Hafif, orta ve ileri derecedeki işitme kayıpları için işitme cihazları veya orta kulak implantları sıklıkla çözüm olabilmekteyken ileri ve çok ileri derecedeki işitme kayıpları için ise koklear implant tedavisi uygulanır. Bu tür durumlarda ancak işitme cihazı kullanımı ile işitme sorunu düzeltilebilmektedir.
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
Sinirsel işitme kaybı ya da sensorinöral işitme kaybı, genelde tedavi edilemez.
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kayıpları, ilk günlerde hemen müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor. Oysa doğru tedavi ile işitmenin normale dönmesi mümkün olabiliyor. Ani işitme kaybında ilk 48 saat müdahale ve doğru tedavi büyük önem taşıyor.
İlgili 31 soru bulundu
İlk olarak gürültüye bağlı işitme kaybı, ortamdaki sesin ne kadar yüksek olduğuna bağlı olarak kalıcı olabilir. Bu doğrultuda işitme kaybı, 85 dB'den başlayan ve daha yüksek seviyelere çıkan gürültülere bağlı olarak gelişir. Ses seviyesi arttıkça, işitme kaybının kalıcı olabilme ihtimali de artar.
Bazı sebeplerden dolayı geçici veya kalıcı olarak bu algının yitirilmesi söz konusu olabilir. Bu rahatsızlığın Samsun'da tedavisi mümkündür. Geçici veya kalıcı işitme kaybı, sesleri algılama ve ayırt etme yetisinin bir süreliğine ya da tamamen kaybedilmesi durumudur.
İç kulağa iletilen bu titreşimler, koklea (salyangoz) adı verilen bir yapının içindeki tüysü hücreler tarafından beyne iletilir. İnsanlarda, bu hücreler kendini yenileyemez, dolayısıyla, hasar aldıkları takdirde işitme kaybı başlar.
Michigan Üniversitesi Kresge İşitme Araştırma Enstitüsü'nde yapılan araştırmalar, magnezyum desteği alan kişilerin (A, C ve E vitamini ile birlikte) gürültüye bağlı işitme kaybına karşı korunduğunu gösteriyor. Nelerde var: Muz, enginar, patates, ıspanak, domates ve brokoli. Çinko, vücut için en yararlı elementlerden.
Ani işitme kaybının kesin nedeni bilinmediği için tedavisi de tartışmalıdır. Hastaların %65'inde kendiliğinden tam veya kısmi düzelme görülebilir fakat tedaviye ne kadar erken başlanırsa hastaların iyileşme oranları da bir o kadar yüksek olacaktır.
Tek kulak işitme kaybı özür oranı %67,2 olmak koşulu ile bir kulak duymaması engelli raporu alınabileceği belirtilmektedir.
41 - 55 dB HLarasındaki kayıplara hafif derecede işitme kaybı diyoruz ve bu kayıplarda gürültülü ortamlarda konuşulanları takip etmekte zorluk çekersiniz. 56 - 70 dB HL arasındaki kayıpları orta derecede işitme kaybı olarak adlandırıyoruz. Bu tip kayıplarda işitme cihazı takılır.
İşitme kaybı tedavi edilmezse zamanla daha da kötüleşebilir.
Tedavi edilmeyen işitme kaybı ile yaşamak işitme kabiliyetinizden daha fazlasını etkiler. Bu nedenle, işitme kaybının ilk belirtileri ortaya çıkar çıkmaz tespit edilmesi önemlidir.
Hiç duymayan kulağa işitme cihazı olur mu? Hiç duymayan bir kulağa işitme cihazı kullanılması anlam ifade etmez. İşitme cihazları ses yükseldiğinde daha rahat duyan kişiler için sesin daha yüksek duyulmasını sağlayan cihazlardır.
Tedavi edilmeyen işitme kaybı; içe kapanma, günlük aktivitelerde azalma ve sosyal ilişkilerde problemlere yol açarken, demans ve Alzheimer gibi hastalıklara da sebebiyet veriyor.
Aşırı kulak kiri kulak kanalındaki sesin geçmesini engelleyerek iletim tipi işitme kaybına neden olabilir. İşitme cihazlarına uyumu düşürebilmektedir. Ayrıca işitme cihazı arızalarının% 60-80'inin nedeni olduğu tahmin edilmektedir.
İşitme cihazı, işitme kaybı yaşayan kişilerin sesleri daha rahat algılayabilmesini ve ayırt edebilmesini sağlayan elektronik cihazdır.
20 dB ve daha fazlasını kabul eden araştırmacılar da vardır ani işitme kaybının yıllık görülme sıklığı 100.000'de 5-20 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Genellikle 30-60 yaşlar arasında görülür, %90 tek taraflıdır. Düzelme süresi genelde ilk 2 haftadır. Buna paralel olarak iyileşme geciktikçe seyri kötüleşmektedir.
Tedavi edilmeyen işitme kaybının
beyniniz için olumsuz sonuçlara yol açabilir. Beyninizin beklendiği gibi çalışması için, tam bir ses perspektifine ihtiyacı vardır. Tedavi edilmemiş işitme kaybı olan insanlar, karmaşık ses ortamlarıyla başa çıkamadıkları için, sosyal ortamlardan uzaklaşma aşamasına gelebilirler.
Çıngıraklar, sesli yapbozlar, tef, marakas, düdükler, sesli bloklar, el zili vb. materyaller kullanılarak işitme duyusu desteklenerek işitsel algılama düzeyi geliştirilebilir.
Çeşitli nedenlerle delinen kulak zarı genellikle 6 hafta içinde kendi kendini onarır. Ancak bu sürede düzelmeyen ya da tedaviye cevap vermeyen kulak zarı Miringoplasti adı verilen ameliyatla tedavi edilir. Bu ameliyat kulak zarının doku ile kapatılması (yama) esasına dayanır.
İşitme kaybına engel olmanın en doğru yolu yüksek şiddetli ve gürültülü seslerden kaçınmak ve bu seslere karşı koruyucu önlem almaktır. Yüksek şiddetli sese sürekli maruz kalınan gürültülü ortamlarda koruyucu kulaklıklar kullanılmalıdır.
Normal işitme 20 desibele kadar olan sesleri işitildiği durumdur. Hafif işitme kaybı yaşayan kişiler 25 - 39 desibel aralığında işitme kaybı yaşarlar ve yüksek gürültülü ortamlardaki sesleri ayırt etmekte zorluk yaşayabilirler.
Sensörinöral işitme kaybı ilaç veya ameliyat ile tedavi edilemez. Bu tip işitme kayıplı kişilerin işitmesi çoğunlukla işitme cihazlarının yardımıyla desteklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri