Kalıcı kokular bulunduğu ortamın havasını stabil tutabilmek için çok önemlidir. Kendinize ait bir ambiyans yaratmak ve bulunduğunuz ortamda daha rahat hissetmek için hoş ve kalıcı kokulara ihtiyaç duyarsınız. Bu kokular çiçek kokuları, baharat kokuları, odunsu notalı kokular ve hatta fresh kokular olabilmektedir.
Deodorant terlemeye karşı kullanılırken parfümün böyle bir kullanım amacı yoktur. Parfüm kullanılmadan önce cildin temiz olması gerekmektedir. Temiz cilde uygulanan parfümün kokusunun kalıcılığını artar. Duş aldıktan sonra vücuda nemlendirici sürmek de aynı şekilde kokuyu hapsedeceğinden kalıcılık artmış olur.
Online olarak parfüm alınacaksa parfümün kalıcılığı üzerindeki dereceden anlaşılabilir. En kalıcı parfümler EDP; en az kalıcı parfümler ise EDC derecesine sahiptir. Kalıcı parfümlerin kokusu sıkıldıktan sonra zamanla bozulmaz. Kalıcı parfümler su ile temas ettiğinde kokuları bozulmaz.
Parfümün kalıcı olması için kullanılan madde fiksatif denilen sabitleyici bir maddedir. Bu madde parfümün içeriğine göre uygun oranda eklenir ve kalıcı olması sağlanır.
İlgili 38 soru bulundu
Eau De Parfum (EDP) ile Eau De Toilette (EDT) parfüm arasındaki en önemli fark kokuların konsantrasyonlardır. EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
Parfüm vücuda, özellikle bileklerin, boynun ve göğsün arkasına, kulak arkasına, omuzlara ve saçların arkasına sıkılabilir. Bilek, parfüm sıkılan en yaygın yerlerden biridir. Parfümün saçta kalıcılığı kadınlar için özel bir avantajdır.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Orijinal parfümlerinde kalıcılık süresi 8 - 9 saat aralığında olmaktadır. Bu süre ise endüstri olarak yapın araştırmalar da bir kimsenin duş alıp hazırlanıp evden çıkması ve akşam eve gelmesi süresi hesaplanır. Bu nedenle bu süre içerisinde parfümün kalıcı kalması maksimum süre olarak hedefe alınır.
Parfümü uygulamadan önce vazelini, ince bir tabaka halinde, özellikle bileklere ve boyun bölgesine, yani nabız bölgelerine sürüyorsun. Daha sonra buraya parfümünü sıkıyorsun. Vazelin makyajdaki baz gibi parfümün kokusunu kilitleyerek kalıcılığını ve etkisini artırıyor. Ayrıca kokuyu taze tutuyor.
Bir yere gittiğiniz zaman sizi kokunuzdan tanıyorlarsa ve o parfüm sizinle özdeşleştiyse o parfüm sizin imza parfümünüz sayılır.
İlk kez duyduğunuz bir koku her zaman sizin burnunuza daha fazla gelir ve kokusunu hissettirir. Zamanla insan doğası gereği (doğa üstü güçleriniz yoksa) burnunuz o kokuya alışır ve artık size kokmamaya başlar.
Dünyanın en sevileni vanilya
Oxford Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü'ndeki bilim adamlarının, dünyadaki dokuz farklı kültürden 235 kişi üzerinde gerçekleştirdiği araştırmanın sonucuna göre vanilya, dünyanın en sevilen kokusu.
Esans oranı %7-15 civarına kadar çıkabilmektedir. “Kalıcı parfüm” diye nitelendirilen parfümlerin tamamı Edp'dir. Günlük olarak pek tercih edilmezler. Yazın çok ağır olacağından, genellikle kışın kullanılan parfümlerdir.
Parfüm ne kadar zamanda bozulur? Parfümlerin raf ömrü 3-5 sene arasında değişiyor. Parfümü satın almadan önce üzerinde yazan son kullanma tarihini kontrol etmelisin.
Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza. Bu iki nokta güçlü nabız noktalarıdır, kan akışı yoğun olduğu için de teninizin ısısı yüksektir. Bu da kokunun yayılmasının başlıca sebeplerindendir.
Eau de Parfum kokunun daha kalıcı olmasını isteyenlerin tercihidir. Yüzde 8-15 oranındaki parfüm yağı sayesinde tüm gün kalıcılığını korur. Piyasada yaygın olarak satılan Eau de Toilette ve Eau de Cologne tipi kokular ise içlerinde en az parfüm yağı barındıran kokulardır. Günde iki ya da üç kez uygulamanız gerekir.
Parfüm kaç fıs sıkılır? Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
İlham Sabuncu, açık havaya çıkarken cilde parfüm sıkmanın, ciltte kalıcı lekelere yol açabileceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Sabuncu, parfümün doğrudan tene sıkılmaması gerektiğini ve içeriğindeki maddelerin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.
EDP ve EDT arasındaki temel fark, kokuların konsantrasyon oranlarıdır. EDP parfümlerde %30'a kadar varan esans oranı, EDT'lerde en fazla %15 ile sınırlıdır. Satın aldığınız her parfümün üzerinde ürünün içerik ve yoğunluk bilgilerini bulabilirsiniz.
EDP türü parfümlerdeki alkol ve su oranı, EDT ve EDC türü parfümlere nazaran daha az; esans oranı ise daha fazladır. Parfümde kullanılan esansın kalitesine göre değişmekle beraber en az 4-5 saat arasında kalıcılık sunması beklenir. EDT türündeki parfümler piyasada en yaygın olarak bulabileceğiniz türdür diyebiliriz.
“Eau de toilette parfüm ne demek?” sorusuna, kısaca kalıcılığı 4-6 saate kadar olan kokular şeklinde cevap verebiliriz. Eau de parfumlerin kalıcılığı ise daha yüksektir. Kokuların üzerinde yer alan bu ibareleri bildiğinizde kendiniz için uygun olan parfümü çok daha kolay bir şekilde seçebilirsiniz.
Açık parfüm terimi basitçe mevcut markaların en beğenilen kokularının diğer açık parfüm firmaları tarafından gerekli kalite standartları gözetilerek, insan sağlığına uygun olarak, sıkı denetimlerin ardından yeniden üretilmesi ve daha ekonomik olarak müşteriye sunulması olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri