Kalıcı izli davranış değişikliğine öğrenme diyoruz. Eğitimcilerin üzerinde durması gereken yaşantı türü kazanılmış yaşantıdır. Çünkü eğitimin ve öğrenmenin gerçekleşebilmesi için kalıcı izli davranış değişikliğinin meydana gelmesi gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle eğitim ancak kazanılmış yaşantılar ile mümkün olabilir.
Öğrenme: Bireyin kendi yaşantısı yoluyla davranışında meydana gelen değişme ise öğrenmedir. Öğrenme, büyüme ve vücutta değişik etkilerle oluşan geçici değişmelere atfedilmeyecek, yaşantı ürünü olarak meydana gelen, davranışta ya da potansiyel davranıştaki nispeten kalıcı izli değişmedir.
Eğitim; bireyin davranışlarında, kendi yaşantısı yoluyla, kasıtlı olarak, istendik yönde değişiklik meydana getirme sürecidir.
Bu yaklaşım kısaca uyaran-tepki (U-T) psikolojisi olarak da ifade edilmektedir. Bilişsel öğrenme yaklaşımına göre öğrenme, doğrudan gözlemlenemeyen zihinsel bir süreçtir ve birey edilgin (pasif) bir uyaran alıcısı değildir.
Yaşanılmış yaşantı; bireylerin birbirleriyle olan etkileşimleri sonucundaki etkinliklerin tümü olarak ifade edilir. Kazanılmış yaşantı; ise bu etkileşim neticesinde bireyde iz bırakan ve bireyin davranışında değişiklik oluşturan etkinliklere verilen addır.
İlgili 43 soru bulundu
Fakat kaza yapan bir kişinin daha sonrasında araba sürmekten korkmaya başlaması bir davranış değişikliğidir. Davranışın kalıcı izli olması demek bir ömür boyu devam etmesi anlamına gelmemektedir. Belirli bir süre (örneğin 1 yıl) bu davranışı göstermesi kalıcı izli davranış değişikliği olarak nitelendirilebilir.
Yaşam içinde kendiliğinden oluşan bir süreçtir. Belli bir plan ve program uygulanmadan, yaşam içinde kendiliğinden gerçekleşir. Amaçlı planlı değil, gelişigüzeldir. Bu nedenle bu eğitime «doğal eğitim» de denir.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Kişi yaşamaya devam ettiği sürece öğrenme de gerçekleşir. Çevreyle etkileşim, sosyal iletişim devam ettiği sürece kişinin öğrendiği bilgiler de artar. Bu konuda zihin geniş bir kapasiteye sahiptir. Öğrenmenin gerçekleşmesi için kalıcı hale gelmesi şarttır.
Dolaylı Öğrenme Kapasitesi : Bireyin, başkalarının davranışlarını doğrudan veya davranışlarının sonuçlarını öğrenme becerisidir.
Öğrenme bireyin çevresiyle etkileşimi sonucunda davranışlarında meydana gelen kalıcı izli değişiklik olarak ifade edilir. Eğitimin amacı bireyde istendik yönde davranış değişikliği sağlamaktır. Davranış değişikliğinin oluşması ya bireyin çevresiyle etkileşimi ile ya da öğrenme-öğretme etkinlikleriyle olabilecektir.
Öğrenme (Learning):
(2) Bireyin çevresi ile etkileşimi sonucu bilgi veya davranışlarında meydana gelen kalıcı izli değişme. (3) Öğrenme, bireyin çevresi ile etkileşimi sonucunda kendisinde oluşan düşünce, duyuş ve davranış değişikliğidir.
TED Talks'ta da konuşan Barrett'e göre, duygular doğuştan gelmiyor, insanın daha temel fiziksel özellikleri vasıtasıyla üretiliyor. Dolayısıyla kültürden kültüre ve hatta insandan insana değişlik gösteriyor. Yani beynimizin esnekliği sayesinde duyguları öğreniyor ve kendimizce karşılık veriyoruz.
Tekrar ya da yaşantı sonucu organizmanın davranışlarında meydana gelen oldukça kalıcı izli-sürekli değişikliklerdir.
Özetle öğrenme, büyüme ve vücutta değişik etkilerle oluşan geçici değişmelere atfedilmeyecek, yaşantı ürünü olarak meydana gelen davranışta ya da potansiyel davranıştaki nispeten kalıcı izli bir değişmedir. 2. ÖĞRETME Öğretme, bireyin öğrenmesini sağlama eylemidir.
Öğrenme, bir organizmanın davranış ya da yeteneklerinde nispeten kalıcı değişim üreten deneyim sürecidir. Diğer bir ifadeyle öğrenme, bireyin olgunlaşma düzeyine göre, çevresiyle etkileşimi sonucunda yeni davranışlar ve yetenekler kazanması veya eski davranışlarını ve yeteneklerini değiştirmesi sürecidir.
Kalıcı öğrenme bir beyin faaliyetidir ve insanın beyninde sinir bağlantısı oluşturmak demektir. Bir kişi konuşurken karşı taraf onu dinler, söylediklerine inanır ve kabul ederse o anda beyninde bir Network sinir hücreleri arasında bir bağlantı oluşur ve öğrenme gerçekleşir.
Belirli aralıklarla yapılan tekrarlar sonucunda kalıcı öğrenme sağlanır. Kısa süreli belleğin süre ve depolama yetkinliği yapılan tekrarlarlar sayesinde artırılabilir. Yani tekrar etmek, yenilemek bir bilginin uzun süreli belleğe işlenmesine yardım eder.
Kaç çeşit öğrenme stili vardır? Öğrenme stillerini görsel, işitsel ve kinestetik-dokunsal öğrenme olmak üzere 3 ana başlıkta toplayabiliriz.
191 Daha belirgin ifadeyle, “öğrenme, yaşantı ürünü nispeten kalıcı izli davranış değişmesi” olarak tanımlanabilir.2 Herhangi bir yanlış anlamaya neden olmamak için, burada şu iki noktanın belirtilmesi gerekmektedir: (1) Her davranış değişmesi bir öğrenme değildir, (2) öğrenmenin olup olmadığı doğrudan gözlenemez; ...
Öğrenmeyi öğrenme teknikleri kişinin belirlediği öğrenme amacının gerçekleştirilmesine yönelik olan ve öğrenme sürecini kolaylaştıran tekniklerdir. Öğrenmeyi öğrenme teknikleri öğrenen kişinin kolay ve kalıcı öğrenmesini sağlarken öğrenmedeki verimliliğini arttırmayı sağlamaktadır.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN
Bir yandan öğretmen yetiştirmek, diğer yandan eğitim kademelerinde öğrenci gelişiminin düzeyini güçlü tutmak, motivasyonu artırmak, öğrenmeyi çeşitlendirmek bu sorumluluklara verilebilecek sayısız örnekten sadece birkaçıdır.
Bu eğitim süreci, düzgün yürürse, yaratılış fıtratına uygun doğal hayatın inşasına süreklilik ve hayatiyet kazandırır. Çocuk eğitiminde üç temel unsur vardır: Öğrenci, öğretmen ve ebeveyn. Bu üç bileşen, uyumlu, dengeli ve iletişim içinde, sorumluluk bilinciyle hareket ederlerse hedefe ulaşılır.
Gelişigüzel kültürleme: Bireylere plansız ve sistemsiz bir biçimde kültürel değerlerin benimsettirilmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri