motor protein ailesidir.
Çizgili kaslar isteğimizle çalışır ve içerisinde çok çekirdekli ve kırmızı renkli hücreler vardır. Bu kaslara çizgili görünümü veren aktin ve miyozin filamentlerinin dizilişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri