Öncelikle kalça ağrınıza bir kas veya tendon gerginliği, osteoartrit veya tendinit neden olabilir. Bu durumda genellikle asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte, ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar bir ilaç da rahatlamanızı sağlar.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
İlaçlar: Kalça ağrılarında ağrının azaltılması için ilaçlar kullanılabilir. Bu amaçla ağrı kesici/antiromatizmal ilaçlar, kas gevşeticiler, yardımcı (adjuvan) ilaçlar, zayıf opioidler kullanılabilir.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrıdan muzdarip olanların uygulaması gereken yöntem buz kompresidir. Birkaç saatte bir ortalama 15 dakikalık buz kompresi ağrınızı dindirmede yardımcı olacaktır.
Kalça Ağrısı Neden Olur? Kalça ağrısı kalça ekleminin kendisinden, komşu dokulardan, iç organlardan ve bel bölgesinden kaynaklanabilir. Ağrı kalçanın önünde, arkasında, kasıkta ve dış tarafında hissedilebilir. Bazen dize kadar yayılan ağrılar da olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Özellikle yoğun egzersiz, hareketsizlik veya ters hareket yapma gibi sebeplere bağlı olarak gözlenen kalça ağrılarında bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı dindirmede etkilidir. Kalçaya masaj yapmak ve bölgedeki kas düğümlerini açmak da ağrının geçmesine yardımcı olur.
Belden ayağa kadar uzanan ağrı ile karakterize olan siyatik ağrısı, kişinin kalçasından topuğuna doğru çekildiğini hissetmesine neden olur. Hareket ile daha da şiddetlenen ağrı, bacak ve ayak bölgesinde siyatik sinirin geçtiği bölge boyunca his ve güç kaybına yol açar.
Kalçada ağrılarında en sık görülen ağrı sebebi kireçlenmedir. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar ve geçirilmiş travmalar ya da kırıklar sonucu oluşabilmektedir.
Panküronyum (Pavulon), uzun etkili bir kas gevşeticidir ve uzun süreli operasyonlarda tercih edilir.
Kalça iltihabında, genellikle medikal tedavi yapılarak belirtilerin rahatlaması hedeflenir. Cerrahi dışı tedavilerde ilk olarak güçlü antiinflamatuar ve steroidler içeren iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Ek olarak eklemin hareket açıklığını arttırmak için fizik tedavi yapılır.
Yürüyüş, koşu gibi egzersizler ağrıyı arttırır. Bunun yerine oturarak ağırlıkla yapılan egzersizler, bisiklet, yüzme gibi ekleme yük bindirmeyen egzersizler yapılmalıdır. Kalça hastaları eğer fazla kilosu varsa mutlaka zayıflamalıdır.
İstirahat yatakta yapılmalı sırt üstü yatılmalı aralıklarla yüzüstü yatarak kalçanın tam düzleşmesine yardımcı olunabilir. Ayakta kalma yine kalça eklemine yük bindireceğinden ayakta kalmaktan kaçınılmalıdır.
Esneme hareketleri, düzenli egzersiz yapmak, yoga ve pilates, Sıcak kompres uygulamaları, Ağır kaldırmamak, uzun süre oturmamak, arada bir kalkıp hareket etmek ve ağrıya neden olabilecek aktivitelerden uzak durmak, Akupunktur ve masaj terapisi.
Ancak en yaygın sebepleri bel fıtığı ve dar kanaldır. Her iki hastalıkta da vücuttaki en uzun sinir olan ve lumbar omurgadan ayaklara kadar uzanan siyatik sinirinin sıkışması, tahriş olması ağrıya kaynaklık eder. Diğer taraftan bacağa yayılan ağrının yaşlılarda sık görülen bir diğer nedeni kalça kireçlenmesidir.
Sıkışan bir sinir kendiliğinden geçebilir ve bu çoğunlukla zamanla olur (normalde dört ila altı hafta). Naproksen, ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlar ve dinlenme ile semptomlar iyileştirilebilir.
Yoga ve pilates gibi bazı egzersiz programları siyatik tedavisinde önerilir. Esneme hareketleri, hastanın rahatlamasına ve sinir kökü sıkışmalarının azalmasına yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapmak vücudun endorfin salgılamasını sağlar; salgılanan endorfin de ağrı kesici görevi görür.
Siyatik sinir tedavi yöntemleri erkenden uygulanırsa hastalığın ilerlemesi engellenmiş olur. Hastalığın nedenini öğrenebilmek için, MR, bilgisayarlı tomografi ve röntgen gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır.
Beş sinir kökü bir araya gelerek sağ ve sol siyatik sinirini oluşturur. Vücudun her iki tarafında da birer siyatik siniri, kalçadan ve bir bacaktan aşağı doğru geçerek dizin hemen altında son bulur. Siyatik siniri daha sonra bacaktan aşağı, ayak ve ayak parmaklarına kadar devam eden diğer sinirlere dallanır.
Kalçada sinir sıkışması ise bele kadar uzanan ağrı ile kendini belli eder. Buna karşın sıkışma beldeki son kemikle kuyruk sokumu kemiği arasında olursa, kalçadan bacak topuğuna kadar uyuşma ve ağrı gözlenir. Boyunda sinir sıkışması durumu ise ellere ve parmaklara yayılan karıncalanma ve uyuşma ile kendisini gösterir.
Siyatiğin belirti ve semptomu omurganın altındaki bel bölgesinden, yani lomberden kalçaya ve bacağın arkasına yayılan ağrıdır. Siyatik rahatsızlığı siyatik sinir yolunun hemen hemen her yerinde hissedebilir olsa dahi özellikle belden kalçaya ve uyluk ile baldırın arkasına bir yol izlemesi daha yaygın bir durumdur.
Kemik, kıkırdak ve eklemlerde aşınma, zedelenme, yıpranma veya hasara yol açan durumlar yürürken kalça ağrısı meydana getirebilir. Kırık, çatlak, düşme, trafik kazası, aşırı gerilme, darbe, yaralanma, sakatlanma, kemik erimesi, yaşlılık onlardan bazılarıdır.
Kalça kireçlenmesi yaşayanlar genellikle, kasık bölgesinden başlayan ve dize vuran ağrıdan şikâyet etmektedir. Bu sağlık sorunu ilerleyen dönemlerde günlük yapılan basit aktivitelerde dahi zorluk çekme ve ağrı olarak daha fazla hissedilmeye başlayabilmektedir.
Kalça Eklemi Ağrıları
Bazı gerilmeler sonucunda alınan fazla kilolar ve kalça eklemi ağrılarını ortaya koymaktadır. Kalça kemiğinde oluşan ağrıların ve incinmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Kireçlenme, yaşlılıkta zorlanma durumu, iltihaplanma vb. durumlarda ağrılar görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri