Telefonunuz özellikle hızlı şarjı veya süper hızlı şarjı destekliyorsa telefonunuzun şarj sırasında ısınması normaldir. Hızlı şarjlarda normal şarja göre akım ve gerilim daha yüksektir. Telefonunuzu kablosuz şarj ediyorsanız kablosuz veri iletimi sırasında oluşan enerji kaybı nedeniyle telefonunuz ısı üretebilir.
Telefon şarj olurken ısınırsa, şarj aletini çıkarıp çalışan tüm uygulamaları kapatın ve şarj işlemine devam etmeden önce telefonun soğumasını sağlayın. Telefon ısındığında belirli uygulamaların genellikle çalışıyor olup olmadığını görmek için pil geçmişini veya kullanımı inceleyin.
Telefonu şarjda bırakmayın
Roz “Telefonlar şarj olurken ısınır. Çok sıcak bir ortamda telefonunuzu şarj ederseniz cihazın daha da ısınmasına yol açarsınız” diyor.
Android ya da iOS farketmeksizin, tüm elektronik cihazlara ait şarj aletlerinde ısınma meydana geliyor. Temel olarak düşünüldüğü zaman onlarca voltluk bir elektrik hattına bağlanan ve buradan aldığı enerjiyi elektronik cihaza aktaran bir aletin ısınması son derece normal.
Bu durum çok normal çünkü siz telefonunuzdaki uygulamaları ve oyunları kullanmaya başladığınızda telefonunuzun işlemcisi ramı ve ekran kartı kendiliğinden otomatik olarak çalışmaya başlıyor kendini yoruyor ve böylelikle cihaz ısınmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Hemen paniğe kapılmayın, telefonların ısınması son derece normaldir. Ancak telefon aşırı ısınıyor ve kapanıyorsa ya da bu konuda uyarı vermeye başladıysa önemli bir sorun haline gelmiş demektir. Tabii hemen patlama falan olmaz ama her aşırı ısınma, telefonun ömrünü ve kullanım kalitesini azaltır.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Akıllı telefonlar, yazılım tarafında çok fazla uygulamanın aynı anda çalışması, telefonun yoğun kullanımı, widget'ların (hava durumu vs.) sürekli açık olması ve bir uygulamanın açık kalmış olması gibi nedenlerle aşırı ısınabiliyor.
Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Çünkü orijinal şarj aleti ve kablosu kullansanız bile hızlı şarj yüksek akım çektiği için telefonunuzda hafif bir ısı artışı olabilir ama bu ısı artışının telefonunuzun kasmasına veya dolmasına sebebiyet vermemesi lazım. Eğer telefonunuz çok fazla ısınıp kasıp dönüyorsa bir sorun var demektir.
Tam olarak zararlı diyemeyiz ancak özellikle adaptör ısınıyorsa, kesinlikle şarjdayken telefonu kullanmayın. Şarj cihazınızın ısınmasının normal olduğunu ancak ısıtmanın orta düzeyde kalması gerektiğini unutmamak önemli.
Telefonların doğrudan doğruya güneş ışığına maruz kalması da hem ısınmaya hem de şarjı varken kapanmasına neden olabilir. Telefonun özellikle balkon ve teras gibi güneş ışığının doğrudan nüfuz ettiği yerlerde bırakılması çok büyük risktir.
Aksi durumda pilleriniz veya pille çalışan cihazınızın aşırı ısınması yanması veya patlaması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Pilleri kesinlikle ateşe atmayınız. Pilleri ateşe atarsanız pillerin dışındaki koruyucu kısım eriyecektir ve gaz çıkışı olacaktır.
Hızlı şarjın bataryaya zarar verip vermediği konusunda birçok tartışma yapılmaktadır. Ancak, genel olarak, hızlı şarj bataryaya zarar vermez. Bunun nedeni, bataryaların normal şarj süresinin altında şarj edilmesinin, bataryanın ömrünü azaltmadığıdır.
Eğer zorlu uygulamalar açıyorsan işlemciye fazla yüklenir ve işlemcideki yük artınca telefon doğal olarak daha fazla ısınır bu ısıda telefonun şarjının çok daha çabuk gitmesine sebep olur arkaplanda çalışan tüm uygulamaları kapatırsan ve o gibi ısınma durumlarında telefonunu kapatıp açarsan belki bir ihtimal ısınmadan ...
Şarj cihazı çalışırken telefona DC gücü sağlar. AC'nin DC'ye dönüştürülmesi sırasında enerji tüketilir ve enerji, ısı şeklinde yayılmaya başlar. Bu nedenle, şarj cihazının sıcaklığının yükselmesi normaldir.
Prizler kapalıysa elektrik enerjisi kullanmazlar. Bundan dolayı boş prizlerde enerji harcama gibi bir durum asla söz konusu değildir.
Nadir olarak zararı olmaz.
Ve tahmin edildiği gibi akıllı telefon şarj cihazı telefonu şarj etmese de güç tüketiyor, bu rakam ise ayda 135W, yılda 1.5KW'ın biraz üzerine denk geliyor. Türkiye rakamlarına göre yılda aşağı yukarı 2 liraya mal oluyor.
Özellikle de yaz aylarında güneş ışığına maruz kılan telefonlar çok daha fazla ve hızlı şekilde ısınır. Bu duruma yol açan ise telefonun yeterince hava alamamasıdır.
Telefonu uçak modu ile kullanın
Telefonu uçak modunda kullanmak şebeke bağlantısı, Wi-Fi, mobil veri ve Bluetooth gibi özelliklerin kapanmasına neden olur. Özellikle çevrimdışı oyun oynamak ve film izlemek gibi bir planınız varsa uçak modu telefonunuzun aşırı ısınmasını engelleyecektir.
Ortam sıcaklığı çok düşük olabilir: Aşırı düşük ortam sıcaklıklarında uzun süreli kullanım telefonunuzun düşük sıcaklık koruma mekanizmasını tetikleyecek ve telefonunuzun kapanmasına veya yeniden başlatılmasına sebep olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri